Gerald Lee Junior saa perjantaisessa Venäjä-ottelussa täyteen 100 maaottelua miesten paidassa. Lee on ehtinyt maajoukkueuransa aikana painimaan lukuisten kovien pelureiden kanssa ja hän on nostanut esille kaikkein kovimmat vastustajansa.

Lee listaa Koripalloliiton tiedotteessa kovimmat vastustajansa maajoukkueuraltaan.

1. ”USA:n maajoukkueen isot miehet”
Susijengi kohtasi kesän 2014 MM-kisojen alkulohkon avausottelussaan hallitsevan MM- ja olympiakultamitalisti USA:n, joka ei säästellyt Susijengiä, vaan juoksi haastajiltaan voittoon murskapistein 114-54.

Lee nosti Suomen ensimmäisessä hyökkäyksessä Susijengin 2-0-johtoon ja upotti vielä toisella kakkosella tilanteeksi 4-2 ennen kolmea pikaista virhettä, jotka johtivat hänet penkille. Ottelun edetessä Leen painikavereiksi ilmoittautuneet DeMarcus ”Boogie” Cousins, Anthony Davis ja Andre Drummond osoittivat, mikä on pelin taso NBA:n huipulla.

– Ei kannata edes sanoa mitään, sen verran kovia jätkiä oli vastassa, Lee pyörittelee päätään.

Itseluottamus Leellä ainakin oli kohdallaan: tv-kameroiden kuvassa Lee louskutti leukojaan toisen nostamansa korin jälkeen aivan Anthony Davisin vieressä. Mutta mitä Lee sanoikaan Davisille?

– En taatusti soittanut poskea Davisille. Mulla on sen verran itsesuojeluvaistoa, etten olisi lähtenyt aukomaan. Korkeintaan taisin psyykata itseäni, nauraa Lee.

2. Marc Gasol, Espanja
Susijengi sai vastaansa hallitsevan Euroopan mestarin Espanjan kesän 2013 EM-kisojen jatkosarjassa Ljubljanassa. Susijengi pysyi Espanjan kyydissä erinomaisesti avausneljänneksellä, mutta alkoi pudota rattailta toisen neljänneksen edetessä.

Espanja haki 82-56-voittonsa pitkälti José Calderonin ja Sergio Rodriguezin hyökkäyspään onnistumisilla. NBA:n Memphis Grizzliesin 211-senttinen Marc Gasol viimeisteli pelissä kuusi pistettä ja nosteli seitsemän levypalloa, mutta ehti tehdä Leehen suuren vaikutuksen.

– Gasol on sellainen yhdistelmä taitoa, kokoa ja liikkuvuutta, että tuollaisia tulee vastaan todella harvoin, Junnu kuittaa.

3. Marcin Gortat, Puola
”Puolan vasara”, 212-senttinen Marcin Gortat, loisti maajoukkueensa kulmakivenä 2010-luvun avauspuoliskolla ennen eläköitymistään maajoukkuetasolta vuoden 2015 EM-kisojen jälkeen. Puolan ja Susijengin tiet kohtasivat niin EM-karsinnoissa (2012) kuin EM-kisoissakin (2015), ja Lee pääsi painimaan Gortatin kanssa kerran jos toisenkin.

– Gortatin isoin ase on se, miten hyvä se on molemmissa päissä kenttää. Gortat pelaa aina niin hyvin ja niin isolla energialla, että sitä vastaan on aina ollut kiva pelata, kuittaa Lee.

4. Donatas Motietjunas ja Jonas Valanciunas, Liettua
Liettua on yksi maailman parhaista koripallomaista ja NBA-kaksikko Donatas Motiejunas (213 cm)-Jonas Valanciunas (213 cm) on ollut joukkueen korinalustan ankkuri läpi 2010-luvun. Susijengi on kohdannut Liettuan tällä vuosikymmenellä tasaisin väliajoin, ja Motiejunas-Valanciunas-duo on tehnyt Leehen lähtemättömän vaikutuksen.

– Aika onnellisia saavat olla ne maajoukkueet, joilla on tuon tason kaksikko käytettävissään. Olen ihaillut kummankin tapaa pelata.