© Kuva: fiba.com

Susijengi harppasi ylös maailmanrankingissa

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on esitellyt uuden miesten ranking-järjestelmänsä, joka mukailee FIBA:n tuoretta kalenterimuutosta, tuo mukaan 62 aiemmin rankingiin kuulumatonta joukkuetta sekä päivittyy entistä reaaliaikaisemmin. Kotikisoissaan säväyttänyt Susijengi kohosi maailman rankingissa 11 sijaa 21. sijalle ja Euroopan rankingissa peräti 13. sijalle.

Uusi ranking-järjestelmä ottaa huomioon MM-karsintaottelut aina vuoden 2019 MM-kisojen loppuotteluun asti ja huomioi niin olympiakisojen kuin maanosaturnaustenkin tulokset. Edellinen ranking ei ottanut huomioon yksittäisiä otteluita, vaan määräytyi puhtaasti pelattujen turnausten loppusijoitusten mukaan.

Rankingin perusperiaate on yksinkertainen: joka ottelussa jaetaan 1,000 pistettä kahden joukkueen kesken ja lopullinen pistemäärä määrittyy ottelun voitto- tai tappiomarginaalin mukaan. Mitä pidemmälle joukkue etenee FIBA:n alaisissa kilpailuissa, sitä arvokkaampia yksittäiset voitot ovat.

Ensimmäistä kertaa FIBA:n ranking ottaa huomioon myös pelattujen otteluiden ajankohtaisuuden niin, että viimeksi pelatut ottelut ovat painoarvoltaan tärkeimpiä. Tämä korvaa edellisen menettelyn, jossa kaikki kahdeksan vuoden aikaikkunassa pelatut ottelut olivat täsmälleen samanarvoisia.

Lopuksi uusi ranking-järjestelmä huomioi vierasvoittojen sekä korkeammalla rankingissa sijoittuneiden joukkueiden voittamisen merkityksen.

– Uusi ranking on laadittu tuoretta FIBA:n kalenteria ajatellen. Meillä on nyt ilo tarjota useammalle joukkueelle – kaikkiaan 153 joukkuetta, verrattuna aiempaan 91:aan – ranking, joka päivittyy jokaisen MM-karsintaikkunan jälkeen niin, että maajoukkueet, fanit ja kansalliset liitot voivat seurata maajoukkueensa menestystä listalta tasaisin väliajoin, FIBA:n pääsihteeri ja kansainvälisen olympiakomitean jäsen Patrick Baumann lausui Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

– Jo ennen muutoksia rankingit herättivät rutkasti keskustelua ja uskomme keskustelun kiihtyvän entisestään uuden rankingin käyttöönoton myötä, jatkaa Baumann.

– Ranking-sijoituksemme on jälleen yksi tunnustus siitä työstä, mitä olemme yhdessä suomalaisen koripallon hyväksi vuosia tehneet. Otamme myös ilolla vastaan uuden ranking-järjestelmän, joka reaaliaikaisuudessaan palvelee tarkoitustaan edeltäjäänsä paremmin, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kiittelee.

Toistaiseksi FIBA:n uusi miesten maailmanranking kattaa vain miesten maajoukkueet ja kilpailut. FIBA pyrki laatimaan samankaltaiset järjestelmät myös naisten ja nuorten maajoukkueille myöhemmässä vaiheessa.

Susijengi eteni vuoden 2017 MM-kisoissa 16 parhaan joukkoon. Joukkue päihitti Helsingin EM-alkulohkossa Ranskan, Puolan, Kreikan ja Islannin ennen karsiutumistaan neljännesvälierissä Italiaa vastaan.

Susijengin ottelut jatkuvat MM-karsintojen ensimmäisessä otteluikkunassa. Joukkue kohtaa 24.11. vieraissa Bulgarian ja 27.11. Helsingin Jäähallissa Tshekin.

Lähde: Koripalloliiton tiedote