Suomen koripallomaajoukkueen sentteri Gerald Lee Juniorilla on edessään tiukka vajaan viikon puhde, kun Lee joutuu painimaan vastustajien isoja miehiä vastaan. Lee ei kuitenkaan hätkähdä tulevaa haastetta.

Ennalta Leen urakkaa avausottelussa Ranskaa vastaan helpottaa se, ettei 216-senttinen ja peräti 235 sentin sylivälin omaava, ja NBA:n sentteriparhaimmistoon noussut, Rudy Gobert ole mukana Ranskan joukkueessa. Toisaalta hän saa nyt painikaverikseen San Antonio Spursiin kesällä siirtyneen 211-senttisen Joffrey Lauvergnen.

– En tiedä kuinka paljon Gobertin puuttuminen lopulta helpottaa, kun siellä on kuitenkin Lauvergne, joka pelaa myös NBA:ssa ja on vahva sekä isokokoinen kaveri ja hyvä pelaamaan. Gobert on 216-senttinen ja hyppää hallista ulos, niin kyllähän se vähän helpottaa, ettei tarvitse heittää palloa katon kautta koriin, Lee naureskelee SuomiKoris-sivuston haastattelussa.

Leellä on edessä tiukkaa taistelua myös Slovenian kansalaisuuden kisojen alla saaneen 211-senttisen Anthony Randolphin, Kreikan kokeneen 213-senttisen Ioannis Bourousisin sekä Puolan nousevan lahjakkuuden, 216-senttisen ja peräti 136-kiloisen, Przemek Karnowskin kanssa.

– Randolphia vastaan olen päässyt pelaamaan pari kertaa Eurocupissa. Hän on erittäin nopea kaveri, tykkää liikkua ja todella vaikea puolustettava, sillä hänellä on niin monta asetta. Borousis on mielestäni yksi Euroliigan parhaista senttereistä. Isokokoinen kaveri, jolla on myös taitoa. Karnowski on sitten todella isokokoinen kaveri. Ei tule olemaan helppoa kyllä.

208-senttinen Lee on kuitenkin tottunut vääntämään isompiaan vastaan. ”Spin doctor” lempinimen korinalusliikkeidensä johdosta saanut Lee uskoo, että vastustajan isot miehet on karistettavissa kannoilta ja ohitettavissa.

– Sitten, kun skreenit osuvat kohdalleen ja pääsee yhden askeleen eteen, niin pääsee heittämään normaaleja heittoja.

Suomi saa paljon kaivattua pituutta näihin kisoihin, kun 213-senttinen Lauri Markkanen auttaa vartioimaan Suomen koria.

– Lauri pelaa kenen tahansa kanssa hyvin. Hänellä on hyvä pelikäsitys, hän liikkuu kentällä erittäin hyvin ja hänellä on niin paljon hyökkäys- ja puolustustaitoa, ettei sitä pysty käsittämäänkään, Lee kehuu arvokisadebytanttia.

– Meillä on selkeät roolit mitä teemme hyökkäys- ja puolustuspäässä. Hän osaa syöttää juuri oikeaan aikaan ja hänellä on niin hyvä pelikäsitys eikä hän ole itsekäs pelaaja, vaan pelaa joukkueelle aina.

Susijengi avaa EM-taipaleensa kohtaamalla Ranskan. Suomi pakotti edellisissä EM-kisoissa Ranskan jatkoajalle ja aiemmin samana kesänä pelatussa harjoitusottelussa Susijengi voitti Ranskan Tampereella.

– Siihen en osaa sanoa tarkkaa vastausta miksi Ranska on sopinut meille, mutta olemme pärjänneet heitä vastaan hyvin viime vuosina. Olemme pelanneet tiukkoja matseja ja voittaneetkin heidät. He ovat todella kova jengi. Sitten taas meillä on ollut ongelmia toisia joukkueita vastaan, jotka Ranska pieksee 20 pisteellä. Jotkut vastustajat sopivat toisille paremmin kuin toiset, Lee toteaa.

Salttu Forsström