Suomen 17-vuotiaat pojat aloittivat historialliset MM-kisansa unelma-avauksella, kun suomalaiset raatoivat voiton sinnikkäästi taistelleesta Kiinasta Espanjan Zaragozassa. Pitkään peliä johtanut Suomi joutui päätösneljänneksellä pinteeseen Kiinan noustessa suosta johtoon, mutta Andre Gustavson ja Elias Valtonen pitivät huolen, että Suomi voitti 65-58 (35-29).

Suomi tuli peliin juuri oikeanlaisella latauksella pirteänä ja aggressiivisena. Kiina päätyi tuijottamaan äimistyneenä, kun Suomen puolustus veti kiinalaisilta tilan ja ajan pois. Hyökkäyspäässä Miika Heinonen (2/5/3 syöttöä) ja Erik Waxlax (6/0/4) pyörittivät Kiinan puolustuksen solmuun löytäen vapaat pelaajat hyviin korintekopaikkoihin.

Avausneljänneksen ollessa täysin Suomen numeroin 23-12, Kiina pääsi peliin mukaan toisella neljänneksellä. Suomen murheenkryyni oli menetykset, joiden myötä kiinalaiset roikkuivat takiaisina iskuetäisyydellä noin viiden pisteen päässä.

– Kiina tiukensi otetta pelaamisessa ja me passivoiduimme. Pallo poltti kädessä ja pelirohkeus uupui, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Puoliajan (35-29) jälkeen Suomi ei kyennyt vieläkään repäisemään lopullista eroa Kiinaan pelin otteiden äityessä fyysisemmäksi. Suomella oli vaikeuksia kiinalaisten hyökkäyslevypallopelaamisen kanssa, mutta kiinalaisten kehno vapaaheittäminen ei tuonut punapaitoja yhtä pistettä lähemmäksi.

– Pelisuunnitelma oli pitää Kiina yhdessä heitossa ja siinä emme onnistuneet.

Päätösneljänneksen alussa Kiina veti kahdella nopealla korilla johtoon 50-51 ensimmäisen kerran sitten avausneljänneksen ensimmäisten minuuttien. Andre Gustavson (18/7/3 riistoa) kuitenkin poimi oman levypallonsa, päästen nostamaan tärkeän korin ruuhkasta ja Tomas Pihlajamäki (0/1) pisti kroppansa likoon heittäytymällä irtopallon perään. Toisessa päässä Pihlajamäki puhkoi Kiinan puolustuksen, syötti kulmaan Ricky Waxlaxille (9/7/3 riistoa), joka taas jatkoi Gustavsonille, joka laittoi sukan laulamaan kaaren takaa tilanteeseen 55-53.

– Tomas pystyy parhaimmillaan kääntämään momentumin joukkueelleen. Tänään hän pelasi vain 5 minuuttia, mutta hänen plusmiinustilastonsa oli +10, Koskelainen hymyili.

Kiinan aikalisän jälkeen Elias Valtonen (18/7/3 riistoa) otti Suomen harteilleen skoraten 5 pistettä putkeen ja Suomen prässi sekoitti Kiinan hyökkäyspelin totaalisesti. Lopulta Erik Waxlax toi Suomen 62-55-johtoon kaksi minuuttia ennen loppusummeria eikä Kiina päässyt enää neljää pistettä lähemmäksi.

– Tämä on sellainen joukkue, jolla on taipumus kääntää tiukkoja pelejä. Se vaatii hyviä pelaajia, jotka pystyvät kantamaan joukkuetta ja nousemaan esille tärkeillä hetkillä. Valtonen ja Gustavson olivat tänään miehiä paikallaan niillä hetkillä.

Valtosen ja Gustavsonin ollessa Suomen pistenikkarit, Mikael Jantunen (4/8) oli pistänyt työhaalarit päälleen levypallopelaamisen merkeissä. Kiinan isot Xiangbo Li (14/10) ja Rongzhen Zhu (4/11) eivät jääneet mustelmitta Jantusen käsittelyssä.

– Pystymme pelaamaan vielä huomattavasti paremmin. Nyt on saatu peli auki ja turnaus käyntiin. Nyt pitää pystyä kehittymään pelistä toiseen. Huomenna on välipäivä ja pystymme ottamaan hiukan happea.

Suomi pelaa MM-kisoissa seuraavan kerran Kanadaa vastaan ylihuomenna lauantaina 25.6. kello 17:30 Suomen aikaa.

Ottelutilastot

Lähde: Koripalloliiton tiedote