Joensuulaisen Kataja Basketin vajaan kuukauden kestänyt ison pelaajan hakuprosessi on päättynyt. Haitilla syntynyt ja kasvanut, USA:ssa koripallo-oppinsa saanut 28-vuotias Kervin Bristol edustaa joukkuetta kauden loppuun.

Bristol valmistui newyorkilaisesta Fordhamin yliopistosta vuonna 2012 ja on sen jälkeen pelannut mm. Venäjän, Puolan, Ranskan ja Slovenian pääsarjoissa.

Kataja irtisanoi Nino Johnsonin sopimuksen joulukuun alussa ja on siitä saakka ollut ykkössentterin verran vajaavoimainen.

– Olimme jo jonkin aikaa pitäneet silmällä tiettyä kaveria, jonka piti olla vapautumassa nykyseurastaan vuoden lopulla. Tarkoitus oli katsoa se kortti loppuun saakka, mutta kun sain perjantaina tiedon että Bristol etsii uutta seuraa, en halunnut enää odotella vaan koettaa käyttää avautuneen uuden mahdollisuuden nopeasti, päävalmentaja Greg Gibson taustoittaa Katajan sivuilla.

– Bristol on taitava screen & roll -pelaaja. Hän liikahtaa koria kohti todella räväkästi. Erityisen hyvä hän on levypalloissa ja torjunnoissa.

Tilastot tukevat Gibsonin näkemyksiä. Kaksi ensimmäistä ammattilaiskauttaan 2012-14 (Turkin kakkosliiga, Slovenian ja Ukrainan pääsarjat sekä Dominikaanisen tasavallan LNB-liiga) Bristol pelasi yli 10 pisteen ja 10 levypallon keskiarvoilla ja oli sarjojen kärkinimiä myös torjuntatilastoissa. Sloveniassa hänet valittiin maan pääsarjan parhaaksi pelaajaksi.

Kauden 2014-15 Bristol pelasi Venäjän VTB-liigassa Krasnyje Krylja paidassa, jossa taiteili tilastot 7,4 pistettä, 9,6 levypalloa ja 1,6 torjuntaa. Viime kaudella Puolassa tilastonsa olivat 40 ottelun jälkeen 5,1 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,0 torjuntaa.

Kuluva kausi on tähän mennessä ollut rikkonainen. Bristol pelasi aluksi Turkin kakkosliigassa Mugla Ormansporin riveissä (6 ottelua: 2,5 pistettä, 7,2 levypalloa, 1,8 torjuntaa). Saatuaan tarjouksen Eurocupia pelaavalta venäläiseltä Nizhni Novgorodilta, hän tarttui siihen. Kyseessä oli ns. try-outin sisällään pitänyt sopimus, jonka puitteissa Bristol ehti pelata Nizhni-paidassa kolme

ottelua VTB-liigaa (3,3 pistettä, 3,5 levypalloa, 0,5 torjuntaa) ja kolme ottelua Eurocupia (3,7 pistettä, 2,0 levypalloa, 0,7 torjuntaa). Kun joukkue päätti hankkia Katajallekin tutusta Avotodor Saratovista kroaatti Tomislav Zubcicin, ei amerikanhaitilaisen palveluksia enää tarvittu.

Joulukuussa sentteri otti pestin tuttuun Ukrainaan, sen pääsarjajoukkue Odessaan. Pelattuaan vain kolme ottelua 9,7 pisteen, 6,0 levypallon ja 1,7 torjunnan tilastokeskiarvoilla hän koki maisemanvaihdon tarpeelliseksi.

– Ukrainassa eivät ilmeisesti kaikki kentän ulkopuoliset asiat olleet vaaditulla tasolla, Gibson arvelee.

Koska Bristol on parhaillaan Ukrainassa, ei hänen saapumistaan tarvitse odottaa torstai-iltaa pidemmälle. Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, hän pelaa Katajan väreissä jo lauantaina Nokialla.