Suomen 20-vuotiaiden miesten historialliset EM-kisat pyörähtivät käyntiin tänään lauantaina Helsingin Jäähallissa 4554 silmäparin edessä, kun Suomi kohtasi Israelin. Tasaisessa pelissä molemmilla joukkueilla oli hetkensä, mutta Israel sai viimeisen momentumin päätösneljänneksellä, jonka myötä israelilaiset pääsivät juhlimaan 81-72 (35-33) -voittoa.

Suomen EM-kotikisojen avauspeli sai Helsingin Jäähallin lehterit vuoroin mylvimään ja vuoroin odottamaan Suomen purskahdusta. Molemmat joukkueet äityivät hurjiin juoksuihin ensimmäisellä puoliajalla, mutta Israel kykeni pitämään johtoasemansa puoliajan loppuun asti.

Suomi sai pelin nihkeän alun, kun suomalaisten kaukoheitot kolisivat järjestään raudoissa. Toisessa päässä Israel selviytyi Suomen aggressiivisista tuplauksista yltäen parhaimmillaan 9 pisteen johtoon 14-5. Juho-Matti Henttonen ja Arttu Saarijärvi toivat vaihdosta kaivattua energiaa, kunnes EM-debytantti Tomas Murphy pääsi nostamaan kaksi peräkkäistä koria, joista toinen komean pyörähdyksen jälkeen postista.

Murphyn hurjistumisen jälkeen areena pomppi tasajalkaa Saarijärven pistäessä kroppansa likoon ja kalastaessa hyökkääjän virheen, jonka myötä avausneljännes päättyi tasaluvuin 14-14.

Momentum siirtyi toisen neljänneksen aluksi jälleen Israelille. Tamir Blattin johtama hyökkäyspeli löysi liian monta kertaa vapaan israelilaisen kentältä ja erityisesti Daniel Koperberg pääsi tekemään tuhojaan korin läheisyydessä. Suomi sortui helppoihin menetyksiin, joista Israel rokotti armottomasti toisessa päässä 12 pisteen johtoon 35-23.

Jälleen Suomi oli parhaimmillaan neljänneksen lopussa. Henttonen kahmi elintärkeitä levypalloja, Tuomas Hirvonen osui kaaren takaa ja lopulta Aapeli Alanen hallitsi ilmatilaa kahden käden donkilla Hirvosen syötöstä. Puoliajalle asteltiin lukemissa 35-33.

Puoliajan jälkeen Israel otti jälleen kontrollin johtaen parhaimmillaan 41-35 Netanel Artzin kahden peräkkäisen nurkkakolmosen jälkeen. Suomen puolustus löysi aggressiivisuutensa pakottaen Israelin menetykseen toisensa perään. Fiifi Aidoo löysi pelirytminsä: Aidoo vei vapaaheitoillaan Suomen ensimmäisen kerran johtoon 41-42, riisti puolessa kentässä läpiajoon ja nakutti skriinin takaa kolmosen, jonka myötä Suomi johti 51-44.

Israel kokosi rivinsä Blattin heilutellessa tahtipuikkoa ja israelilaiset nappasivat jälleen johtoaseman itselleen. Lauri Markkanen ja Samuli Nieminen pitivät kuitenkin huolen, että Suomi pysyi iskuetäisyydellä 57-56 päätösneljännekselle.

Viimeisen neljänneksen aluksi Aidoo pääsi esittelemään pari kertaa urheilullisuuttaan lentävillä ajoillaan ja Markkanen pääsi donkkaamaan kahdella kädellä nopean hyökkäyksen päätteeksi. Suomi tasoitti ottelun tilanteeseen 63-63 Hirvosen vapaaheitolla, mutta toisessa päässä Israel sai jälleen moottorinsa kehräämään. Israel kokosi ratkaisevan eron venyttäen johtonsa seitsemään pisteeseen 72-65.

Hirvosen pick and roll -pudotus Heinoselle antoi hetkeksi toivoa Suomelle, mutta Israel kykeni jäädyttämään pelin viimeiseksi viideksi minuutiksi. Israel piti pallosta huolen maltilla turvaten voiton itselleen.

Hirvonen (11/5/7 syöttöä) oli mies paikallaan pelinjohtajan pestissä. Levypallovoimasta vastasivat Henttonen (8/7) ja Joonas Tahvanainen (3/7). Murphy (4/0) esiintyi joukkueen kuopuksena pirteästi EM-debyyttipelissään.

Israelin selkeä ykkönen oli taitava Blatt (22/5/7 syöttöä). Blattia säestivät Orr Leumi (13/6) ja Koperberg (12/6).

Suomi kohtaa huomenna sunnuntaina 17.7. kello 18:30 Helsingin Jäähallissa Espanjan.