Kouvolan Kouvoissa keväällä Suomen mestaruutta juhlinut 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen aloitusviisikon pelinrakentaja Tuomas Hirvonen, 20, uskoo omiensa yllätyskypsyyteen lauantaina Helsingissä alkavissa ikäluokan EM-kisoissa. Joukkue on pelinrakentajansa mukaan valmis tekemään vaikutuksen.

20-vuotiaiden maajoukkueella on päättymässä ennennäkemättömän kiireinen viikko. Joukkue esiintyi tiistaina Helsingin Kansalaistorin Sporttitori-tapahtumassa, isännöi keskiviikkona medialle avoimia harjoituksia ja kohtasi torstain EM-kenraalissaan ikäluokkansa EM-pronssijoukkue Turkin.

Valtakunnallinen media on pursunut Sudenpennut-uutisia pitkin viikkoa. Pitkä odotus päättyy viimein lauantaina, kun Suomi ja Israel aloittavat kisaurakkansa Helsingin Jäähallilla klo 18:30.

– Ei ole tullut tällaista mediahässäkkää vastaan minun urani aikana. Kaikki huomio on kuitenkin hyväksi. Näkyvyyttä riittää ja katsojien mielenkiinto herää, Hirvonen heittää Koripalloliiton tiedotteessa.

Vaikka odotus on ollut pitkä, kisojen aattopäivä sujui joukkueelta joutuin.

– Joukkuekuvaukset, treenit, saunaa ja huilailua ja alkulohkovastustajiin tutustumista. Illalla aterioitiin joukkueen kanssa. Kaikki alkaa olla valmista.

Kertaus on opintojen äiti: vuosi sitten Suomi teki selvää jälkeä B-divisioonan EM-kisoissa jyräämällä tappiottomana B-divisioonan Euroopan mestaruuteen.

B-divisioonassa Suomi pelasi kärkisijoista Ruotsia ja Unkaria vastaan, kun taas tänä kesänä Suomi on hakenut kisakuntoa A-divisioonan mestarijoukkue Serbiaa ja pronssijoukkue Turkkia vastaan. Hirvonen kuitenkin asettaa asiat perspektiiviin: myös EM-mitalistit hengittävät samaa ilmaa.

– Ekassa matsissa Serbiaa vastaan nöyristeltiin ja katsottiin heitä ylöspäin ekalla puoliajalla. Kun tultiin kopista ja jatkettiin peliä, huomattiin, että pystyttiin pelaamaan voitosta ihan samalla kentällä, Hirvonen uhkuu.

– On ihan totta, että A-divisioonassa tilaa on vähemmän, peli tapahtuu nopeammin ja pelaajat ovat isompia kuin B-divisioonassa, mutta siinä ovat suurimmat erot. Ihan sama laji tämä edelleen on.

Vaikka 16.-24.7. Helsingin Jäähallin ja Pasilan Urheiluhallin parketeille astuvat pelaajat ovatkin vielä juniori-iässä, lisävärinsä EM-kisoihin tuo se fakta, että joukkueidensa parhaimmisto on ehtinyt pelata kauden tai pari Italian Serie A:n, Espanjan ACB:n ja Turkin liigan kaltaisissa Euroopan eliittisarjoissa.

– Ihan varmasti sieltä on tarttunut mukaan monia asioita. Tietty miesten peleistä hankittu varmuus näkyy näiden pelaajien pelaamisessa, Hirvonen toteaa viitaten mm. Israelin aloitusviisikon pelinrakentaja Tamir Blattiin ja Espanjan ykkösprospekti Marc Garciaan.

EM-kisojen alkulohko B:ssa Suomi kohtaa kolme kovin toisistaan poikkeavaa vastustajaa: taktista ja juonikasta koripalloa pelaavan Israelin, nykyaikaista ja liikkuvaa joukkuepeliä pelaavan Espanjan sekä lennokkailla pomppuihmeillä varustetun Ranskan.

Vaikka vastustajat ovat keskenään eri maata, yksi asia on varmaa: yhtään helppoa peliä ei tälle tasolle mahdu.

– Joka ikinen peli tulee olemaan kovatasoinen, linjaa Hirvonen.

– Meidän pitää lähteä jokaiseen matsiin taistelemaan alusta asti. Meidän pitää pelata omaa peliämme ja nöyristelemättä. Jos niin tehdään, eiköhän tästä hyvä tule.

Oman jännitysmomenttinsa kisoihin tuo myös pelikenttien lehtereille kokoontuva kansainvälisten kykyjenetsijöiden legioona.

– Harvemmin on tullut tällaista näyteikkunoita pelaajille eteen. Kiva päästä näyttämään koko Euroopalle, mistä meidät on tehty.