Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

– Tavoitteeni oli pikkujunnuna, että joskus pääsisin miesten rinkiin laittamaan vähän jalkaa oven väliin, jonka jälkeen voisin pikkuhiljaa yrittää vakiinnuttaa paikkani maajoukkueessa, kertoo Nuutinen, joka debytoi sinivalkopaidassa 25. heinäkuuta 2012 Trentossa maaottelussa Italiaa vastaan.

Susijengi-debyytin tehdessään Nuutinen oli Carl Lindbomin, Antto Nikkarisen ja Roope Ahosen ohella yksi 1990-91-syntyneistä nuorisomaajoukkueveteraaneista, joka sai kunnian ottaa vähitellen tuntumaa miesten peleihin.

Maajoukkueeseen Nuutinen nousi täsmälleen oikeaan aikaan. Susijengi pelasi kesällä 2012 EM-karsintoja, joissa hän polski kuin kala vedessä hiertävän, ennakkoluulottoman pelityylinsä ansiosta. Nuutiselle kellotettiin kahdeksassa karsintaottelussa 14,3 minuuttia ottelua kohden.

– Joissain peleissä tuli vastuuta vähän enemmän, välillä istuttiin penkillä. Se kesä jätti kuitenkin sellaisen selittämättömän nälän tunteen. Ja se nälkä on vain kasvanut syödessä, Nuutinen toteaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Nuutisen Susijengi-uran seuraava virstanpylväs nähtiin kesällä 2014, jolloin hän kävi rinta rinnan hyvähenkistä taistelua Keravan pommittaja Samuel Haanpään kanssa Susijengin toisesta pienen laiturin paikasta Espanjan MM-kisoihin.

– Sitä tämä on ollut joka kesä. Kilpailu pelipaikoista on kovaa, joka päivä treeneissä vedetään täysillä ja jokainen taistelee omista peliminuuteista, mutta treenien päätyttyä ollaan kaikki tosi hyviä ystäviä keskenään. Se on just sitä oikeaa Susijengi-meininkiä.