© Kuva: Juha Tamminen

Susijengin pelaajarinki vuosille 2017-19 valittu – Teemu Rannikko palaa maajoukkueeseen

Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt peräti 34 pelaajaa Susijengin rinkiin. Nimetty rinki toimii Susijengin perustana kolmivuotisessa jatkumossa, joka alkaa tulevan kesän EM-kotikisoista ja etenee vuosien 2017-19 MM-karsintojen kautta aina Kiinan kesän 2019 MM-kisoihin asti.

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA siirtyy ensi syksynä uuteen miesten kilpailujärjestelmämalliin. Uudessa järjestelmässä EM- ja MM-karsinnat siirretään pelattaviksi seurajoukkuekauden aikana kesän sijaan, kun taas EM-kisat järjestetään muutoksen myötä neljän vuoden välein aiemman kahden sijaan. MM-kisat järjestetään jatkossakin neljän vuoden välein.

Ranska ja Liettua julkaisivat viime viikolla yli kolmestakymmenestä pelaajasta koostuvat ringit, jotka uutta järjestelmää mukaillen edustavat maataan EM-kisakesästä 2017 Kiinan vuoden 2019 MM-kisoihin asti. Susijengin pelaajarinki on nimetty samaa logiikkaa noudattaen.

– Tuleviin EM-kotikisoihin valmistaudumme tiiviimmällä ryhmällä, joka kutsutaan koolle nyt julkistettuun rinkiin nimetyistä pelaajista, Dettmann kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– MM-karsinnat vuoden 2019 MM-kisoihin alkavat kuitenkin vain kaksi kuukautta EM-kisojen päättymisen jälkeen, ja meidän on oltava valmiina. Valitsemme laajasta ringistä kulloisenkin tilanteen mukaisesti parhaan mahdollisen joukkueen edustamaan Suomea.

Susijengin rinkiin nimetyistä pelaajista nuorimmat ovat iältään 1998 syntyneitä 20-vuotiaiden miesten maajoukkuepelaajia. Dettmann kuitenkin korostaa, että niin nuorilla kuin varttuneemmillakin pelaajilla on mahdollisuus murtautua rinkiin MM-karsintojen edetessä.

– 2017-2019 on pitkä ajanjakso ja luonnollisestikin kaikki varteenotettavat pelaajat ovat tarkkailussamme tulevaisuuden varalta.

Kansainvälinen kokemus näkyy

Tällä vuosikymmenellä arvokisoja susipaidassa pelanneita pelaajia on laajassa ringissä peräti kolmetoista: Roope Ahonen, Joonas Cavén, Shawn Huff, Ville Kaunisto, Mikko Koivisto, Petteri Koponen, Tuukka Kotti, Gerald Lee Jr., Erik Murphy, Matti Nuutinen, Sasu Salin, Jamar Wilson sekä viimeksi vuoden 2014 MM-kisoissa maajoukkuepaidassa esiintynyt Teemu Rannikko.

Pelaajista miesten maaottelukokemusta on arvokisakävijöiden lisäksi Fiifi Aidoolla, Shawn Hopkinsilla, Antti Kanervolla, Carl Lindbomilla, Alexander Madsenilla, Lauri Markkasella, Juho Nenosella, Samuli Niemisellä sekä Antto Nikkarisella.

Laajaan rinkiin on myös nimetty yli kaksi viisikollista maajoukkuedebyyttiään odottavia tulevaisuuden pelaajia: Tuomas Hirvonen, Okko Järvi, Edon Maxhuni, Oskar Michelsen, Alex Murphy, Mika Nuolivirta, Anton Odabasi, Matias Ojala, Topias Palmi, Hannes Pöllä, Julius Rajala sekä Arttu Saarijärvi.

Silmiinpistävä ominaisuus laajassa pelaajaringissä on suomalaisen huippukoripallon kansainvälistyminen. Päättyvällä seurajoukkuekaudella peräti 20 pelaajaa 34:sta pelasi Manner-Euroopan ammattilaissarjoissa, Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa tai Etelä-Amerikassa.

– Kansainvälistymisestä on meille se etu, että yhä useammalla pelaajalla on sen seurauksena edellytykset pelata entistä korkeammalla tasolla, Dettmann arvioi.

Susijengi aloittaa EM-kisaurakkansa Helsingissä 31.8. iltaottelulla Ranskaa vastaan. EM-kisat huipentuvat Istanbulissa 17.9.

Karsinnat pääsystä vuoden 2019 MM-kisoihin alkavat Susijengin osalta vierasottelulla 24.11.

Susijengin pelaajarinki 2017-2019
Ahonen Roope
Aidoo Harold ”Fiifi”
Cavén Joonas
Hirvonen Tuomas
Hopkins Shawn
Huff Shawn
Järvi Okko
Kanervo Antti
Kaunisto Ville
Koivisto Mikko
Koponen Petteri
Kotti Tuukka
Lee Gerald Jr
Lindbom Carl
Madsen Alexander
Markkanen Lauri
Maxhuni Edon
Michelsen Oskar
Murphy Alex
Murphy Erik
Nenonen Juho
Nieminen Samuli
Nikkarinen Antto
Nuolivirta Mika
Nuutinen Matti
Odabasi Anton
Ojala Matias
Palmi Topias
Pöllä Hannes
Rajala Julius
Rannikko Teemu
Saarijärvi Arttu
Salin Sasu
Wilson Jamar

Lähde: Koripalloliiton tiedote