Suomen 20-vuotiaat Sudenpennut päätti EM-kotikisojen alkusarjasavottansa kaatamalla jo toisen eurooppalaisen koripallojättiläisen peräkkäin, kun Ranska kaatui Espanjan vanavedessä. Päävalmentaja Anton Mirolybov luottaa omiensa mielenlujuuteen ja keskittymiseen, kun Jäähalli valmistautuu keskiviikkona pelattavaan neljännesvälierään.

Sudenpentujen joukkuehyökkäys oli Ranska-ottelun avauspuoliskolla jäässä, ja ryhmä kartutti pistetiliään pääasiassa Lauri Markkasen vapaaheitoilla.

Sinivalkopaidat näyttivät kuitenkin jäätävän mielenmalttinsa jo toisena perättäisenä iltana ja oli ratkaisuhetkillä Ranskaa selvästi maltillisempi, rohkeampi ja kurinalaisempi.

Päävalmentaja Anton Mirolybovin mukaan Sudenpentujen kypsät esitykset Espanjaa ja Ranskaa vastaan ovat kaikkea muuta kuin sattumaa.

– Kun valmistauduttiin matsiin, puhuttiin siitä, minkälaisin panoksin Ranska tulee tähän matsiin: ne eivät voi hävitä Suomelle, alkusarjan kaikkien pelien häviäminen olisi fiasko. Ja kovaa ne alussa tulikin, Mirolybov tiivisti Koripalloliiton tiedotteessa.

Ranska keskittyi 5-5-puolustuksessaan ottamaan Suomen heittotilan pois ja pakotti erityisesti takamiehet Tuomas Hirvosen ja Fiifi Aidoon ajamaan koria kohti Ranskan hyppykeppimäisiä isoja miehiä vastaan. Olosuhteisiin totutteleminen kesti, mutta lopussa kiitos seisoo.

– (Apuvalmentaja) Virtasen Pete sanoi jätkille, että uskaltakaa olla korintekijöitä. Ja niinhän ne tauon jälkeen uskalsivat. Tauolta palattua Tumppi ja Fiifi alkoivat saada onnistumisia ja koko joukkue pelasi ihan uuden matsin.

Mielenlujuutensa lisäksi Sudenpennut osoitti Ranskaa vastaan jälleen syvyytensä.

Lassi Nikkarinen riuhtoi Espanja-matsin tavoin kannelmäkeläisenä tappelukoirana, Remu Raitanen tuntui olevan jatkuvasti oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Viimeisen puolentoista minuutin aikana muuriksi korin eteen nousi Joonas Tahvanainen, joka luuti yhden ranskalaisheiton tylysti kouraansa ja vaihtoi kaksi perättäistä kertaa korille ajavan ranskalaispelaajan heiton suuntaa ratkaisevalla tavalla.

– Minä sanoin Joonakselle hänen tullessaan edelliseen vaihtoon, että hänen pitää pystyä vähän parempaan. Kieltämättä Joonas otti lopussa korkojen kera takaisin, Mirolybov totesi nauruun räjähtäen.

– Meillä on syvyyttä ja itseluottamusta. Joskus tulee tällaisia jaksoja tai puoliaikoja kuin tänään, että helpot heitot kolisee ohi, mutta shit happens. Me pysyttiin pakilla mukana pelissä, ja kun hyökkäys lähti tauon jälkeen vähitellen kulkemaan, puolustuskin parani entisestään.

Keskiviikkona Suomella on edessään kisojen tähän asti tärkein ottelu – neljännesvälierä.

Kaikki enteet viittaavat siihen suuntaan, että halli on täyttymässä jälleen suomalaiskannattajista, kun Sudenpennut pelaa paikasta Euroopan kahdeksan parhaan joukosta.

– Jätkät tietää, miten mielenmaltti pidetään. En ole siitä yhtään huolissani.

Suomi pelaa neljännesvälieräottelunsa Helsingin Jäähallissa keskiviikkona klo 18:30.