Korisliigan faneille on tarjolla maukasta herkkua ensi viikonloppuna. Vilpas isännöi Salohallissa kaksipäiväistä Hanhivaara-turnausta ja tarjoilee koriksen ystäville esimakua parin viikon päästä starttaavaan Korisliigaan.

Pormestarinkadulla nähdään neljä potentiaalista pudotuspelijoukkuetta eli Vilppaan lisäksi Salohallin parketilla nähdään BC Nokia, Kouvolan Kouvot sekä Kauhajoen Karhu Basket. Yleisön suurin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti joukkueiden uusiin ulkomaalaisvahvistuksiin, joita Salohallissa nähdään runsaasti.

Vilpas palasi sunnuntaina Tallinnasta, jossa se pelasi kauden ensimmäiset treenimatsinsa. Perjantaina kaatui isäntäjoukkue TLU/Kalev 105-76 (56-40). Tasaisesti koko kymmenikön voimalla pelanneesta Vilppaasta kuusi miestä ylsi kaksinumeroisille lukemille. Javontae Hawkins teki tilastot 17/6, Tobin Carberry 16/5, Canyon Barry 16/1, Aatu Kivimäki 15/1, Juho Nenonen 14/4 ja Aaron Jones 11/6. Muut tehot kirjattiin Matias Ojalalle (8/3), Miikka Luosmaalle (6/3), Topias Kuukkaselle (2/1) ja Riku Laineelle (0/1).

Lauantaina Vilpas kohtasi tallinnalaisen TTU:n ja viikinkien voittonumerot olivat 101-74. Toisessa pelissä kunnostautuivat Carberry 26/4, Barry 26/5, Hawkins 14/4, Jones 12/8, Ojala 10/1, Laine 7/3, Kivimäki 6/3, Nenonen 0/2, Kuukkanen 0/1.

– Hirveitä ennakko-odotuksia ei ollut, sillä takana on vain 1,5 viikkoa yhteisharjoituksia. Paljon hyviä asioita tapahtui ja menimme eteenpäin, arvioi kahden vuoden jatkopahvin Vilppaan kanssa tehnyt Joonas Iisalo seuran sivuilla.

Lauantaina Salohallissa aloitetaan jo kello 12:30 turnauksen esiottelulla, jossa Toni Nymanin valmennukseen siirtynyt PeU Basket (I divisioona B) ottaa mittaa Kouvolan Korikouvoista (I divisioona A). Hyvän kesäharjoittelun vetäneen Perniön riveissä nähdään Samu Kaaresvirran lisäksi myös uusi amerikkalaispelaaja Kashrell Lawrence.

Kello 15:00 kohtaavat Kouvot ja BC Nokia ja päivän päätösottelussa kello 17:30 Vilpas mittaa Karhu Basketin tämän hetken tason. Kauhajoki on siirtynyt Sami Toiviaisen (nykyään Tampereen Pyrintö) jälkeen Jussi Laakson alaisuuteen ja apuna häärää Vilppaastakin tuttu Janne Koskimies. Pohjanmaalaisten rosteri on valmis ja vanhoja tuttuja ryhmässä ovat Bojan Sarcevic, Samuli Vanttaja sekä Lehtorannan veljekset Juho ja Joonas. Jenkkinelikon muodostaa Flenard Whitfield (201), Fuquan Edwin (198), Marcus Allen (191) ja Stephen Maxwell (201).

Karhu Basket avasi Vilppaan tavoin harjoitusmatsien sarjan viime viikonloppuna. Omassa kotiturnauksessaan se murskasi perjantaina ruotsalaisen Jämtlandin 92-58 Marcus Allenin (26) ja Stephen Maxwellin (22) heiluttaessa tahtipuikkoa. Lauantaina Ruotsin hallitseva mestari BC Luleå näytti Karhu Basketille kaapin paikan ja otti voiton luvuin 80-70. Karhun tehokkain oli 20 pistettä pussittanut Fuquan Edwin.

Sunnuntain avausottelussa kello 13:00 Karhu Basket kohtaa Kouvot ja turnauksen päätöspelissä kello 15:30 Vilpas isännöi BC Nokiaa. Ville Tuomisen valmentama BC Nokia kokosi liigaryhmänsä tänä kesänä muita nopeammin ja joukkue on ollut kasassa jo useita viikkoja. Viime kauden ryhmästä tärkeät jatkosopimukset solmittiin Eldar Skamon, Daniel Dolencin, Niko Mattilan ja kapteeni Henri Hirvikosken kanssa. Uusia ”näätiä” ovat Aapeli Alanen (Korihait) ja Nicolai Andersen (Kouvot). Ulkomaalaisnelikon muodostavat takamies-laiturit Vincent Council (188) ja Thomas Laerke (196) sekä isomman pään Leyton Hammonds (203) sekä Lawrence Gilbert (200).

Turnauksen kolmas vierasjoukkue Kouvolan Kouvot on palannut yhden välivuoden jälkeen Jyri Lehtosen komentoon. Ville Kaunisto, Tuomas Hirvonen ja Arttu Saarijärvi muodostavat kotimaisen perusrungon ja ulkomaalaisosastolla Lehtonen luottaa vanhoihin tuttuihin. Härkämäinen Thomas Gipson III (201) oli voittamassa Kouvoille SM-kultaa kaksi vuotta sitten, James Sinclair (194) pelasi Kouvolassa viime kaudella ja 36-vuotias konkari Wayne Bernard (190) oli Kouvojen luottomies kymmenen vuotta sitten, kausilla 2006-2008. Ainoa uusi tuttavuus on 203-senttinen Jamie Skeen.

Vilppaan uudet jenkkipelaajat ovat tutustuneet Saloon ja uuteen joukkueeseen reilun parin viikon ajan ja suuria yllätyksiä ei ole esiintynyt. Fiksuja miehiä, jotka ovat sopeutuneet joukkueeseen nopeasti.

Tobin Carberry on juuri sellainen combo-takamies, jota haettiin. Hän ja Canyon Barry ovat pelaajia, joilta voi odottaa tehoja mitä tahansa joukkuetta vastaan. Eniten opeteltavaa on Javontae Hawkinsilla, mutta hänellä on kauhea fyysinen ja taidollinen potentiaali. Aaron Jonesista jäi Tallinnassa positiivinen kuva, vaikka pienikokoisemmat vastustajat olivat vaikeita juuri hänelle, arvioi Iisalo uusia vahvistuksiaan viikonlopun otteluiden jälkeen.

Suomen maajoukkueen EM-urakan päätyttyä Mikko Koivisto ja Teemu Rannikko palasivat muun joukkueen mukana koti-Suomeen sunnuntaina. Rannikko selvisi rankasta EM-urakasta ilman suurempia kolhuja, mutta väsymys taatusti painaa jäsenissä ja ”Taikurin” ensiesiintyminen uudessa peliasussa katsotaankin tarkemmin loppuviikosta. Koiviston nilkkavamma ei ole vielä parantunut täydellisesti ja hänen pelaaminen Hanhivaara-turnauksessa on epävarmaa.