Suomen poikamaajoukkueet selättivät Tshekin kaksinkerroin, kun sekä 17-vuotiaiden että 18-vuotiaiden poikien maajoukkueet voittivat Tshekin vieraskentällä. Kun 18-vuotiaat pojat löylyttivät isäntämaata selkeästi 58-94 (30-44), niin 17-vuotiaat pojat kestivät tshekkiläisten loppukirin voittaen summerin soidessa numeroin 51-54 (24-31).

Historiallisiin MM-kisoihin valmistautuva 17-vuotiaiden poikien maajoukkue antoi tasaisesti iskuja kolme neljännestä huolimatta nihkeästä heittopäivästä. Suomi johti peliä 34-45 päätösneljännekselle lähtiessä, mutta isännät eivät myyneet nahkaansa halvalla.

Tshekki äityi juoksemaan 11-0, kun toisessa päässä Suomi joko tyytyi hätäisiin heittoihin tai suti vapaaheittonsa harakoille. Suomi suoristi lopulta ryhtinsä ja voitti niukasti kolmella pisteellä.

– Vaikka kauko- ja vapaaheitot eivät osuneet, niin pääsimme skoraamaan läheltä ja osuimme sieltä 60% tarkkuudella, 17-vuotiaiden poikien päävalmentaja Antti Koskelainen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Suuri rooli kotijoukkueen puolustuksen pilkkomisessa oli Erik Waxlaxilla (4/3/4 syöttöä), joka läkähdytti väkkärämäisyydellään tshekkiläiset. Waxlaxin lisäksi Suomi sai onnistumisia isoilta pelaajiltaan, kuten Karri Sällylältä (5/3) ja Mikael Jantuselta (6/4), sekä Andre Gustavsonilta (13/3/4 riistoa).

– Olemme nyt olleet kaksi viikkoa harjoitusleirillä, pelattu kaksi ottelua Liettuaa vastaan ja matkustettu välissä. Energiaa on vähemmän kuin retken aloituspisteessä, joten siinä mielessä kiitettävä suoritus.

Suomen 17-vuotiaat pojat kohtaavat perjantaina Tshekin 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen.

18-vuotiaissa pojissa Suomi iski tasaisen avausneljänneksen jälkeen lisävaihteen päälle ja jylläsi Tshekin ohitse kasvattaen eroa aina kymmenen pistettä neljännestä kohti. Suomi hyökkäsi kauniisti jakaen palloa mieheltä toiselle 25 syötön arvoisesti ja puolusti mallikkaasti.

– Tshekki on urheilullinen ja fyysinen joukkue, joka tarjosi hyvän vastuksen. Heti, kun emme olleet parhaimmillamme, niin he pystyivät tekemään koreja ja aiheuttamaan stoppeja, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski kertoi.

– Taas niinä hetkinä, kun me puolustimme hyvin ja pääsimme juoksemaan nopeita hyökkäyksiä, niin he eivät pysyneet perässä ja sitä kautta tuli tämä ero.

Tasaisen Suomen EM-kisoissa rutinoitunut kaarti näytti ottelussa esimerkkiä kansainvälisestä koripallosta ja muut löysivät pelin edetessä marssirytmin. Edon Maxhuni (12/2/3 syöttöä), Teemu Knihtinen (10/5/6), Vili Nyman (18/2/3), Robert Bärlund (16/9) ja Hannes Pöllä (11/10) ylsivät kaksinumeroisille pistelukemille.

Suomi ja Tshekki kohtaavat 18-vuotiaissa pojissa uudestaan lauantaina.