Suomen alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue nappasi sensaatiomaisen päänahan Turkissa pelattavissa EM-kisoissa tänään lauantaina. Sudenpennut pitivät päänsä runsaslukuisen, villisti viheltävän ja buuaavan kotiyleisön edessä ja voittivat isäntämaa Turkin 65-53 (38-29).

Alkuhermoilun jälkeen Suomi otti ohjat käsiinsä turkkilaiset päätyrajalle pakottavalla susipuolustuksellaan. Kun perantaina Saksaa vastaan apupuolustus ja rotaatiot olivat hukassa, niin lauantaina ne olivat alusta lähtien uomissaan.

– Kotijoukkueita vastaan on äärimmäisen tärkeätä päästä jo alussa johtoon, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski virkkoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Hurjasti kannustavan kotiyleisönsä edessä pelannut Turkki oli vaikeuksissa läpi ottelun, mutta kykeni pitämään sinnikkäästi eron kymmentä pistettä hipovana. Ottelun viimeisillä minuuteilla Turkki oli edelleen iskuetäisyydellä, kunnes suomalaisten suuri sydän nousi esille.

Ensin Elias Valtonen torjui tylysti kahdella kädellä turkkilaisten heittoyrityksen suoraan näppeihinsä, ja toiseksi Ricky Waxlax pelasti sivurajalta pallon itselleen ja tökkäisi pelivälineen vapaalle Teemu Knihtiselle, joka nosti Suomen 63-53-johtoon, kun peliaikaa oli jäljellä enää minuutti. Lopulta järkälemäinen Hannes Pöllä nosti korin läheisyydestä loppulukemat ja Suomi pääsi juhlimaan voittoa Turkista – heidän kotikentällään.

– Urheilussa on monia hienoja arvoja ja yhdet liittyvät tunteiden käsittelyyn ja niiden kokemiseen. Täyshalli, yleisö buuaa ja viheltää koko ottelun, ja siitä huolimatta pystymme pelaamaan siinä tunnetilassa hienon pelin ja nappaamaan voiton, Lohikoski iloitsi ottelun jälkeen.

– Puolustimme tänään joukkueena. Meidän ”sideline defence” toimi erinomaisesti ja hyökkäyksessä kolmiopeli, varsinkin ensimmäisellä puoliajalla, lauloi aika mukavasti.

Yksilötasolla Suomelta erottuivat Valtonen, Pöllä ja Edon Maxhuni. Valtonen (14/6/3 riistoa) toi valtavasti puolustusenergiaa ja ajovoimaa parketille. Suomi pakotti palloskriineissä turkkilaistakamiehet ajamaan kohti 210-senttistä Pöllää (9/13), jonka muodostaman anttinikkilämäisen muurin läpi ei ole menemistä. Maxhuni (20/2/3 syöttöä) taas hoiti oman leiviskänsä pistekoneena.

Suomi kohtaa sunnuntaina 18.12. kello 17:30 Suomen aikaa alkulohkonsa viimeisessä ottelussa Kreikan.