Golden State Warriorsin mestaruusjuhliin päättyneestä NBA-kaudesta 2016-17 on ehtinyt kulua hädin tuskin kahta viikkoa, kun 2017-18-pelikauden valmistelut ovat pyörähtäneet täyteen käyntiin. Uuden kauteen valmistautumisen aloittaa virallisesti NBA:n jokakesäinen varaustilaisuus, joka on aitoamerikkalaiseen tapaan jättimäisen kokoluokan mediasirkus kuukausien ennakkospekulaatioineen.

Tänä päivänä NBA:n varaustilaisuus on maailman suurimpiin urheilutapahtumiin lukeutuva seremonia, joka televisioidaan suorana lähes 150 maahan yli 30 kielellä. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolenvälin jälkeen varaustilaisuus on kerännyt yhä suurempaa mediahuomiota, ja tänä päivänä lukuisat verkkosivustot ovat erikoistuneet nimenomaan varaustilaisuuksilla spekuloimiseen.

NBA:n varaustilaisuuden historia juontaa juurensa aina vuoteen 1947, jolloin silloisen BAA:n (Basketball Association of America) joukkueet pääsivät ensimmäistä kertaa varaamaan vahvistuksikseen täysi-ikäisiä yliopistopelaajia. Ensimmäinen maailmanluokan mittakaavan pelaajavaraus oli vuoden 1948 BAA:n draftissa New York Knicksiin neljännellä vuorolla varattu Dolph Schayes, joka pelasi Hall of Fame -tasoisen ammattilaisuran Syracuse Nationalsissa ja Philadelphia 76ersissä.

Varaustilaisuuden varhaisina vuosina joukkueet saivat varata pelaajia, kunnes ehdolla olleet pelaajat loppuivat. Vielä vuoden 1968 varaustilaisuudessa järjestettiin hulppeat 21 neljäntoista pelaajan varauskierrosta. Kesään 1974 mennessä varaustilaisuuden kierrosten lukumäärä oli kaventunut kymmeneen ja kesään 1985 mennessä seitsemään.

Vuodesta 1989 alkaen varaustilaisuudessa on järjestetty enää kaksi 27-30 pelaajan kierrosta. Varaustilaisuudessa valitsemattomilla pelaajilla on mahdollisuus lunastaa sittemmin paikkansa NBA:ssa harjoitus- ja kesäliiganäytöillä. Varaustilaisuudessa varattujen pelaajien ulkopuolelle on historian saatossa jäänyt myös kosolti maailmanluokan pelaajia, kuten Ben Wallace, John Starks, Bruce Bowen ja David Wesley.

Kuinka drafti toimii?

Tänä päivänä NBA:n varaustilaisuudessa ehdolla olleiden pelaajien oltava iältään vähintään samana kalenterivuonna 19 vuotta täyttäviä, Yhdysvalloissa high school -koripalloa pelanneiden pelaajien tapauksessa lisäksi vähintään yhden vuoden yliopisto- tai ammattilaiskoripalloa pelanneita.

Sääntö on muokannut amerikkalaista yliopistokoripalloa niin, että NCAA-liigan parhaat pelaajat ovat lähes pääsääntöisesti ns. ”one and done”-prospekteja, eli pelaavat vain yhden vuoden yliopistossa. Tähän kategoriaan kuuluu myös yhden kauden Arizonassa viettänyt Lauri Markkanen.

NBA:n varaustilaisuuden ensimmäisen kerroksen ensimmäistä neljäätoista varausvuoroa kutsutaan käsitteellä ”Lottery picks” eli “lottovaraukset”. Tämä viittaa siihen, että NBA:n pudotuspelien ulkopuolelle jääville neljälletoista joukkueelle arvotaan varaustilaisuuden kärkivuorot niin, että kehnoimman voittosuhteen edellisellä kaudella pelanneilla joukkueilla on suuremmat todennäköisyydet saada varausnumero ensimmäisten joukossa.

NBA-joukkueilla on kuitenkin mahdollisuus kaupata varausvuorojaan niin, että myös hyvin pelanneilla joukkueilla on mahdollisuus päästä varaamaan kärkisijoilla. Tuore esimerkki tästä on NBA:n itäisen konferenssin finaaliin päässyt Boston Celtics, joka hallitsi kesän 2017 NBA:n varaustilaisuuden kärkipaikkaa ennen sen kauppaamista Philadelphia 76ersille.

