Helsingissä pelattavat 20-vuotiaiden miesten EM-kisat päättyvät myöhään sunnuntai-iltana Espanjan ja Liettuan väliseen finaaliotteluun. Espanja kaatoi omassa välieräottelussaan sinnikkään Saksan 52-61 (29-28) ja Liettua katkaisi Turkin viiden ottelun voittoputken 64-68 (33-30).

Tasaisesti edennyt, fyysinen ja vauhdikas Saksa-Espanja-ottelu ratkesi päätösneljänneksen puolivälissä, jolloin Espanja nousi 7-0-nykäisyllään kaksinumeroiseen johtoon. Sinnikkäästi puolustanut Saksa ei saanut enää heittojaan putoamaan lopussa, vaan joutui tyytymään pronssiottelupaikkaan.

Vaikka Saksa pimitti heittotilan Espanjan ykköstykki Marc Garcialta (6/5), ratkaisijaksi nousi loppuhetkillä tukun tärkeitä koreja pussittanut Francisco Alonso (22/4). Saksalta parhaiten pelasi Andreas Obst (11/7).

Myöhäisillan välierässä latautunut Turkki pyrki parhaansa mukaan hakemaan kaulaa Liettuaan, mutta huolellisesti ja kärsivällisesti pelannut Liettua pysytteli iskuetäisyydellä. Vaakakupit kallistuivat toiseen suuntaan päätösneljänneksellä, kun Liettua puuroutti Turkin hyökkäyspelin erinomaisella puolustuksellaan ja levypallopelillään ja karkasi finaaliin neljän pisteen erolla.

Martynas Sajus (17/12) kääri Liettualle tupla-tuplan, kun taas Tolga Gecim (23/7) nousi esille Turkilta. Liettuan puolustus piti Turkin tähtikolmikon Ege Arar (6/7)-Ömer Yurtseven (2/2/2 blokkia)-Egemen Guven (10/5) tiukasti suitsissa.

Ylemmässä loppusarjassa Latvia voitti Ukrainan alkukankeudesta selvittyään selvin numeroin 62-84 (32-42). Ero kasvoi kymmeneen pisteeseen jo avausjakson loppuun mennessä, jonka jälkeen Latvia keskittyi johtoasemansa pitämiseen ja varmisti voittonsa vielä viemällä kolmannen jakson alun 10-0.

Davis Gutmanis (20/5/4 syöttöä) ja Eduards Hatzners (19/6) olivat Latvian ykköstykit. Sviatoslav Mykhailiuk (20/4/4 syöttöä) teki parhaansa Ukrainan paidassa.

Neljännesvälierissä mestari-Serbian alempaan loppusarjaan suistanut Italia pelaa EM-turnauksen viidennestä sijasta Latviaa vastaan. Italian ja Tshekin kohtaaminen oli melko tasaista ensimmäisellä puoliajalla, kunnes Italia löysi heittojyvänsä kolmannella jaksolla ja karkasi 81-66 (33-28) -voittoon.

Diego Flaccadori (17/4/4 syöttöä) oli totutun vahva Italialta. Simon Pursl (15/8) oli paras Tshekiltä, jonka ykkössyömähammas Matej Svoboda (12/8/3 syöttöä) löysi viimein pysäyttäjänsä.

Alemmassa loppusarjassa Slovenia masensi hallitsevan mestarin Serbian jatkoaikaa dominoituaan pistein 77-89 (73-73, 42-35). Molemmat joukkueet osuivat hyvin tarkkuuksin koko ottelun, mutta jatkoajalla yhdeksän pistettä upottanut Slovenian Vlatko Cancar (24/5/5 syöttöä/4 riistoa) nousi ottelun hahmoksi. Serbialta parhaiten pelasi Stefan Lazarevic (20/13/3 syöttöä).

Ilman ykköspyssyään Sheriff Drammehia pelannut Ruotsi yllätti Israelin kovalla intensiteetillään ja juoksi nopeaa johtoa toiseen päähän, kun Israelin heitto ei pudonnut. Ruotsi venytti taukojohtonsa 21 pisteeseen Erik Johanssonin (23/1) onnistumisilla ja esti toisella puoliajalla Israelin pääsyn lähietäisyydelle. Ruotsi vei voiton 69-83 (24-45).

Kolmannen neljänneksen sysimusta jakso oli liikaa Suomelle, joka joutui myöntämään revanssia hakeneen Ranskan paremmakseen 74-60 (30-33). Lauri Markkanen (28/7/2 blokkia) keräsi taas hurjat tehot Suomelle, mutta Elie Okobon (23/7/3 riistoa) kolmoset ja Amine Nouan (21/15/3 syöttöä/4 blokkia) donkit olivat liikaa heittopelinsä kanssa tuskailleelle Suomelle.

Belgia hallitsi ensimmäistä puoliaikaa Unkaria vastaan ja johti tauolle lähtiessä kymmenellä pisteellä. Ottelun kolmannella neljänneksellä nähtiin yhden miehen show, kun Unkarin Marcell Pongo (32/10/5 syöttöä/3 riistoa) latoi käsittämättömät 25 pistettä kymmeneen minuuttiin palauttaen joukkueensa voittotaistoon. Jonas Foertsin (27/4) johtama Belgia oli kuitenkin parempi pistein 89-83 (42-32).

Ranska ja Belgia pelaavat ensi kesän A-divisioonapaikasta sunnuntaina.