Korisliigan hallitseva mestari ja parhaillaan paikasta ”Susijengin” EM-kisajoukkueeseen taisteleva Alex Murphy ovat sopineet tulevasta pelikaudesta. 24-vuotias ja 206-senttinen laituri, jonka molemmat veljetkin ovat osa ”susiperhettä”, valmistui viime keväänä yhdysvaltalaisesta Northeastern-yliopistosta.

Murphyn veljeskolmikon keskimmäinen esiintyi Susijengissä ensi kertaa viime viikonloppuna. Tätä ennen hän oli tehnyt vakuuttavaa jälkeä niin 20-vuotiaissa ”Sudenpennuissa” kuin haastajamaajoukkueessakin.

Ensimmäisen maaottelunsa Murphy pelasi kesällä 2012, jolloin U20-joukkue kaatoi Viron. Murphyn saldo ottelussa, 36 pistettä ja 9 levypalloa, on kautta aikain paras debyytti koripallomaajoukkueidemme historiassa kumpikin sukupuoli huomioon otettuna.

Kesällä 2015 hän oli mukana haastajamaajoukkueessa universiadeissa Etelä-Koreassa. Ottelukohtainen pistekeskiarvonsa oli peräti 20,0 mikä oikeutti koko turnauksen korintekijätilaston ykköspaikkaan.

Viimeinen yliopistokautensa (2016-17) NCAA:n ykköstasolla sujui mainiosti: Murphy tehtaili Northeastern Huskiesin riveissä 29 ottelussa keskimäärin 33 minuutin peliajalla tilastot 14,0 pistettä, 5,8 levypalloa, 1,8 syöttöä, 0,7 riistoa ja 0,6 torjuntaa. Pelitilanneheittojen tarkkuus oli 50 %, kolmosten 38 % ja vapaaheittojen 53 %.

Kataja-päävalmentaja Greg Gibson on luonnollisesti tyytyväinen Murphyn tartuttua joensuulaisten tarjoukseen.

– Alexin tulo on upea juttu. Kyseessähän on kaveri, jolla oli yliopistouralla omat vaikeutensa, mutta lopulta hän pystyi näyttämään parasta osaamistaan. Fiksu pelaaja, joka taitaa useita asioita. Osaa heittää, laittaa palloa lattiaan, pärjää puolustuspäässä jopa pienempien pelipaikkojen pelaajille.

– Kataja on hänelle todella hyvä paikka ottaa ensiaskeleet ammattilaisena, Gibson uskoo Katajan sivuilla.