Salon Vilppaan miehistö on valmis syyskuussa alkavaan Korisliigaan. Viimeinen palanen varmistui pitkällisen työn tuloksena, kun 198-senttinen Canyon Barry allekirjoitti sopimuksen viime kauden hopeamiehistön kanssa.

23-vuotias Barry on NBA-legenda Rick Barryn nuorin poika ja ydinfysiikkaan erikoistunut laitahyökkääjä tulee Suomeen kovasta Floridan yliopistosta. Kesällä todellisen koripalloperheen nuorin vesa pelasi NBA:n kesäliigaa New York Knickseissä.

Vilppaan manageri Antero Jokinen myöntää, että sopimuksen hionta ei ollut niitä nopeimpia, mutta odotukset Barrya kohtaan ovat korkealla.

– Haastava rupeama, mutta lopussa kiitos seisoo. Hienoa, että Barry ei lähtenyt isojen dollaripinojen perään, vaan halusi solidin ympäristön ensimmäiselle ammattilaisvuodelleen, toteaa Jokinen Vilppaan sivuilla.

Kun puhutaan sukunimestä Barry, täytyy aloittaa perheen päästä. 73-vuotias Rick Barry on elävä legenda NBA-koripalloilussa. 201-senttinen Barry draftattiin 1965 kakkosena NBA:han, jossa hän pelasi huikean 15 vuoden uran. Upea taival päättyi 1980 Houston Rocketsin riveissä ja matkan varrella ansioluetteloon kerääntyi mm. NBA:n mestaruus (1975 Golden State Warriors), kahdeksan All Stars -ottelua ja valinta Basketball Hall of Fameen 2006. Isä-Barry voitti myös NBA:n korikuninkuuden 1967 katkaisten Wilt Chamberlainin seitsemän vuoden putken keskiarvolla 35.6 pistettä peliä kohden. Golden State Warriors jäädytti Barryn pelinumeron 24 ja siinä on ensimmäinen aasinsilta junioriin. Canyon Barry tulee pelaamaan Vilppaassa samalla numerolla.

Toinen yhdistävä tekijä isän ja pojan välillä on heittotyyli. Isä-Rick tunnettiin NBA:ssa vapaaheitoissa käyttämästään alakautta -tyylistä ja Canyon on jatkanut isän perinnettä yliopistotasolla. Eikä turhaan, sillä ”Granny-stylella” syntyi tarkkaa jälkeä. Canyon Barryn tarkkuus vapariviivalla viimeisellä kaudella oli peräti 88.3% ja sihti koko yliopistouralla oli kohdillaan, 80.8%.

Canyon Barry pelasi kolme vuotta Charlestonin yliopistossa ja viimeisen kauden tilastot olivat 19.7 pistettä ja 3.4 levypalloa. Viimeiseksi kaudeksi hän kuitenkin muutti Floridan yliopistoon, jossa tarjoutui mahdollisuus opiskella koripallon ohella ydintekniikkaa. Hän suoritti opinnot kiitettävin arvosanoin, joten miehen älykkyys ei jää pelkästään koripallon puolelle.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo onkin erityisen tyytyväinen viimeiseen hankintaan.

– Canyon on erittäin monipuolinen, atleettinen ja kookas 2/3 paikan laituri. Tänä vuonna Portsmouth Invitationalin fyysisissä testeissä Canyonilla oli yhdet parhaista tuloksista (ponnistusvoima, nopeus, ketteryys). Floridassa hän puolusti säännöllisesti pelipaikkoja 1-4 ja se on iso kriteeri viimeistä vahvistusta etsittäessä. Hyökkäyksessä Canyon on luontainen skoraaja. Hänen 11.4 pistettä per peli tulivat 21 minuutissa hyvillä prosenteilla joka puolelta kenttää – heittämällä, ajamalla, nopeista ja vapariviivalta. Floridan Elite Eight -joukkueessa yli 11 pistettä per peli, SEC:n vuoden kuudes pelaaja, Portsmouth Invitational ja kesäliigaa New York Knicksin paidassa. Harvemmin tällaisia pelaajia tulee suoraan collegesta Suomeen. Kyse on poikkeuksellisesta lahjakkuudesta, jonka katto kehittymiselle on erittäin korkealla, arvioi Iisalo.

Canyon Barry tulee todellisesta koripalloperheestä. Isä-Rick valittiin ”50 greatest players in NBA-history” -klubiin, Lynn-äiti oli konferenssin vuoden pelaaja 1978 William & Maryn yliopistossa ja kaikki neljä veljeä ovat tehneet komean uran koripalloparketeilla. Brent Barry pelasi 14 vuotta NBA:ssa ja on kaksinkertainen NBA-mestari sekä Slam Dunk -kisan voittaja. Jon Barry pelasi 14 vuoden ajan NBA:ssa ja Drew Barrylla on kolme kautta NBA:ssa ja pitkä ura Euroopassa. Scooter Barry on NCAA:n mestari Kansasin paidassa ja ammattilaisura kesti 17 vuotta.