NBA:n ensimmäisen vuoden pelaajien palkat määrittyvät liigan työehtosopimuksen mukaan progressiivisesti niin, että pelaajat ansaitsevat sitä suuremman palkan, mitä korkeammalla numerolla heidät varataan. Jos ensimmäisellä kierroksella varattu pelaaja lunastaa paikkansa NBA-joukkueessa, hänelle on taattu kaksivuotinen sopimus. Toisella kierroksella varatuksi tuleminen puolestaan merkitsee sitä, että pelaajan varaavalla NBA-joukkueella on etuoikeus harjoituttaa varattua pelaajaa ja tarjota tälle sopimusta.

Edellinen NBA:han varattu suomalaispelaaja on Susijengin Erik Murphy, jonka Chicago Bulls varasi kesän 2013 varaustilaisuuden 49. varauksena. Ensimmäisellä kierroksella valittiin edellisen kerran Petteri Koponen, jonka Philadelphia 76ers kutsui riveihinsä kesän 2007 varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen 30. varauksena.

Varauspäivän vaihdot jo amerikkalainen ilmiö

NBA:n varaustilaisuuspäivä tunnetaan myös jättimäisen kokoluokan pelaajasiirroista, jotka saattavat horjuttaa koko liigan voimasuhteita.

Boston Celticsin päävalmentaja-manageri Red Auerbach vaihtoi vuoden 1956 varaustilaisuuspäivänä Ed McCauleyn ja Cliff Haganin St. Louis Hawksin varaamaan nuoreen sentteriin Bill Russelliin, joka johdatti sittemmin Celticsin yhteentoista NBA:n mestaruuteen.

Auerbach iski uudelleen vuonna 1980, jolloin hän kauppasi varaustilaisuuden 1. ja 13. varaukset Golden State Warriorsiin vaihdossa sentteri Robert Parishiin ja 3. varaukseen, jolla Celtics hankki riveihinsä Kevin McHalen. Parish ja McHale muodostivat sittemmin Celticsin kivikovan korinaluspelaajaduon, joka Larry Birdin vierellä juhli NBA:n mestaruuksia 1981, 1984 ja 1986.

Kesällä 1987 Chicago Bulls hankki Seattle Supersonicsin 9. varaaman laituri Scottie Pippenin vaihdossa sentteri Olden Polyniceen. Pippenistä tuli Chicagolle kuusi mestaruutta voittaneen, Michael Jordanin johtaman joukkueen tähtipelaaja ja puolustuspään lukko, joka urakoi NBA:ssa 17 kautta 16,1 pisteen, 6,4 levypallon ja 5,2 syötön urakeskiarvoilla.

Vuonna 1996 Charlotte Hornets varasi 13. varausnumerolla vasta 18-vuotiaan Kobe Bryantin, mutta kauppasi Bryantin Los Angeles Lakersiin vaihdossa Vlade Divaciin. Lakers-ikoniksi kohonnut Bryant voitti Los Angelesissa viisi NBA:n mestaruutta 20 kauden aikana ja takoi urallaan 25,0 pistettä ottelua kohden.

Kesällä 1998 Milwaukee Bucks hankki riveihinsä 20-vuotiaan saksalaislupauksen Dirk Nowitzkin, mutta suostui kauppaamaan Nowitzkin päittäin Dallas Mavericksiin vaihdossa Robert Trayloriin ja Pat Garrityyn. Nowitzki on tähän mennessä pelannut 19 kautta Dallasissa 21,7 pisteen ja 7,8 levypallon urakeskiarvoilla ja johdattanut Mavericksin vuoden 2011 NBA:n mestaruuteen.

Vuonna 2007 Kevin Garnettilla vahvistunut Boston Celtics lähetti Wally Szczerbiakin, Delonte Westin ja viidenneksi varaamansa Jeff Greenin Seattle Supersonicsiin vaihdossa heittäjä-ässä Ray Alleniin. Garnettin, Allenin, Paul Piercen ja Rajon Rondon muodostama kivijalka toi Bostoniin mestaruuden jo keväällä 2008.

Myös vuoden 2017 NBA:n varaustilaisuus käynnistyi räjähtävästi, kun Boston Celtics ja Philadelphia 76ers vaihtoivat varauksia päittäin. Vuosia NBA:n pohjamudissa viipyillyt Philadelphia varannee ensimmäisellä vuorolla pelinrakentaja Markelle Fultzin, joka luo joukkueelle ainutlaatuisen nuoren rungon yhdessä sentteri Joel Embiidin ja pelinrakentaja Ben Simmonsin kanssa. Bostonilla on puolestaan optio joko vahvistua nuorella pelaajalla kolmannella varausvuorolla tai kaupata varausvuoronsa toiselle joukkueelle pedatakseen itsensä parempiin asemiin.

NBA:n kesän 2017 varaustilaisuus käynnistyy perjantaiaamuna klo 02:00 Suomen aikaa.