Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue aloitti maaottelunsa ikäluokkansa hallitsevaa Euroopan mestari Serbiaa vastaan liiallisen kohteliaisuuden merkeissä, mutta nousi itseluottamuksensa löydettyään 26 pisteen takaa kahden pisteen päähän. Serbia säilytti kuitenkin hankkimansa johdon ja peittosi haastajansa Vrsacissa pistein 87-81 (55-35).

Suomi aloitti ottelun hakemalla rytmiään, kun joukkueen aloitusviisikon pelinrakentaja Tuomas Hirvonen oli flunssaisena sivussa ja Serbian isot jässikät käyttivät kokoaan ja fyysisyyttään tehokkaasti hyödykseen. Euroopan mestari vei ensimmäisen puoliajan levypallot tylysti 24-8 ja johti ottelua kaksi minuuttia ennen puoliaikaa murskaavasti 55-29.

Suomi kiskaisi kuitenkin pitkää taukoa edeltävän kaksiminuuttisen nimiinsä 6-0 ja aloitti kolmannen jakson kolmella perättäisellä pallonriistosta juostulla kakkosella. Susipuolustus tylsytti Serbian itseluottamuksen samalla, kun Remu Raitanen esitti parastaan ja johti Suomen iskuetäisyydelle.

Lauri Markkasen kolmen pisteen heitto puolitoista minuuttia ennen loppua toi Suomen jo kahden pisteen päähän (81-79). Serbia piti kuitenkin hermonsa lopussa ja varmisteli kuuden pisteen voiton vapaaheittoviivalta.

– Tämä matsi on muistutus siitä, että asiat alkavat toimia heti, kun uskomme omaan tekemiseemme. Ensimmäiset 18 minuuttia kunnioitimme vastustajaa aivan liikaa. Sen jälkeen osoitimme, että pystymme pelaamaan voitosta tämänkin tason vastustajaa vastaan, muistutti 20-vuotiaiden miesten päävalmentaja Anton Mirolybov totesi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Toisella puoliajalla aloimme pärjätä levypallopelissä ja mieltä hivelee myös se, että pakotimme Serbian 21 pallonmenetykseen ja menetimme itse pallon vain 12 kertaa. Emme voita Euroopan huippujoukkueita koolla, joten meidän on oltava muilla osa-alueilla parempia.

Suomen pistehai oli kesän ensimmäisen maaottelunsa pelannut Lauri Markkanen (23/1). Fiifi Aidoo (12/3/4 riistoa) oli tutun vauhdikas ja erinomainen puolustuspäässä, Remu Raitanen (10/3) vastasi Suomen kirivaiheen tehoista ja Okko Järvi (12/0) pussitti hyvin kaukaa.

Lassi Nikkarinen (2/3/8 syöttöä) ja Arttu Saarijärvi (6/2/3 syöttöä) saivat Mirolybovin erityiskiitokset pelinjohdostaan Tuomas Hirvosen ollessa sivussa.

Joukkueet kohtaavat uudelleen perjantai-iltana.

Serbia – Suomi 87-81 (29-16, 55-35, 69-59), 20-vuotiaiden miesten maaottelu, Vrsac (Serbia) 30.6.2016

Suomi: Lassi Nikkarinen 2/3/8 syöttöä, Okko Järvi 12/0, Remu Raitanen 10/3, Tomas Murphy 0/1, Fiifi Aidoo 12/3/4 riistoa, Arttu Saarijärvi 6/2/3 syöttöä, Aapeli Alanen 3/0, Joonas Tahvanainen 7/6, Juho-Matti Henttonen 1/1, Lauri Markkanen 23/1, Samuli Nieminen 5/1.

Serbia: Stefan Lazarevic 19/14, Stefan Peno 15/7/3 riistoa, Slobodan Jovanovic 15/2/3 syöttöä.