Euroopan arvostetuin koripallokilpailu, Euroliiga, käynnistyi keskiviikkona. Petteri Koponen on tällä kaudella ainoa suomalaispelaaja turnauksessa.

Koponen pelasi viime kaudella BC Himkissä Euroliigaa, mutta vaihtoi kesän aikana FC Barcelonan riveihin ja saa näin mahdollisuuden pelata Euroopan kovimmassa sarjassa tälläkin kaudella.

Euroliiga on muuttunut täksi kaudeksi ja mukana nähdään 16 joukkuetta viime kauden 24 sijaan. Turkista mukana on neljä joukkuetta (Anadolu Efes, Darüssafaka, Fenerbahce, Galatasaray), Espanjasta kolme (Saski Baskonia, FC Barcelona, Real Madrid), Kreikasta (Olympiakos, Panathinaikos) ja Venäjältä (TsSKA Moskova, UNIKS Kazan) kaksi sekä Serbiasta (Crvena Zvezda), Saksasta (Brose Bamberg), Israelista (Maccabi Tel Aviv), Liettuasta (Zalgiris Kaunas) ja Italiasta (EA7 Emporia Armani Milano) yksi joukkue.

Joukkueet pelaavat kaksinkertaisen runkosarjan, jonka jälkeen kahdeksan parasta selviytyvät paras viidestä -järjestelmällä pelattaviin pudotuspelipareihin. Otteluparien voittajat etenevät Istanbulissa pelattavaan Final Four -turnaukseen. Viime kaudelta mestaruutta puolustaa TsSKA Moskova, joka voitti finaalissa jatkoajalla Fenerbahcen.

Tutut ennakkosuosikit

Koposen mukaan tiivistetty joukkuemäärä ja runkosarjamuotoinen pelijärjestelmä takaa sen, että luvassa on kovatasoinen Euroliiga.

– Tänä vuonna on käytössä uusi formaatti, jossa on enemmän pelejä ja viikon aikana saattaa olla kaksikin ottelua. Kaikki pelit ovat kovia ja jokainen on tärkeä, että saa hyvät lähtökohdat pudotuspeleihin. Ennen lohkovaiheessa saattoi olla joku peli, jonka pystyi häviämään tai jonka tiesi etukäteen ehkä hieman helpommaksi, mutta nyt jokaisella pelillä on iso merkitys.

Barcelona on voittanut Euroliigan historiansa aikana kahdesti. Viimeksi Barcelona juhli voittoa vuonna 2010. Blaugrana aloittaa mestaruusjahdin perjantaina, kun se matkustaa Kazanin vieraaksi.

Viasat ja Viaplay näyttävät Suomessa Euroliigan otteluita, ja myös tämän kohtaamisen.

– Meillä on iskukykyinen joukkue ja halu menestyä. Barcelona on aina Barcelona ja menestystä odotetaan. Jännä nähdä miten ensimmäisessä pelissä käy, kun kohtaamme Kazanin vieraissa. Olemme aloittaneet ACB-liigan kahdella voitolla, mutta meillä on ollut loukkaantumisten kanssa vähän huonoa tuuria.

Koposta ei vielä pelikentillä nähdä, sillä hän toipuu aivotärähdyksestä. Barcelonan takamiesosasto on muutenkin ollut viime aikoina kapea.

– Minun lisäkseni Tyrese Rice ja Pau Ribas ovat olleet sivussa. Loukkaantumisten takia nuoret ovat saaneet nyt enemmän vastuuta. Meillä on aika laaja rinki, mutta harmittavasti loukkaantumiset ovat kaikki tulleet samalla pelipaikalle.

Koponen ennakoi, että Barcelonan lisäksi ennakkosuosikit löytyvät tutusta osoitteesta.

– Euroliiga on tosi kovatasoinen ja jännä nähdä mikä joukkue vie voiton. Omissa papereissani TsSKA ja Fenerbahce ovat ehkä kovimpia, kuten viime kaudella. Kummankin joukkue on pysynyt hyvin kasassa viime kaudesta. Erot ovat kuitenkin hyvin pienet, Koponen ennakoi.

Euroliigan runkosarja käydään 12.10.2016-7.4.2017. Final Four pelataan 19.-21.5.2017.

Lähde: Koripalloliiton tiedote