Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

Joulua edeltäneessä Kouvolan Sanomien syvähaastattelussa Kaunisto kertoi eläneensä loukkaantumisensa jälkeen noin viikon päivät tilassa, jossa päällimmäisin ajatus hänen mielessään oli tulevaa koskeva epävarmuus.

Kaiken nähnyt Kouvo-kapteeni ei kuitenkaan joutunut vellomaan välitilassa kauaa. Leikkauksen jälkeiset päivät kuluivat kipulääketokkurassa, mutta heti olotilan selkiydyttyä Kaunisto tiedosti tilansa ja alkoi rakentaa tulevaa uusin ehdoin.

– Käsitin, että elämässäni alkaa tietyllä tapaa uusi aikakausi. Samaan aikaan, kun minua harmitti suunnattomasti jättää kausi kesken, olin myös innostunut saamistani uusista mahdollisuuksista, Kaunisto hehkuu Koripalloliiton tiedotteessa.

Toipilasaika toi opinto-oikeuden

Pitkän toipilasaikansa alkajaisiksi Kaunisto ilmoittautui monien ammattilaisvuosien jälkeen uudelleen opin saunaan. Rakentavassa asemassa oli – kuten aina – Kauniston aviopuoliso Aino-Kaisa, joka muistutti leikkauksesta toipuvaa miestään vuosia sitten kesken jääneistä yhteiskuntatieteiden opinnoista.

– Palasin aikoinaan syksyllä 2009 Euroopan ammattilaiskentiltä Suomeen ja silloinen tarkoitukseni oli jäädä tänne. Pitkälti siitä syystä aloin valmistautua ammattilaisuuden jälkeiseen aikaan lukemalla itselleni opinto-oikeuden Joensuuhun, Itä-Suomen yliopistoon yhteiskuntatieteiden laitokselle, taustoittaa Kaunisto.

Kahden Kouvoissa viettämänsä kauden jälkeen Kaunisto otti kuitenkin jälleen jalat alleen ja suuntasi kahdeksi ja puoleksi kaudeksi Ranskaan. Opinnot jäivät.

– Itä-Suomen opinto-oikeuteni lisäksi yritin lukea valtiotieteitä avoimessa yliopistossa, mutta en hirveän hyvällä menestyksellä. Ammattikoripalloilijana koin, että opiskelulle omistettu aika on pois koripallolta, ja halusin kuitenkin keskittyä kaikella tarmollani olemaan niin hyvä koripalloilija kuin mahdollista, laituri kertoo.

– Leikkauksesta toivuttuani vaimo muistutti taannoisista opinnoistani Itä-Suomen yliopistossa ja pohti, että nythän minulla olisi aikaa keskittyä niihin. Yksi soitto opintotoimistoon selvitti, että opintoni saattoivat jatkua.

Kaunisto uskoo, että vuodet ovat tuoneet perspektiiviä opintoihin. Yhteiskuntatieteet olivat selkeä valinta aikoinaan jo tieteenlajin käytännön ulottuvuuksien vuoksi, ja juuri tänä päivänä Kaunisto kokee olevansa oikeassa elämäntilanteessa hyödyntääkseen opintojaan mahdollisimman laaja-alaisesti.

– Olen kokenut pystyneeni ammattilaisurheilijana tuottamaan iloa ja hyvää mieltä lasten, nuorten ja miksen aikuistenkin keskuuteen. Iän karttuessa olen varmistunut siitä, että tahdon olla mukana vaikuttamassa yhteiskunnallisesti. Nähdäkseni julkisuus on valtaa, ja jos on valtaa, sitä kannattaa käyttää hyvän tekemiseen.

Koulun penkille palaamisensa lisäksi lisäjännitettä Kauniston talveen tuo hänen ehdokkuutensa vuoden 2017 kuntavaaleissa. Kouvolan Kokoomuksen listoilta vaalisirkukseen ponnistava Kaunisto tahtoo kampanjansa olevan mahdollisimman konkreettinen, selkeä, maanläheinen ja laaja-alainen.

– Kenties suurin yksittäinen teema vaalikartassani on koulutus. Kouvolan kokoisen kaupungin on kyettävä tarjoamaan laadukkaat ja toimivat opiskelumahdollisuudet lapsesta aikuiseen niin, ettei kenenkään ole pakko lähteä kaupungista muualle opiskelemaan, pohtii Kaunisto nykyisen kotikaupunkinsa kehityskohteita.

– Toinen suuri teemani on työnteko. Yrittämisestä ja työn tekemisestä on tehtävä niin sujuvaa kuin mahdollista. Työnteolla pystymme auttamaan avun tarpeessa olevia niin, että he pääsevät omille jaloilleen ja osaksi yhteisöä. Jos yritykset kilpailevat asiakkaista, yhtä lailla kunnat ja kaupungit kilpailevat asukkaista eli veronmaksajista – ja mitä parempi ympäristö kunta tai kaupunki on veronmaksajille, sitä elinvoimaisempi siitä tulee.

Turkulaislähtöinen Kaunisto on viihtynyt Kouvoissa uransa aikana jo runsaat seitsemän kautta. Vaikka Kouvolasta veistellään perinteisesti kansan suussa monenlaista herjaa, Kaunisto hehkuttaa avoimesti nykyisen kotikaupunkinsa puolesta.

– En ole koskaan syttynyt kouvolalaiselle, sarkastiselle huumorille, jossa omaa kotikaupunkia herjataan. Listaan mieluummin kaupungin hyviä puolia, ja niitä on paljon, hymyilee Kaunisto.

– Esimerkiksi Kouvolan kaupungin linjaus antaa 75,000 euroa vuosittain miesten pääsarjajoukkueille osoittaa, että Kouvola ymmärtää ammattilaisurheilun voiman esimerkkien ja roolimallien tarjoajana. Esimerkiksi Kouvojen viime kevään mestaruus oli äärimmäisen tärkeä koko kaupungille, Kaunisto muistuttaa.