Suomen naisten maajoukkue joutui takaa-ajajaksi Puolan universiadijoukkuetta vastaan Hyvinkään Martinhallissa, kun puolalaiset veivät avausneljänneksen 3-17 ja tyylitteli Naarassusien pyristelystä huolimatta 54-68 (17-31) -voiton. Nuorella joukkueella pelaava Suomi kohtaa Puolan uudestaan huomenna Hyvinkäällä kello 17:30

Pelin alku oli kotiyleisölle kynsienpureskelua pitkään, kun Naarassusilla kesti kuusi minuuttia saada ensimmäiset pisteensä ja yksitoista minuuttia varsinaiseen pelitilannekoriin. Vaikka Suomi sai ajoittain laadukkaitakin heittoja, niin ne järjestään kolahtelivat raudoista ulos ja Puola sai alkukangertelun jälkeen hyökkäyspelinsä kasaan karaten parhaimmillaan 18 pisteen taakse.

Suomen takapelaajien Anni Jämsän ja Anni Mäkitalon aggressiiviset ajot poikivat toisella neljänneksellä vapaaheittoja ja Taru Tuukkanen toimi pelinrakentajana sekä korin alta että nopeissa hyökkäyksissä. Hiljalleen Suomi sai vastapallokolmosia sisään vetäen toisen neljänneksen tasan 14-14, mutta puoliajalle mentiin Puolan erinomaisen avausneljänneksen myötä tilanteessa 17-31.

Puoliajan jälkeen Suomen hyökkäyspelaaminen kohentui lievästi, mutta ei tarvittavalle tasolle, jotta suomalaiset olisivat kyenneet taistelemaan voitosta. Valonpilkahdukset kuten Tuukkasen juonikkaat post-liikkeet ja Nina Augustinin riistot eivät riittäneet, kun Puola juoksi eron 15 pisteen paremmalle puolelle.

Suomi onnistui aiheuttamaan sydämentykityksiä Puolan valmennusjohdolle piskuisella loppukirillään päätösneljänneksen loppumetreillä. Tuukkasen scoop-heitto vastustajan kainalon alta sekä Mäkitalon ja Jämsän kaukoheitot toivat Suomen 12 pisteen päähän 49-61 runsas pari minuuttia ennen loppusummeria, mutta puolalaiset onnistuivat omissa hyökkäyksissään ja tyrehdyttivät kirin.

– Meidän heittoprosentit on luokattomat jokaisella sektorilla. Puolustus oli ok, mutta hyökkäyspäässä saimme palloa ilmaan, mutta ei palloa pussiin, Jämsä virkkoi ottelun jälkeen Koripalloliiton tiedotteessa.

Arkipäivinä Kaunasissa kaksi ottelua Liettuan universiadijoukkuetta vastaan hävinnyt Naarassudet paransi merkittävästi otteitaan toisessa ottelussa. Lauantainen Martinhallissa oli melkein uusi joukkue parketilla ja peli muistutti paljon Liettua-otteluiden ensimmäistä, jossa yhteistä rytmiä vielä haettiin.

– Meillä on iso materiaali, joille haluamme pelejä. Liettuassa otimme ison askeleen eteenpäin, mutta käytännössä nyt lähdimme pelaamaan uudella joukkueella. Apuvalmentajana Miikan (Sopanen) sanoin otimme portaissa vähän taka-askelia, Suomen päävalmentaja Pekka Salminen kertoi.

Suomen heittäminen oli kauttaaltaan kehnoa, kun kakkoset upposivat 13/42 (31%), kolmoset 5/28 (18%) ja vapaaheitot 13/21 (62%).

– Totuus on se, että jos me pelaamme tällä tavalla staattisesti, niin emme saa tarpeeksi laadukkaita heittopaikkoja.

Kolmen vuoden tauon jälkeen paluun naisten maajoukkuepaitaan tehnyt Tuukkanen (16/12/3 syöttöä) pisti kokeneena pelaajana etevimmin Puolan fyysisille pelaajille vastaan pyörittäen oivilla syötöillään Naarassusien hyökkäystä. Sofia Rajala (8/6) väläytteli sisäpelillään, Jämsä (11/1) oli Suomen tarkin tuttuihin kotikoreihin. Jämsän takakenttäpari Mäkitalolle kertyi 5 pistettä ja 2 levypalloa.

Suomi kohtaa Puolan universiadijoukkueen uudestaan sunnuntaina 6.8. Martinhallissa kello 17:30.

– Ensimmäiset karstat tämän kokoonpanon kanssa on nyt pois, joten sunnuntaina nämäkin mimmit ottavat sen seuraavan porrasaskeleen, Salminen povasi.

Suomi – Puola (universiadijoukkue) 53-68 (3-17, 14-14, 16-20, 20-17)

Suomi: Taru Tuukkanen 16/12/3 syöttöä, Anni Jämsä 11/1, Sofia Rajala 8/6, Anni Mäkitalo 5/2, Nina Augustin 5/0/3 riistoa, Elina Koskimies 3/2, Lotta Aaltonen 3/1, Veera Pirttinen 3/1, Marianne Kalin 0/4, Ella Väätänen 0/2, Sandra Karsten 0/1, Camilla Grönberg 0/0

Puola: Jowita Ossowska 16/4, Amalia Rembiszewska 9/1, Karolina Pobozy 9/2

Ottelutilastot