20-vuotiaiden miesten EM-kisojen neljänteen pelipäivään mahtui dramatiikkaa ja suuria tunteita, kun kisajoukkueet pääsivät ratkaisemaan paikkojaan EM-puolivälierissä.

Tshekki nousi jatkoaikatrillerissä 79-77 (66-66, 34-33) -voittoon Sloveniaa vastaan, kun taas Italia kellisti Serbian päätösneljänneksellä pistein 65-70 (36-30).

Johtoasema aaltoili puolelta toiselle Tshekin ja Slovenian välisessä kohtaamisessa. Tshekki oli jo viedä voiton varsinaisella peliajalla, kunnes Slovenian Nejc Martincic tasoitti ottelun vain 20 sekuntia ennen peliajan loppumista.

Jatkoajalla Tshekin Martin Roub siirsi joukkueensa kahden pisteen johtoon onnistuneella kolmosilla, kun pelikellossa oli aikaa runsaat puolitoista minuuttia. Tshekki nautiskeli lopulta voiton vapaaheittoviivalta.

Matej Svoboda (26/10) oli jälleen Tshekin ykköspyssy.

Serbian ja Italian kohtaaminen sujui avausneljänneksellä Italian merkeissä, kunnes Serbia sai pelistä otteen vaihtelemalla mies- ja paikkapuolustusta.

Ottelun päätösneljänneksellä kentällä oli kuitenkin vain yksi joukkue: Italia. Daniel Donzelli (16/9), Diego Flaccadori (20/7/5 syöttöä) ja Federico Mussini (15/1/3 riistoa) nautiskelivat ”kolmena muskettisoturina”, kun Italia vei neljännen jakson nimiinsä 27-12.

EM-kisojen suurin suosikki Turkki jatkoi EM-kisojaan ainoana tappiottomana joukkueena nujertamalla neljännesvälierässä Ranskan 82-75 (39-39).

Ottelu oli kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu Turkille, sillä edelleen vailla voittoa jatkava Ranska aiheutti atleettisuudellaan kosolti päänvaivaa ennakkosuosikille. Kolmannella jaksolla Turkki sai kuitenkin rivinsä järjestykseen ja nousi parhaimmillaan 14 pisteen johtoon Yigit Arslanin (15/4/4 syöttöä), Mert Cevikin (13/3) ja Ömer Yurtsevenin (19/9) kantaessa päävastuun joukkueensa onnistumisista.

Värikästä ja vauhdikasta koripalloa pelaava Ruotsi joutui puolestaan täysin Latvian joukkuepuolustuksen pihteihin ja sai avausneljänneksellä aikaiseksi vain yhdeksän pistettä.

Latvia hyydytti täysin Ruotsin ykkösase Sheriff Drammehin, ja kun sinikeltaisten kolmoset osuivat rautoihin (0/12), Latvia onnistui kasvattamaan johtonsa yli 15 pisteen. Rihards Lomazs (17/6) hääri tehopelaajana Latvian varmistaessa puolivälieräpaikkansa pistein 53-66 (19-35).

Kovaa jälkeä EM-alkulohkossaan tehnyt Israel aloitti Saksa-koripallon ”superikäluokkaa” vastaan vakuuttavasti ja johti avausneljänneksen jälkeen jo lukemin 10-21.

Saksa ei kuitenkaan hätkähtänyt vähästä, vaan palasi peliin mukaan virtaviivaistamalla joukkuehyökkäystään ja Israelin pelaajien alkaessa väsyä. Israel rimpuili mukana vielä kolmannella jaksolla, mutta Jan Niklas Wimbergin (18/3) Saksa kuittasi pelin nimiinsä 89-73 (43-38).

Suomen ja Liettuan välinen ottelu eteni tasaisena avausneljänneksen loppuun asti, kunnes kurinalaista, fyysistä joukkuepuolustusta esittänyt Liettua teki Suomen toisesta neljänneksestä sysimustan. Kun Liettua avasi vielä kolmannen neljänneksen perättäisillä kolmosilla, ottelu näytti ratkenneen.

Suomi nousi vielä Lauri Markkanen sankarinaan 27 pisteen takaa 13 pisteen päähän, kun ottelua oli pelaamatta kuusi minuuttia. Tautvydas Paliukenas (20/3) ja Martynas Echodas (17/3) olivat tasaisen Liettuan parhaat 62-81 (26-42) -voitossa.

EM-alkulohkossa kolme suurinumeroista tappiota kärsineellä Unkarilla ei ollut sanansijaa mittelössään B-lohkon voittajaa Espanjaa vastaan. Espanja haki irtiottonsa pelin ensimmäisen neljänneksen jälkipuoliskolla ja johti kymmenen minuutin jälkeen 30-10.

Espanjan valmennusjohto peluutti koko miehistöään tasaisesti. Santiago Yusta (13/6/5 syöttöä) oli tasaisen Espanjan tehomies 87-66 (47-26) -voitossa.

Ukrainan ja Belgian kamppailun ensimmäinen neljännes edettiin tasatahtiin, kun Belgia upotti ensimmäisestä seitsemästä kolmen pisteen heittoyrityksestään viisi. Ukraina aloitti kuitenkin toisen neljänneksen 11-1-nykäisyllä ja siirtyi tauolle lähdettäessä niukkaan johtoon.

Ukraina taputteli pelin nimiinsä kolmannella jaksolla 23-2-kiskaisullaan. Vitali Zotov (15/3/5 syöttöä/3 riistoa), Serhii Pavlov (18/3) ja Oleksandr Kobets (15/4/4 riistoa) olivat erinomaisia Ukrainan tyylitellessä 95-73 (48-44) -voiton.