Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaikkunansa toisen ja viimeisen ottelun Slovenialle Celjessä. Prässäävä ja fyysinen Slovenia pakotti Suomen runsaisiin pallonmenetyksiin, joiden myötä kotijoukkue karkasi jo ensimmäisellä puoliajalla kohti 97-57 (54-23) -voittoa.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli täysin Slovenian heiniä, kun kotijoukkueen aggressiivinen puolustus pisti suomalaiset ahtaalle. Ensimmäisen neljän minuutin aikana kotijoukkue juoksi taululle lukemat 14-4 eikä Suomi saanut helpotusta edes aikalisältä. Kokonaisuudessaan Slovenia ilotteli taululle 57 pistettä ensimmäiseen kahteenkymmeneen minuuttiin, kun Suomi sai aikaan vain 23 pistettä.

– Jostain syystä saimme huonon alun. Tiesimme, että Slovenia prässää ja oltiin harjoiteltu sitä vastaan pelaamista, mutta emme tehneet niitä asioita oikein. Sen lisäksi olimme pehmeitä levypalloissa ja tuli liikaa menetyksiä, niin siitä tuli tuo iso johto ensimmäiselle puoliajalle, Taru Tuukkanen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Toisella puoliajalla jo vähän petrattiin, mutta se oli jo liian myöhäistä voittotaisteluun.

Susiladiesin ylivoimaisesti kokenein pelaaja oli myös parketilla joukkueensa ykkönen: Taru Tuukkanen säkitti 16 pistettä, kahmi 14 levypalloa ja jakoi 3 namupassia. Nuorisokaartista Sara Bejedi (11/10) aiheutti vikkelyydellään ongelmia slovenialaispuolustajille ja kahmi vielä levypalloja takapelaajan paikalta tupla-tuplaan asti. Lotta-Maj Lahtinen naulasi 9 pistettä, kun taas Awak Kuier (4/6) torjui kahdesti. Maajoukkuedebytantti Elina Arike heitti 4 pistettä.

Slovenian pisteistä vastasivat tripla-tuplan kanssa flirttaillut Eva Lisec (12/13/9 riistoa), Annamaria Prezelj (18/3), Rebeka Abramovic (12/4), Nika Baric (10/7/4 syöttöä) ja Shante Evans (14/10).

– Tilannenopeus, tilannekovuus, rytminmuutokset, juoksukilpailut ja levypallokamppailut olivat muun muassa niitä asioita, joissa vastustaja oli aivan eri luokkaa kuin me. Syitä lähdetään purkamaan videolta, Suomen päävalmentaja Pekka Salminen kommentoi.

– Niinä harvoina kertoina, kun saimme puolustuksessa stopin, niin kaveri haki hyökkäyslevypallon ja heidän puolustuksensa aiheutti meille menetyksiä. Meillä on huonoja tapoja, joista pitää päästä eroon.

– Menimme varovaisesti ja pelokkaasti peliin. Jos pystyisimme pelaamaan omalla tasolla ja peli näyttäisi siltä, miltä se pystyy näyttämään, niin meillä olisi ollut rehelliset mahdollisuudet ottaa tämä pelin.

Susiladiesin marraskuun EM-karsintaikkunan saldo oli kaksi tappiota, joista ensimmäinen tuli viime lauantaina hallitsevalle EM-hopeamitalisti Ranskalle.

– Ranska on Euroopan paras joukkue tuolla kokoonpanolla, siinä ei ollut mitään tehtävissä. Mutta tämä peli jää harmittamaan. Näiden joukkueiden ero ei ole näin paljon, Tuukkanen sanoi ottelun jälkeen.

– Nämä ovat niitä pelejä, jotka jokaisen koriksessa mukana olevan pitäisi nähdä. Millä tasolla päivittäisharjoittelun ja erityisesti fyysisen harjoittelun pitää olla, että tällä tasolla pärjätään. Vaikka ero tuntuu suurelta, niin senteissä se ei ole niin suuri. Kysymys on siitä, että annetaan mahdollisuus.

– Edelleen meidän pitää saada pelaajia parempiin sarjoihin ja suomalainen joukkue eurocupeihin mukaan, jotta näemme päivittäin, että mitä pelaaminen kansainvälisellä tasolla on.