Kauhajoen Karhun paidassa kolmatta kauttaan pelaava Juho Lehtoranta on kulkenut pitkän tien Korisliigan yhdeksi monipuolisimmista pelaajista. KTP-kasvatista on muodostunut päävalmentaja Sami Toiviaisen luottopelaaja ja kevään lähestyessä Lehtorannan rooli kasvaa kasvamistaan.

Kauhajoen Karhun koripallokausi 2016/17 on noudattanut tuloksellisesti jotakuinkin tuttua kaavaa. Kotihallissaan Karhu on yksi sarjan parhaista joukkueista, voittoja kertyy kotiedusta taistelemiseen riittävään tahtiin ja Juho Lehtoranta pitää liiman lailla kauhajokisten paketin kasassa.

Lehtorannan (7,1 pistettä/3,4 levypalloa) kohdalla henkilökohtaisella tasolla kehitystä on kuitenkin jälleen tapahtunut. Keskimäärin vajaat 27 minuuttia illassa pelaava monikäyttöinen pelaaja saa enemmän vastuuta kuin kertaakaan urallaan, ottaa enemmän heittoja kuin kertaakaan urallaan ja 1,8 syöttöä ottelua kohden on, uskokaa tai älkää, enemmän kuin koskaan aikaisemmin miehen liigauralla.

– Kyllähän se on mukavaa kun vastuuta tulee, ei siitä mihinkään pääse, Lehtoranta toteaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Vastuuta todellakin tulee. Lehtorannasta on muodostunut viimeisen kahden kauden aikana päävalmentaja Sami Toiviaisen sveitsiläinen linkkuveitsi. Mitä ikinä joukkue Lehtorannalta tarvitseekaan, sitä se myös saa. Pelipaikka on vaihdellut pienemmän ja isomman laiturin välillä, mutta pelaajan otteissa roolien vaihtelu ei ole ainakaan negatiivisesti näkynyt.

– Alkukaudella tuli treenattua paljon nelosena ja tehtyä päivittäin paljon niitä juttuja, mutta peleissä sitten vastuuta tuli pääasiassa kolmospaikalla, Lehtoranta valottaa.

– Jotenkin ne hyökkäykset vaan tulevat selkärangasta myös kolmospaikalta. Nyt tuli toisen sisäpelaajan (DeVaughn Washington) loukkaannuttua enemmän vastuuta myös nelosena.

Kuinka helppoa roolien vaihtelu pelaajalle sitten on? Toisin kuin vaikka pelipaikkojen 1 ja 2 välillä vaihtelu, pienemmän ja isomman laiturin rooleissa on usein merkittäviä eroja niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä.

– Varmasti se on jokaiselle pelaajalle helpompaa jos olisi vain yksi pelipaikka ja rooli mihin keskittyä, mutta tietysti sinne mennään missä tarvitaan, Lehtoranta toteaa.

Vaikka minuutteja ja vastuuta tuleekin runsaasti, Lehtoranta on löytänyt nimensä avausviisikosta vain noin puolissa Karhun otteluista. Vanhan sanonnan mukaan se on kuitenkin tärkeämpää kuka ottelut päättää kuin se, kuka ottelut aloittaa. Lehtorannalla on myös oma näkemys asiaan.

– Kyllä mä tulen melkein mieluummin penkiltä, KTP-kasvatti paljastaa.

– On sitä viisikossakin tosiaan tullut oltua, mutta mieluummin lähden otteluihin vaihdosta. Penkiltä on helpompi tulla sisään kun saa hetken seurata ottelua, näkee miten joukkueen peli lähtee kulkemaan.

Mikäli Lehtoranta löytää itsensä jatkossa useammin penkiltä kuin viisikosta, on Karhun monitoimityökalu varmasti yksi ehdokkaista Korisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon voittajaksi.