Joukkuepelaaminen Karhun vireen salaisuutena – ”Alkukausi oli meille haastavampi”

 

Kauhajoen Karhun liigakausi 2016/17 on noudattanut käsikirjoitukseltaan epäilyttävästi joukkueen kahta edellistä kautta. Väkivahvaa kotipelaamista, kotietu välieriin omissa käsissä ja päävalmentaja Sami Toiviaisen näköistä monipuolista hyökkäämistä. Lankoja käsissään pitelee myös tutun parrakas hahmo, takamies Bojan Sarcevic.

– Siitä lähtien kun pääsimme samalle sivulle joukkueena, aloimme voittamaan otteluita niin kotona kuin vieraissakin, missä emme olleet ollut niin vahvoja aikaisemmin, kertaa Korisliigan tammikuun pelaajaksi valittu Sarcevic Koripalloliiton tiedotteessa.

– Kaikki yksittäiset omat tai muiden pelaajien onnistuneet suoritukset ovat joukkueena pelaamisen tuotoksia. Jos emme pelaisi joukkueena kuten nyt pelaamme, emme olisi missä nyt olemme.

Nöyrää joukkuepelaajan puhetta takamieheltä, joka on urakoinut 10,7 pisteen, 3,2 levypallon ja 5,8 syötön lukemat koko kauden keskiarvoikseen. Tammikuussa Karhu voitti viidestä ottelustaan neljä, kaatoi sarjakärki Helsinki Seagullsin ja nousi tosissaan taistelemaan sarjataulukon kolmannesta sijasta Joensuun Katajan kanssa.

Sarcevicin keskiarvot tammikuussa kohosivat 17,8 pisteeseen ja 8,6 syöttöön ottelua kohden. Karhun hyökkäyspelaaminen on hioutunut koko ajan paremmaksi ja paremmaksi, mikä näkyy myös orkesteria johtavan kapellimestarin henkilökohtaisissa tilastoissa.

Karhun joukkuehyökkäyksen toimivuudesta kertoo jotain myös se, että Sarcevic on pelaamassa uransa parasta kauttaan puhtaasti peliä tekevälle takamiehelle tärkeimpien tilastojen muodossa. Syöttökeskiarvo 5,8 on liigauran paras, kuten on myös vain 1,7 menetyksen keskiarvo.

– Alkukausi oli meille haastavampi. Kesti kauan, että opimme tuntemaan toisemme kentällä ja sen ulkopuolella. Samalla Samin (Toiviainen) systeemeihin tottuminen otti uusilta pelaajilta oman aikansa ja eurokorikseen tottuminen vei osalta pelaajista kauemmin kuin osasimme odottaa, Sarcevic valaisee.

– Isoin syy miksi nyt voitamme pelejä on kykymme pelata yhtenäisenä joukkueena ja olemme kaikki ymmärtäneet paremmin omat roolimme joukkueen sisällä. Tietysti, Tate Unruhin saapuminen joukkueeseemme on ollut iso muutos parempaan erityisesti hyökkäyspäässä.