Koripallon EM-kilpailut alkavat Helsingissä torstaina. Suomen avausottelu Ranskaa vastaan on muutamia lippuja lukuun ottamatta loppuunmyyty. Susijengin sentteri Tuukka Kotti odottaa katsomossa kunnon tunnelmaa Suomen peleissä.

Kotti on ollut mukana nostamassa Suomea B-divisioonasta kolmiin edellisiin EM-kilpailuihin sekä yksiin MM-kisoihin. Viidensiin arvokisoihinsa osallistuva 36-vuotias Kotti myöntää, että valmistautuminen kotikisoihin tuo hieman uudenlaisen latauksen.

– On tämä vähän erilaista. Tutussa areenassa on nyt EuroBasket-lakanat, niin onhan tämä vähän outo, mutta samalla hieno fiilis. Koko ajan yrittää sisäistää sitä, että meillä on kotikisat. Se on huikea juttu. Tässä on tietenkin kauhea odotus torstaita ajatellen, että pääsemme ensimmäiseen matsiin kokemaan millainen fiilis täällä hallissa on, Kotti totesi Susijengin tiistaisten päiväharjoitusten jälkeen.

Susijengin fanit ovat seuranneet joukkuetta sankoin joukoin aina Liettuan kisoista vuonna 2011 lähtien. Varsinainen suomalaisfanien vyöry alkoi kaksi vuotta myöhemmin Sloveniasta ja Bilbaossa päästiin todistamaan kansanvaellusta, kun peräti 10 000 suomalaista oli todistamassa Susijengin pelaamista MM-kilpailuissa. Kotti uskoo, että aiemmissa arvoturnauksissa nähty ja koettu tunnelma saadaan luotua myös Hartwall Areenalle.

– Ihan varmasti. Jos täällä 10 000 suomalaisfania on, niin luulisi olevan aikamoinen meininki. Odotukset ovat korkeammalla kuin Bilbaossa. Toivotaan, että saadaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä vähän unta, Kotti naurahti.

Kotikisat asettavat pelaajille myös uudenlaisen haasteen ajankäytön suhteen, sillä mahdollisia häiriötekijöitä on ympärille aiempaa enemmän. Kotti ei kuitenkaan usko sen vaikuttavan keskittymiseen.

– Minulla on ollut aiemmissakin kisoissa paljon sukulaisia sekä ystäviä ja kaikki ovat oppineet antamaan työrauhan. Totta kai vaimon ja pojan kuulumisista jutellaan päivittäin, mutta se on aika lailla siinä. Tsemppiviestejä tulee, muttei kukaan kysele mitään ylimääräisiä, ja kaikki tietävät mikä on homman nimi ja antavat rauhan kisojen ajan. Välipäivänä sitten, jos on ylimääräistä aikaa, niin voi jonkun kaverin nähdä, jos on pyörimässä kulmilla, muttei mitään ylimääräistä.

Salttu Forsström