Korisliigan Salon Vilpas on tehnyt muutoksen takakentälleen. Pari viikkoa Salossa ollut Saah Nimley ei jatka joukkueessa ja uusi mies on jo lähtökuopissa rapakon takana. Mikäli lentoaikataulut pitävät kutinsa, 185-senttinen Juwan Staten saapuu Suomeen torstaina ja on joukkueen mukana Tallinnan harjoituspeleissä perjantaina ja lauantaina.

USA:n itärannikolta saapuva 24-vuotias Staten on West Virginian yliopiston kasvatti, jossa hän pelasi seniorikautensa 14.2 pisteen, 2.7 levypallon ja 4,6 syötön tehoilla. Kaudella 2013-2014 tilastot olivat vieläkin kovemmat eli 17.4/5.9/5.6. West Virginia pelaa arvostetussa Big 12 konferenssissa, jossa Staten valittiin kahdesti ykkösviisikkoon. Kauden 2014 päätteeksi hänet valittiin myös konferenssin puolustusviisikkoon.

Valmistumisensa jälkeen Staten pelasi NBA:n kesäliigaa Sacramento Kingsin riveissä ja jokaisen jenkkipelaajan unelma toteutui syyskuussa 2015, jolloin NBA:n mestari Golden State Warriors signasi miehen joukkueeseen. Ura Oaklandissa jäi kuitenkin yhden treenipelin mittaiseksi ja takamies siirtyi NBA:n kehitysliigaan, jossa kausi sujui kahdessa eri joukkueessa (Santa Cruz Warriors, Delaware 87ers). Loppukaudeksi Staten siirtyi Eurooppaan Reggie Arnoldin ja ex-viikinki John Fieldsin seurakaveriksi Belgian pääsarjan Belfius Mons-Hainautin riveihin. Belgiassa hän ehti pelata kuusi ottelua 10.7 pisteen, 2.2 levypallon ja 3.5 syötön keskiarvoilla.

– Saah on ollut täysi ammattilainen kaikessa tekemisessään. Parin viikon harjoittelun jälkeen koimme kuitenkin, että tarvitsemme hieman erilaista takamiestä joukkueeseemme. Toivotamme Saahille kaikkea hyvää jatkoon. Juwan Staten on fyysisesti räjähtävä, nopea ja vahva pointti. Hänen vahvuutensa tulevat parhaiten esiin avoimella kentällä, 1-1 -tilanteissa sekä palloscreen-pelaamisessa. Puolustuksessa hän on tottunut coach Bob Hugginsin systeemissä pelaamaan aggressiivisesti ja kuuluihan hän konferenssin All Defence -viisikkoon. Odotan, että Juwan tekee pelistämme dynaamisempaa ja nopeampaa molempiin suuntiin, arvioi päävalmentaja Joonas Iisalo uutta takamiestään Vilppaan tiedotteessa.

Vilpas pelaa viikonloppuna kaksi peliä Tallinnassa. Perjantaina se kohtaa TLU Kalevin ja lauantaina Tallinnan TTU:n. Seuraavana viikonloppuna Salohallin kotiturnauksessa vastaan asettuvat BC Nokia ja Korihait. Treenipelien sarjan päättää vierailu Helsinkiin Seagullsin vieraaksi.