Koripallo on lajina jatkuvasti muutoksen kourissa. Pallopelit ylipäätään vaikuttavat nopeutuvan entisestään ja suosivan jatkuvasti yhä nuorempia. SuomiKoris.com jututti Ruudun NBA-selostaja Kristian Palotietä lajin evoluutiosta ja kysyi koskettaako tämä yleismaailmallinen kehityskulku myös koripalloa ja NBA:ta. Aihe herätti Palotiessä äärimmäisen mielenkiintoisen ajatustulvan.

– Vuosituhannen alussa Yhdysvallat ja NBA pakotettiin katsomaan itseään tosissaan peilistä, kun Euroopassa oltiin menty taktisesti heittämällä NBA:n ohi. Se näkyi myös arvokisoissa, kun Team USA kompasteli muun muassa Puerto Ricolle, Argentiinalle ja monelle eurooppalaiselle maajoukkueelle, Palotie aloittaa.

Mike D’Antonin ”7 seconds or less” Phoenix Suns toi ensimmäisenä NBA-joukkueena 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä tempollaan ja pelinlevityksellään uuden elementin sarjaan. Yhtäkkiä pelintekijä ei aina kävellytkään pallon kanssa kaaren nupille ja huutanut tuttua kuviota käyntiin.

Palotie muistelee muiden asiantuntijoiden tavoin kokeneensa, ettei kyseisellä pelitavalla voi playoffeissa temmon hidastuessa ja pelin käydessä hitaammaksi voittaa. Suurin osa kuvitteli Steve Nashin tähdittämän Phoenix Sunsin heikon menestyksen todistavan asiantuntijoiden analyysin oikeaksi. Palotien mukaan muutama eteenpäin katsova ymmärsi kuitenkin tosiasiat.

Termillä isolation viitataan kenties yksinkertaisimpaan tapaan pelata koripalloa. Pallottomat joukkuetoverit kentällä yrittävät vetää puolustajiaan mahdollisimman kauas pallosta, jonka jälkeen pallollinen pelaaja yrittää voittaa puolustajan yksi vastaan yksi -tilanteessa.

Palotien mukaan isolation- ja set-koripallo kuolivat lopullisesti keväällä 2011, kun Phil Jacksonin johtama ja Kobe Bryantin tähdittämä kaksinkertainen puolustava mestari Los Angeles Lakers lähti pudotuspeleihin suurimpana ennakkosuosikkina.

Toisella kierroksella Rick Carlislen modernia koripalloa edustava Dallas Mavericks nöyryytti Lakersia. Palotie kertoo Mavericksin luottaneen, että kenttää levittämällä ja valtavalla liikkeen määrällä – sekä Dirk Nowitzkilla – materiaaliltaan paremmat joukkueet ovat lyötävissä.

Dallas laittoi Lakersin tylysti ulos otteluvoitoin 4-0 ja eteni lopulta mestaruuteen asti kaatamalla LeBron Jamesin, Dwyane Waden ja Chris Boshin superjoukkueen Miami Heatin.

– Automaatiopelaamisen ja eurooppalaisen ”beautiful basketballin” huippu nähtiin 2014, kun Gregg Popovichin San Antonio Spurs vei kollektiivisuuden täysin uusiin sfääreihin. Samalla mielestäni NBA ohitti taktisessa mielessä Euroopan, Palotie linjaa.

Mike D’Antoni, Rick Carlisle ja Gregg Popovich olivat tuoneet Euroopan pelin NBA:han ja vieneet sen uudelle tasolle. Nykyisin NBA:ssa nähdään taktisesti tuoreimmat ja moderneimmat trendit.

Palotie muistuttaa kuitenkin, ettei kaikkea kannata kuitenkaan NBA:sta suoraan kopioida.

– Esimerkiksi Golden State Warriors pystyy tekemään kentällä asioita, joita ei yksikään muu joukkue, lukuun ottamatta Yhdysvaltojen maajoukkuetta, kykene taidon ja urheilullisuuden puutteen vuoksi imitoimaan.

– Peli on muuttunut kestovoimapainista räjähtävää maksivoimaa ja nopeutta vaativiin suorituksiin. Samalla kehon huollossa ollaan kokoajan älykkäämpiä, joten uskon kyllä, että parhaiden pelaajien urat ovat keskimäärin edelleen pitkäkestoisia.

– Tämän lisäksi pelipaikat ovat pitkälti kadonneet ja nykyisin parhaat joukkueet täyttävät lähinnä osaamisalueita. Tämä voi myös joissain tilanteissa pidentää pelaajan uraa.