Koripallon Mestarien Liiga jatkuu tiistaina. Kataja Basketilla on edelleen hieno mahdollisuus parantaa asemiaan, sillä se saa kotikentälleen LähiTapiola Areenalle vastaansa tasapisteissä olevan CSM CSU Oradean. Romanian hallitseva mestarijoukkue hakee ensimmäistä vierasvoittoaan.

Kun kaikkiaan 14 alkulohko-ottelusta on pelattu viisi, pitää lohkon B kärkipaikkaa yksi tappio rasitteenaan juurikin Katajaan vajaat kolme viikkoa sitten kompastunut ranskalainen Le Mans. Kahden tappion joukkueita ovat viime viikolla Joensuussa nähty italialainen Reyer Venetsia, venäläinen Avotodor sekä turkkilainen Karsiyaka.

Kataja, Oradea sekä israelilainen Maccabi Rand Media ovat sijoilla 5-7. Ukrainalainen Himik pitää tällä hetkellä perää yhden voiton pelanneena.

Viidestä alkulohkosta seuraavalle kierrokselle pääsevät kunkin lohkon neljä parasta sekä lisäksi neljä parasta lohkoviitosta. Näiden taakse jäävät kahdeksan seuraavaa joukkuetta (Mestarien Liigan sijat 25-32) jatkavat kansainvälistä kauttaan FIBA Europe Cupissa.

CSM CSU Oradea selvisi Mestarien Liigan lohkovaiheeseen Katajan tapaan karsinnan kautta, toisaalta se joutui käymään läpi kaksi karsintakierrosta joensuulaisten selvittyä yhdellä. Ensimmäisellä karsintakierroksella romanialaiset pudottivat slovakialaisen Prievidzan ja toisella bulgarialaisen Lukoil Akademikin.

Meneillään olevassa lohkovaiheessa Oradea on kärsinyt vierastappiot molemmissa matkapeleissään, kun Maccabi Rand Media (56-69) sekä Le Mans (61-72) ovat olleet kotiparketeillaan parempia. Näin ollen se hakee siis edelleen ensimmäistä vierasvoittoaan.

Kolmesta kotipelistään tuloksena on ollut kaksi voittoa Avtodor Saratovin (96-85) ja edellisellä kierroksella Himikin (69-66) kaaduttua Arena Antionio Alexella. Kotitappion joukkue kärsi avauskierroksella Pinar Karsiyakalle (56-69).

Kataja on kaatanut Le Mansin lisäksi Himikin vieraissa. Maccabi Rand Media ja Reyer Venezia olivat Joensuun-vierailuillaan selvästi parempia ja varsinaisen selkäsaunan se koki Avtodorin vieraana Saratovissa.

Kataja päätti ilman ykköspelintekijäänsä Teemu Rannikkoa tekemänsä Pohjanmaan-kiertueen heikkoon esitykseen Kauhajoella, tuloksena oli Korisliiga-kauden kolmas tappio (66-88). Joensuulaisilla ei ollut ottelun missään vaiheessa käytännössä minkäänlaista jakoa sarjapisteisiin Karhun osoitettua ylivoimaista aktiivisuutta. Joensuulaiset olivat selvästi väsyneitä niin henkisesti kuin fyysisestikin, mikä näkyi puutteellisena keskittymisenä.

Oradea puolestaan kohtasi lauantai-iltana kotonaan Dynamo Bukarestin ja voitti 77-66. Sijoituksensa 12 joukkueen sarjassa saldolla kuusi voittoa ja kaksi tappiota on tällä hetkellä kolmas.

Kokoonpanoja tarkasteltaessa käy ilmi, että romanialaisilla on heittää jokaiselle pelipaikalle todella kokenut, monissa liemissä marinoitunut pelaaja. Kataja-päävalmentaja Greg Gibson mainitsee nimeltä takamiehet Branko Mirkovicin (34 v.) ja hänelle erityisen tutun Martin Zenon (31 v.), jonka kanssa voitti mm. kaksi Korisliiga-mestaruutta (Bisons Loimaa), laituri Sean Barnetten (30 v.) sekä sisäpelaaja Sean Denisonin (31 v.).

– Oradealla on vahva rosteri, heillä on useita laadukkaita pelaajia. Kyseessä on erinomaisesti puolustava joukkue, joka on taistellut voitosta loppuun saakka myös tappioon päättyneissä otteluissaan, Gibson toteaa Katajan sivuilla.

Kun romanialaisseura rekrytoi muutama päivä sitten ryhmänsä täydennykseksi kokeneen serbisisäpelaajan Uros Lucicin (33 v.), joka edusti seuraa myös viime kaudella, on päävalmentaja Cristian Achimilla mahdollisuus kierrättää korin alla kolmea kansainväliset mitat täyttävää nimeä: Lucicin (207 cm) lisäksi kanukki Denisonia (210 cm) ja maajoukkuemies Bogdan Tibirnaa (210 cm).

– Olen luottavainen sen suhteen, että pystymme voittamaan kotikentällä, Gibson juttelee.

– Tähän pystyäksemme meidän tulee saada heikot hetket minimoitua, emme voi antaa Oradealle isoja pisteputkia. Kun saamme puolustuksemme pitämään, auttaa se saman tien hyökkäämistäkin. Elementit tähän ovat olemassa ja niitä on näkynyt pitkin kautta, nyt meidän pitää vain yksinkertaisesti unohtaa viime aikojen heikot otteet ja päästä takaisin rytmiin.

Ryhtiliikkeen toteuttamiseen tuo apuja koko viime viikon sairastelleen kapteeni Rannikon paluu kokoonpanoon. Aivan täydessä iskussa hän ei kenties vielä tule olemaan, mutta jo läsnäolonsa merkitsee paljon.

– Vallitsevassa tilanteessa olisi toki hienoa, jos juuri tämä ottelu olisi tiistain sijaan keskiviikkona. Saisimme yhden arvokkaan päivän lisää valmistautumiseen ja Teemullekin se tekisi hyvää. No, tällä mennään nyt eikä asiaa kannata jäädä liiaksi murehtimaan. Aikataulullisesti pääsemme tiistain jälkeen hetkeksi kahden pelin viikkorytmiin mikä on hieno asia ennen kaikkea harjoittelun kannalta, Gibson päättää.

Tiistain jälkeen Katajalla on ohjelmassa enää yksi Mestarien Liiga -kotiottelu ennen joulutaukoa: Avtodor Saratov nähdään Joensuussa 14. joulukuuta.

Katajan ennakko luettavissa kokonaisuudessaan seuran sivuilta.