Rakkaat kilpakumppanit Vilpas Vikings ja Kauhajoen Karhu ottavat yhteen tänään Salohallissa.

Pohjanmaalla on kesän aikana tapahtunut pieniä organisaatiomuutoksia ja Jussi Laakson valmennukseen siirtynyt otsoryhmä tunnetaan nykyään nimellä Karhu Basket. Joukkueet ovat kohdanneet jo kertaalleen tänä syksynä. Syyskuisessa Salohallin Hanhivaara-turnauksessa Vilpas voitti kori-ilottelun 112-87, mutta sitä ei kannata enää muistella. Nyt pelataan sarjapisteistä ja panokset ovat aivan eri luokkaa.

Paremmin korisfaneilla on varmasti muistissa viime kevään upea välieräsarja, jonka huipennus nähtiin Salohallin parketilla seitsemännessä ottelussa. Vilpas voitti ja varmisti ensimmäisen SM-mitalinsa huikeassa tunnelmassa. Varsinkaan ottelun jälkeinen fanien kohtaaminen ei jättänyt ketään kylmäksi.

Tällä kaudella kummankin joukkueen kausi on lähtenyt hieman yskähdellen käyntiin. Karhu Basket on esiintynyt liigakentillä vasta kahdesti saldolla 1-1. Avauspelissä se haki makean 93-98 vierasvoiton Kotkan Karhuvuoresta, mutta Seagulls kaatoi kylmää vettä niskaan Kauhajoen liikuntahallissa. Kotitappio 77-98 ei varmasti ollut sitä, mitä vaativat kauhajokelaiset odottivat.

Vilppaan alkukausi on ollut vaikea. KTP kaatui 75-70 kotiavauksessa, mutta sen jälkeen tappion karvasta kalkkia on jouduttu nauttimaan Helsingissä Seagullsin vieraana (-6) ja keskiviikkona Kouvolassa (-25).

– Tulimme hyvin peliin ja teimme niitä asioita, joilla halusimme hyökätä Kouvojen puolustusta vastaan. Toisella jaksolla pallon liike katosi kokonaan ja kolmannella muutimme puolustusmuotoa ja saimme Kouvot hetkeksi sekaisin, arvioi päävalmentaja Joonas Iisalo Kouvolan peliä seuran sivuilla.

Se ei kuitenkaan riittänyt ja Jyri Lehtosen Kouvot rallatteli iloiseen 25 pisteen voittoon. Vilppaan ongelmat ovat löytyneet alkukaudesta molemmista päästä kenttää. Hyökkäys on ollut liian staattista ja puolustuspäässä hävitään liikaa 1vs1 -tilanteita. Vilpas on ollut kolmeen otteluun liigan heikoin korintekojoukkue (72.7 pistettä per peli) ja siihen on saatava pikaisesti muutos.

– Viime kaudella olimme tämän liigan paras puolustusjoukkue ja nyt olemme ehkä huonoin. Ainoastaan Rannikko liikuttaa palloa meidän hyökkäyksessä, myönsi Iisalo Kouvot-tappion jälkeen.

Mikä neuvoksi, että kurssi saadaan käännettyä?

– Valmentajana minun tehtävänä on keksiä ratkaisuja. Emme pelaa tällä hetkellä sillä tasolla, jolla haluamme pelata. Ehkä olemme jännittyneitä ja meidän täytyy relata ja alkaa pelaamaan. Hyökkäyspäässä meidän täytyy saada enemmän pallon ja pelaajien liikettä. Nyt pelaamme liian paljon yksilöinä emmekä joukkueena. Lyhyt valmistautumisaika, mutta toivottavasti saamme kotiyleisöstä ison energian ja tuen, toteaa Iisalo.

Vilppaan rosteri on sama kuin kahdessa viime pelissä eli kaksikko Koivisto-Ojala on edelleen sivussa.