FIBA Europe Cupin lohkossa C käydään keskiviikkona kahden puhtaan pelin joukkueen välinen kamppailu joensuulaisen Kataja Basketin isännöidessä montenegrolaista KK Mornar Baria. Ottelun voittaja on hyvin lähellä jatkolohkopaikkaa. Vieraiden penkin päässä nähdään Espoon Hongan 2000-luvun alkupuolella peräti viiteen Suomen mestaruuteen käskyttänyt Mihailo Pavicevic.

Kotoisiin Korisliiga-kamppailuihin viime aikoina poikkeuksellisen vajaamiehisenä joutunut Kataja oli viikonlopun tien päällä. Pyrintö jäi lauantaina Tampereella ottelun toisella puoliskolla joensuulaisten erinomaisen puolustuspelin ansiosta täysin aseettomaksi, loppulukemat kirjattiin 67-85. Sunnuntaina Kauhajoella nähtiin sitten totaalisen väsynyt joukkue, joka ei jaksanut laittaa Karhulle kampoihin juuri lainkaan. Lopputulos oli 102-80.

Katajan saldo Korisliigassa on kuuden ottelun jälkeen kolme voittoa ja kolme tappiota, sarjasijoitus täsmälleen taulukon puolivälissä, kuudes.

KK Mornar on voinut valmistautua tulevaan koko viikonlopun. Se pelasi viimeksi perjantaina, jolloin Adrianmeren liigan ottelussa kotikentällä kaatui kroatialainen Zadar lukemin 80-70.

Tällä hetkellä montenegrolaiset ovat 12 joukkueen sarjassa sijalla kahdeksan, osa tasaista keskikastia. Kuudesta ottelusta Mornar on voittanut kolme. Zadarin lisäksi slovenialainen Olimpija, joka pelaa myös Mestarien Liigaa, sekä serbialainen Partizan, joka on mukana myös Euroopan kakkoskategorian sarjassa EuroCupissa, ovat todenneet Mihailo Pavicevicin joukkojen etevyyden.

Kataja Basketin taival FIBA Europe Cupissa alkoi itävaltalaisen Kapfenberg Bullsin kaadolla (86-72) ja vajaa viikko sitten tyrkättiin nurin portugalilainen FC Porto (88-84).

Leveyttä varmasti tarvitaan, sillä Mornar on laadukas koostumus nopeutta ja urheilullisuutta. Voittolukemansa FC Portosta olivat 81-70 ja Kapfenberg Bullsista 75-69.

Katajan apuvalmentaja Tuomas Oja alleviivaa ennen kaikkea vieraiden laajaa materiaalia sekä vahvaa joukkuepelaamista.

– Lähtötilanne verrattuna kahteen ensimmäiseen otteluun on haastavampi. Tähän mennessä vastustajien käyttämät vaihtoehdot ovat olleet melko selkeitä ja olemme tienneet mitä he haluavat tehdä. Keskiviikkona eteemme tulee entistä laajemmalla kirjolla erilaisia tilanteita puolustettavaksi, Oja toteaa Katajan sivuilla.

– Mornar on hyvin valmennettu joukkue. Pitää vauhtia mutta kontrolloidusti – tilanteita haetaan ensisijaisesti joukkuetekemisen kautta. Transitioissa erinomainen. Takamiehet työntävät Needhamin johdolla palloa eteenpäin ja isot rollaavat hyvin. Käyttää useita erilaisia actioneita. On pelannut yhdeksän miehen rotaatiolla, jokainen yli 15 minuuttia per ottelu.

– Tässä vaiheessa kautta pääpaino on edelleen omassa tekemisessämme ja tavoite onkin tuoda joukkueelle juuri sen verran informaatiota että tiedämme esim. kuinka tietyissä tilanteissa pitää puolustaa. Keskitymme 1-2 settiinsä, enempää tuskin pystyisimme ottamaan pois. Vastaavasti mietimme mahdollisimman fiksut keinot hyökätä heitä vastaan.

– Keskiviikkona vastakkain ovat mielestäni lohkon kaksi parasta joukkuetta, Oja päättää.

Katajan kattava otteluennakko luettavissa kokonaisuudessaan seuran sivuilta.