Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit käynnistyivät sunnuntaina Unkarin Györissä avajaisilla. Suomi osallistuu EYOF-kisoissa kuuteen lajiin kaikkiaan 69 urheilijan voimin.

Avajaisissa Suomen lippua kantoi16-vuotiaiden poikien koripallomaajoukkueen Erik Sajantila.

– Poikien koripallomaajoukkue on ensimmäistä kertaa mukana EYOF-kisoissa rankingin kautta, joten halusimme antaa heille kunnian valita lipunkantaja keskuudestaan, kertoo joukkueenjohtaja Mikaela Ingberg Olympiakomitean tiedotteessa.

– Valinta on suuri kunnia koko joukkueellemme. Keskustelimme lipunkantajasta myös miesten maajoukkueen päävalmentajan Henrik Dettmannin kanssa ja päädyimme yhdessä Erik Sajantilaan, kertoo päävalmentaja Antti Koskelainen.

– Iso kunnia suomalaiselle koripalloväelle. Ylpeydellä otamme tämän tehtävän vastaan edustaessamme koko suomalaista urheiluyhteisöä, Henrik Dettmann kertoo.

Erik Sajantila valikoitui luontevasti toisen polven koripalloilijana tähän tehtävään, Dettmann sanoo viitaten Erikin isään Martti Sajantilaan, joka pelasi mittavalla koripallourallaan 102 ottelua Suomen maajoukkueessa.

Koripallojoukkue pääsee tositoimiin heti ensimmäisenä kisapäivänä, kun vastaan asettuu Bosnia-Hertsegovina. EYOF-kisojen koripalloturnauksessa on mukaan kahdeksan maata. Suomen alkulohkossa pelaavat lisäksi Kroatia ja Italia.

– Tämä on kasvatustyötä kohti aikuisurheilua, ja siihen prosessiin sisältyy monenlaisia välitavoitteita. Tämän kesän mittakaavassa meidän joukkueemme tavoitteet ovat EM-kisoissa elokuussa. EYOF-kisat ovat meidän tarinassamme valmistautumista siihen. Oman pelaamisen kehittäminen lienee tärkeää koko kesän ajan, mutta totta kai kun turnauksessa ollaan, pelaamme voitosta joka päivä, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen kertoo.

– Kokemus aikaisemmista ikäluokista on se, että Kroatia ja Bosnia-Hertsegovina pelaavat kenties perinteisempää hyvin organisoitua koripalloa. Näppituntumalla voisi ajatella, että Italia ja Suomi muistuttavat tämän alkulohkon joukkueista ehkä eniten toisiaan.