Helsinki Basketball Academyn keväällä 2018 valmistuvien kaartiin kuuluva Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 18, on antanut suullisen sitoumuksensa USA:n yliopistoliiga NCAA:n Arizona Stateen siirtymisestä. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvoihin kuuluva 198-senttinen Valtonen siirtyy Yhdysvaltoihin pelikaudeksi 2018-19.

Perinteikkäässä ja kovatasoisessa Pac-12-konferenssissa pelaava Arizona State aloittaa parin viikon päästä kolmannen kautensa päävalmentaja Bobby Hurleyn alaisuudessa.

Valtonen ilmoitti sopimuksestaan Arizona Staten kanssa perjantai-iltana Suomen aikaa palattuaan Yhdysvaltain rekrytointivierailultaan. Valintansa Valtonen teki Arizona Staten ja Illinoisin välillä.

Arizonan Tempessä majaansa pitävä ja 10,754 katsojaa vetävällä Wells Fargo Arenalla pelaava Arizona State on kuulunut viimeiset kolme kautta konferenssinsa keskikastiin. NCAA:n valtakunnalliseen lopputurnaukseen joukkue eteni edellisen kerran keväällä 2014, jolloin se sijoittui omassa konferenssissaan kolmanneksi.

– Hemmetin hyvältä tuntuu kyllä! Tuntui oikealta valinnalta. Tykkään tosi paljon päävalmentaja Bobby Hurleysta ja koko valmennusjohdosta, Valtonen hehkuttaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Luulen, että Arizona Staten nopea korkean intensiteetin pelityyli sopii hyvin minulle. Asiat oli hyvin hoidettu kentällä ja sen ulkopuolella, ja pelaajat ottivat hyvin vastaan.

Valtonen on pelannut viimeiset kautta Suomessa Helsinki Basketball Academyn alaisuudessa, jonka hän kertoo auttaneen häntä suuresti matkallaan kohti NCAA:ta.

– Sen perusteella, mitä olen päässyt NCAA-joukkueiden arjesta näkemään, meillä HBA:ssa tehdään asiat aika lailla samalla tavalla kuin amerikkalaisissa yliopistoissa. Sen pohjalta voin lähteä hyvin valmistautuneena urani seuraavaan vaiheeseen.

Valtosta Helsinki Basketball Academyssa viimeiset vuodet valmentanut Antti Koskelainen on mielissään pelaajansa löydettyä seuraavan etapin uralleen.

– Isot onnittelut Eliakselle siirtymisestä seuraavalle askelmalle. Arizona State on varmasti koripalloilullisesti olemassa olleista vaihtoehdoista sopivin, Koskelainen kiittelee.

– Opiskelujen ja koripallon jatkaminen lukion jälkeen yliopistossa on ollut Eliakselle tärkeä asia jo pitkään, joten on luonnollisesti hienoa, että asiat etenivät rekrytoinnin puolesta näin suotuisissa merkeissä.

Koskelainen uskoo, että yliopistopaikan varmistuminen varhaisessa vaiheessa auttaa Valtosta myös viimeisen lukiovuoden haasteissa.

– Kun tietää, mitä elämä tuo seuraavaksi tullessaan, on helppo keskittyä saattamaan lukio-opinnot ja pelikausi M1DA:ssa menestyksekkääseen päätökseensä.