Suomen naisten koripallomaajoukkueen eli Naarassusien EM-karsintaurakka sai päätöksensä, kun Ruotsi voitti Suomen Luulajassa selkein numeroin 94-45 (33-19). Murskavoittoa hakenut länsinaapuri puolusti läpi ottelun mallikkaasti ja karkasi lopullisesti Naarassusilta toisen puoliajan kori-ilottelulla.

Ruotsilla oli vielä teoreettinen mahdollisuus päästä EM-jatkokarsintoihin voittamalla Suomen jättimäisellä piste-erolla, joten WNBA-tähtien Amanda Zahuin ja Farhiya Abdin sekä Anna Bartholdin johdattama kotijoukkue pisti pökköä pesään peliminuuttien kuluessa kohti nollaa.

– Emme tunnistaneet tilanteita. Heillä on muutama todella kova puolustuspelaaja ja lähdimme hyökkäämään heidän kauttaan, vaikka olisi pitänyt hyökätä muualta, Suomen päävalmentaja Pekka Salminen kertoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Sen sijaan, että oltaisiin menty kohti koria, niin pysyimme kolmosen kaaren takana. Iski pieni pelokkuus ja emme uskaltaneet pelata omaa peliämme.

Puoliajan jälkeen Ruotsi juoksi menojaan rangaisten armottomasti jokaisesta pienestäkin erheestä. Kolmannen neljänneksen päätteeksi Ruotsi oli jo ratkaissut ottelun 65-34, eikä länsinaapuri hellittänyt enää päätösneljänneksellä iskien kymmenen minuutin aikana taululle 33 pistettä.

Suomelta Lotta-Maj Lahtinen ja Evita Iiskola heittivät 11 pistettä naiseen. Lähimpänä kaksinumeroisia pistelukemia kävi Minna Sten, jonka saldo oli 8 pistettä. Salminen kehui myös Ella Väätäsen otteita.

– Positiivista on se, että nuoriso-osasto nousi jälleen. Kapteeni Iiskola pelasi jälleen monipuolisen pelin, Väätänen oli kova ja läpi ottelun meidän paras pelaaja oli Lahtinen.

– Ruotsi on tällä hetkellä siinä tilanteessa mihin me pyrimme. Heillä on huippuammattilaisia kovissa seuroissa ympäri maailmaa ja me olemme vielä matkalla siihen, Salminen mietti.

– He tulivat otteluun motivoituneina, hyvin levänneinä ja valmistautuneina ja ottivat meiltä käytännössä kaiken pois. Emme päässeet juoksemaan meidän pelejä ilman ongelmia.

Suomen EM-karsinnat päättyivät neljään tappioon neljästä ottelusta. Loukkaantumisista kärsineet Suomen ei pidä kuitenkaan pistää päätä pensaaseen, sillä pitkäjänteinen työ tulee tuottamaan hedelmää ja Salminen povaa Naarassusille valoisaa tulevaisuutta.

– Meillä on pieni suvantovaihe loukkaantumisten myötä, mutta tulevaisuus näyttää hyvältä. Tällä hetkellä emme kestä loukkaantumisia, mutta sen eteen myös tehdään duunia. Meillä on hirvittävä määrä pelaajia Amerikassa ja sieltä tulee pelaajia, kun sen aika on. Tulevaisuudessa pitää vain entistä enemmän panostaa siihen pelaajamassaan, että meillä olisi huippuammattilaisia ulkomailla ja joukkueita eurosarjoissa, Salminen päätti.