Joensuun Kataja nousi Korisliigan finaalisarjassa johtoon 2-0 –otteluvoitoin, kun se kaatoi Joensuun Mehtimäen Jäähallissa Vilppaan torstaina. Ottelussa kuskin paikalla toiselta jaksolta lähtien istunut Kataja piti narut käsissään ihailtavalla tavalla matkalla 86-61 (48-36) –kotivoittoon.

Mehtimäen Jäähallin 2801 katsojaa saivat torstai-iltana todistaa Joensuun Katajan vakuuttavaa esitystä, kun se löylytti tulostaululle vakuuttavat 86-61 (48-36) –voittolukemat Salon Vilpasta vastaan Korisliigan toisessa finaaliottelussa. Tasaisen avausjakson jälkeen Kataja kiristi ruuvia erityisesti puolustuspäässä ja kaasutti vierailijoilta karkuun.

Vilpas johti ottelua kolmella pisteellä vielä avausjakson puolivälin jälkeen ja sentteri Brandon Edwards nosti vierailijat tasatilanteeseen 16-16 kaksi minuuttia ennen avausneljänneksen päättymistä. Kataja kuitenkin myllytti noin viidessä minuutissa 16-2 –runin, karaten toisen jakson kolmannella peliminuutilla jo 32-18 –johtoon.

Vahvasti esiintynyt Edwards toi Vilppaan vielä 8 pisteen iskuetäisyydelle noin kolme ja puoli minuuttia ennen avauspuolikkaan loppua. Teemu Rannikon johdolla Kataja nykäisi eron nopeasti jälleen 15 pisteeseen ennen Vilppaan vapaaheittoja, jotka kavensivat vierasjohdon lukemiin 48-36 puoliajalle siirryttäessä.

Ottelu aaltoili toisella puoliajalla puolelta toiselle, mutta Kataja oli pykälän verran tehokkaampi omien etsikkoaikojensa koittaessa. Parhaimmillaan 17 pisteen karkumatkalla käynyt Kataja siirtyi päätösjaksolle 69-54 –johdossa, Rannikon säkittäessä summerin soidessa kolmen pisteen heiton puolesta kentästä.

Päätösjaksolla Katajan puolustus piti Vilppaan kiriaikeet mestarillisesti kurissa, antaen vierasjoukkueelle vain 7 pistettä koko kymmenminuuttisen aikana. Katajan voittonumerot 86-61 viimeisteli lopulta Jesse Niemi minuutti ennen päätössummeria.

Katajan voiton takuumiehinä toimivat 24 pistettä ja 9 koriin johtanutta syöttöä operoinut Rannikko, sekä vain yhden levypallon päähän tupla-tuplasta jäänyt Rion Brown (25/9). Jarekious Bradley (12/7) pussitti myös kaksinumeroiset pisteet ja sentteri Kervin Bristol (8/13/2 riistoa) oli vahvalla pelipäällä.

Vilppaan riveistä omaa vahvinta osaamistaan esittivät 18 pistettä heittänyt ja 5 koriin johtanutta syöttöä jakanut liukas takamies Juwan Staten, sekä korirenkaiden läheisyydessä vahvaa jälkeä tupla-tuplan edestä tehnyt Edwards (14/11).

Katajan voitto kulminoitui vahvasti kahteen pelaajaan: Teemu Rannikkoon sekä sentteri Kervin Bristoliin. Rannikon 24 pistettä ja 9 koriin johtanutta syöttöä pitivät joensuulaisten hyökkäyksen moottorin terveillä kierroksilla läpi illan, Bristolin ankkuroidessa isäntien puolustusta ja viimeistellessä vahvasti korirenkaan yläpuolelta paikan saadessaan.

Rannikon ja Bristolin palloskriinipelaaminen aiheutti Vilppaalle ongelmia läpi illan. Rannikko manipuloi salolaisten puolustusta samoilla otteilla, joiden edessä lukemattomat ja jälleen lukemattomat joukkueet seura- ja maajoukkuetasolla ovat olleet valtavissa ongelmissa.

Rannikon pelaamisen kivijalkana toimi torstaina miehen kaukoheittopelaaminen, joka piti Vilppaan jatkuvasti varpaillaan ja avasi palloskriinitilanteissa sen tarvittavan määrän vapaata kiitorataa korille rullaaville senttereille, etunenässä Bristolille. Rannikko pussitti 24 pisteestään 21 bonuskaaren takaa, säkittäen vastaansanomattomalla tavalla kahdeksasta kolmen pisteen yrityksestään peräti seitsemän.

Vilppaan keskittyessä Rannikon hidastamiseen, pääsi Bristol muutamaan otteeseen skriininsä jälkeen rullaamaan vapaaseen tilaan ja sai kerättyä vauhtia ponnistukseen. Katajan takamiehet palkitsivat sentterinsä maailmanluokan tarjoiluilla, Bristolin viimeistellessä ottelussa kaksi alley-oop -donkkia.

Rannikon operointi takakentällä ja Vilppaan puolustuksen murtaminen, sekä Bristolin voimakkaat rullaukset korirenkaalle avasivat Katajan heittäjille tilaa kaaren taakse. Rion Brown (5/8), Jarekious Bradley (2/4) ja Vesa Mäkäläinen (1/3) kiittivät, Katajan nakutellessa kolmen pisteen heittonsa sisään peräti 60% tarkkuudella koko ottelussa.

Vilppaan kannattajille iloa toi varmasti Statenin vahvat otteet vaisun avauskamppailun jälkeen. Avausottelussa 17 pelitilanneheitostaan vain neljä pussittanut Staten osui torstaina useamman keskimatkan kahden pisteen heiton, pussittaen kahden pisteen heittonsa 53% tarkkuudella (8/15).

Vilpas lähtee kaventamaan Katajan 2-0 –johtoa ottelusarjassa lauantaina Salohalliin. Paras seitsemästä –ottelusarjassa kahden ottelun takamatka ei vielä ole lainkaan mahdoton kiinni kurottava, eikä Vilpas ole kuin yhden vierasvoiton päässä kotiedun takaisin lunastamisesta.

Avausottelussa Vilpas hallitsi ottelutapahtumia lähes koko 40 minuuttia, Katajan johtaessa ottelua yhteensä vain noin 15 sekuntia. Pisteen kotitappio luo varmasti uskoa salolaisyleisössä siitä, että myös Vilpas avaa voittosarakkeensa finaalisarjassa lauantaina. Salohallissa Kataja ei myöskään onnistunut laittamaan samanlaista heittoshow’ta päälle kuin Mehtimäen Jäähallissa, joensuulaisten jäädessä finaalisarjan avauksessa ”vain” 35% onnistumisprosenttiin kaaren takaa.

Katajan tilanne on lauantain kotijoukkuetta hieman levollisempi. Kotietua hallussaan pitävät joensuulaiset ovat tarvittavan vierasvoiton ottelusarjassa hakeneet ja voitto tarkoittaisi kolmea ottelupalloa mestaruuteen.