Joensuulainen Kataja Basket pääsee lähtemään hyvistä asemista Mestarien Liigan tulevalle kierrokselle. Viikon takainen Ukrainasta haettu vierasvoitto Himikistä nosti joukkueen lohkonsa keskikastiin, josta on mahdollista tehdä uutta nousua jo keskiviikkona, kun LähiTapiola Areenalla nähdään yksi maailman vanhimmista urheiluseuroista, vuonna 1872 perustettu italialainen Reyer Venetsia.

Neljän pelatun kierroksen jälkeen ei Katajan lohkossa B ole yhtään tappiotonta joukkuetta. Kärjessä ovat yhden ottelun hävinneinä Katajan kaksi viikkoa sitten kaatama Le Mans ja turkkilainen Karsiyaka. Kahden tappion joukkueita ovat seuraavaksi Joensuussa pelaava Reyer Venetsia, venäläinen Avtodor, israelilainen Maccabi Rand Media sekä Kataja. Tällä hetkellä lohkon pohjalla sijoilla 7-8 ovat yhden voiton saavuttaneet romanialainen Oradea sekä ukrainalainen Himik.

Umana Reyer Venetsia on voittanut kotikentällään Karsiyakan (75-61) ja Maccabi Rand Median (73-61). Sen molemmista vieraspeleistä on tuloksena ollut tappio, niukasti Khimikille (64-65) sekä selkeästi Le Mansille (49-68).

Vaikka italialaisjoukkue on tehnyt ainoastaan 65 pistettä ottelua kohden – mikä on koko liigan toiseksi pienin määrä – ei sitä vastaankaan ole koreilla juhlittu: vastustajien tehtailema pistekeskiarvo on 64. Mestarien Liigan 40 joukkueesta vain viidellä on parempi lukema annetuissa koripisteissä.

Apuvalmentaja Tuomas Oja on tutkinut Reyer Venetsian tekemisiä ja tietää mistä vaikeudet tehdä pisteitä heitä vastaan ovat johtuneet.

– Puolustusmuotojen vaihtelu, aktiivinen miespuolustus ja palloscreenien vaihto ovat tähän mennessä tuottaneet ongelmia vastustajille, Oja pohtii Katajan sivuilla.

Katajan ottelua kohden tekemä pistemäärä, 78, on hyvä, mutta annetuissa pisteissä, 86 per ottelu, se on selkeästi yksi liigan heikoimmista.

Reyer Venetsian tämän kauden joukkueesta löytyy pelaajia, jotka ovat edustaneet peräti seitsemän eri maan maajoukkuetta. Heistä etenkin laituri Melvin Ejim, joka on pelannut sekä Nigerian että Kanadan puolesta, on monipuolisuutensa ja urheilullisuutensa ansiosta erityisen vaarallinen. Taitonsa ovat toisaalta hyvinkin tutut Kataja-takamies Daniel Mullingsille – miehet ovat pelanneet Kanada-paidassa yhtä aikaa.

Kreikkaa kaksissa EM-kisoissa edustanut Michael Bramos sekä kroaatti Hrvoje Peric ovat erityisen kokeneita, eurokenttiä vuosikausia kolunneita pelimiehiä. Takamiespari MarQuez HaynesTyrus McGee tulee myös varmuudella aiheuttamaan keskiviikkona jonkinasteisia hankaluuksia. Haynes edusti Georgiaa EM-kisoissa 2011 ja on pelannut koko ammattilaisuransa eurooppalaisissa huippuliigoissa. McGee on ollut Mestarien Liigassa Reyer Venetsian paras pistemies (ka 13,2).

Oman nostonsa ansaitsee vielä Italian A-maajoukkuetulokas Stefano Tonut, joka on tällä hetkellä Serie A:ssa Umana Reyerin paras pistemies (ka 13,1).

Pientä helpotusta Katajalle tuonee 206-senttisen amerikkalaissisäpelaajan Jamelle Haginsin poissaolo. Hän loukkasi jalkansa Serie A:n ottelussa 6. marraskuuta eikä ole pelikunnossa. Mestarien Liiga -tilastonsa (kolme ottelua) ovat 7,7 pistettä, 7,3 levypalloa ja 2,0 syöttöä, lisäksi teholukunsa 10,7 on joukkueen toiseksi paras.

– Meillä on vastassa hyvin takamiesvetoinen joukkue, joka pelaa mm. ”drive & kick” -pelejä, Oja tietää.

– Ottelussaan Maccabia (Rand Media) vastaan kaikki pyöri takakentän kaksikon (Haynes-McGee) ympärillä. Tämä johtui toisaalta myös siitä, että heidän aloittava iso pelaajansa (Hagins) on loukkaantuneena eikä kakkosvaihtoehto Benjamin Ortner ole aivan yhtä taitava.

Päävalmentaja Greg Gibson nostaa Ojan tapaan esiin Reyer Venetsian takamieskaksikon.

– He ovat tuulennopeita ja meidän tulee olla tarkkana nopeiden siirtymistensä kanssa. Toisaalta myös laiturinsa ovat erittäin hyviä heittäjiä eli näkisin meille mieluisimpana vaihtoehtona, että saisimme pakotettua heidät pelaamaan mahdollisimman paljon sisäpeliä.

– Lähdemme otteluun omalla konseptillamme, jota tietenkin säädetään tarvittaessa ottelun kuluessa. Mitään isompia muutoksia emme ole tekemässä, mutta tietenkin tulemme keskittymään ennen kaikkea heidän takamiehiinsä. Maccabi-ottelussa Reyer ei pelannut palloa paljoakaan sisälle ja takamiehet joutuivat ottamaan hankaliakin heittoja, valmennuskaksikko juttelee.

Kattava ennakko kokonaisuudessaan luettavissa Katajan sivuilla.