Dirk Nowitzkin aikakausi Saksan maajoukkueessa on ohi, mutta Saksa-koriksen parhaat päivät voivat vielä olla edessä. Näin uskoo viimeiset kolme kautta Saksan Bundesliigassa pelannut Susijengi-kapteeni Shawn Huff, 32, johon lauantaina Hartwall Arenalle saapuvan Saksan nuori maajoukkue tekee vaikutuksen.

Kolmen Saksassa viettämänsä kauden aikana Huff on oppinut tuntemaan saksalaista huippukoripalloa perusteellisesti.

Vaikka Saksa-koris on vuosien ajan ollut yhtä kuin Dirk Nowitzki, Saksan maajoukkueen käyttöön on kasvanut vaivihkaa uusi vastuunkantajien eturivi, johon 1990-luvun puolivälissä ja lopulla syntyneet tulevaisuuden nimet nivoutuvat hiljalleen.

– Bundesliiga on älyttömän kovatasoinen ja fyysinen sarja. Saksassa tehdään todella hyvää työtä nuorten talenttien löytämiseksi ja koulimiseksi. Näistä lähtökohdista on ihan perusteltua sanoa, että Saksa on tulevaisuuden joukkue, arvioi Huff Koripalloliiton sivuilla.

– Oikeastaan kaikki Bundesliigan pelaajat ovat todella monipuolisia, urheilullisia ja fyysisiä. Saksassa pidetään huolta, että yksikään talentti ei mene hukkaan. Toiset pelaavat Bundesliigaa, toiset isojen jengien kuten Bayern Münchenin ja Bambergin kaltaisten jengien farmijoukkueissa, jotkut siirtyvät NCAA:han. Jokaiselle on tiensä.

Kuukauden päästä alkaviin EM-karsintoihin valmistautuva Saksa on kerännyt jalkeille nuoren, keski-iältään vasta 24,4-vuotiaan joukkueen.

– Huippu-urheilu on sellaista. Yhtenä päivänä kävelet saliin ja huomaat olevasi yhtäkkiä jengin vanhan pelaaja, nauraa Huff kuullessaan, että häntä vastaan monet kerrat juniorimaaotteluissa vastaan pelannut Alex King (201 cm/’85) on Saksan joukkueen ikäpresidentti.

Kingin lisäksi Saksan joukkueessa kokemusta edustavat 1990-luvun taitteessa syntyneet Tibor Pleiss (218/’89), Robin Benzing (208/’89), Bastian Doreth (182/’89) sekä Akeem Vargas (192/’90).

Viime vuoden EM-kisoissa 9,2 pistettä ja 6,2 levypalloa ottelua kohden viimeistellyt Pleiss katkaisi kesällä 2015 sopimuksensa FC Barcelonan kanssa solmiakseen monivuotisen sopimuksen Utah Jazzin kanssa. Robin Benzing oli puolestaan 6,3 pisteellään Saksan neljänneksi paras pistemies EM-kisoissa.

– Benzing on hyvin liikkuva, heittotaitoinen laituri, joka teki juuri sopimuksen Espanjan liigaan. Pleissista tietysti kertoo se, että hän on päässyt NBA:han asti. Doreth osaa sekä rakentaa peliä että tehdä pisteitä, Huff esitelmöi.

Entisen juniorimaajoukkuevastustajansa Kingin ohessa Huffille tutuin pelaaja Saksan kokeneesta viisikosta on ALBA Berlinin luottomies Akeem Vargas.

– Vargas on ehkä Saksan versio Sasu Salinista. Kaverilla on luotettava heitto, jonka lisäksi hänen tehtävänsä on päästä puolustuksella vastustajan pään sisään.

Nowitzkin vetäydyttyä Saksan maajoukkuepaidasta on kapulan ottanut vastaan Atlanta Hawksin saippuanliukas pelinrakentaja ja pallojonglööri Dennis Schröder, uuden saksalaisen pelaajasukupolven edustaja jos joku.

Schröder ei pue Saksan peliasua ylleen tulevissa EM-karsinnoissa, mutta 1990-luvulla syntyneistä Saksan uuden pelaajasukupolven kärkinimistä saapuu Hartwall Arenalle edustava otos.

Paul Zipseriä (204/’94) vastaan pelasin kolme kautta vastakkain, kun hän edusti Bayern Münchenia. Kaveri on iso laituri, jolla on pienen laiturin taitotaso. Hänellä on myös aivan poikkeuksellinen käsien kärkiväli ja pehmeä heitto. En yhtään ihmettele sitä, että Zipser allekirjoitti sopimuksen Chicago Bullsin kanssa, Huff kehuu.

Parhaaseen peli-ikäänsä vastikään saapuvista saksalaispelaajista Huff nostaa esiin isot miehet Johannes Voigtmannin (209/’92) ja Danilo Barthelin (207/’91).

– Voigtmann ja Barthel ovat kumpikin kehittyneet muutaman vuoden aikana isoin harppauksin. Voigtmann osaa skorata korin alta ja vähän kauempaakin ja hänellä on erinomainen syöttötaito. Barthel on Tuukka Kotin kokoinen, atleettinen jätkä, joka osaa myös heittää.

Oma mielenkiintonsa kohdistuu Saksan pelintekijäjaostoon, joka on uusiutunut Bastian Dorethia lukuun ottamatta täysin sitten viime kesän. Paljon vastuuta on tarjolla ainakin Makai Masonille (185/’96) ja Maodo Lô’lle (192/’92).

– Mason ja Lô ovat minulle vielä tuntemattomampia pelaajia, mutta Saksan maajoukkueeseen pääsee vain kovan seulan kautta. Molemmat ovat ihan varmasti miehiä paikallaan.

Suomi ja Saksa kohtaavat Hartwall Arenalla lauantaina 6.8. klo 19:00 alkaen. Samalla lipulla pääsee myös 16-vuotiaiden poikien Suomi-Saksa-maaotteluun, joka käynnistyy klo 16:30.