Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.

Edellisen kerran Suomi ja Bulgaria mittelivät vuoden 2008 EM-karsinnoissa, jolloin Bulgaria höykytti Susijengiä kahteen otteeseen suurin numeroin. Sittemmin Susijengi raivasi tiensä Espanjan MM-kisoihin sekä neljästi peräkkäin EM-kisoihin Bulgarian romahdettua lähihistorian aallonpohjaansa.

Vuosien 2016-17 EM-karsinnoissa Bulgaria osoitti tekevänsä uutta nousua eurooppalaiselle koripallokartalle. Bulgaria peittosi Kosovon kahdesti sekä haastoi Ukrainan ja sittemmin Euroopan mestaruuden voittaneen Slovenian tasaväkisiin kamppailuihin kotonaan Botevgradissa.

Vaikka Susijengi onkin iskenyt kanveesiin viime vuosina Ranskan, Kreikan ja Turkin kaltaisia jättiläisiä, leirissä tiedetään olla aliarvioimatta perjantaisen MM-karsinta-avauksen isäntäjoukkuetta.

– Tuolla päin Eurooppaa pelataan fyysistä koripalloa. Jos katsoo mitä tahansa bulgarialaista maajoukkuetta, jalkapalloa tai korista, maan perinteet liittyvät fyysiseen pelaamiseen, Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala summaa.

Bulgarian selkeä keihäänkärki on viime kaudella Euroliigassa läpimurtonsa tehnyt monipuolinen iso laituri Alexander Vezenkov (206cm/22v), joka on jäänyt tällä kaudella minimaaliselle peliajalle FC Barcelonassa.

Euroliiga-tason nimimiesten puutteesta huolimatta Bulgarian miehistö on todistetusti taistelunkestävä. Makedonian, Romanian ja Italian liigan ammattilaisten lisäksi päävalmentaja Lubomir Minchev on kutsunut ryhmäänsä mm. viisikollisen Mestarien Liigaa pelaavan Bulgarian mestarin Lukoil Academicin pelaajia.

– Bulgaria ei ole hirveän iso, ja siitä syystä he pyrkivät iskemään vastustajaansa fyysisyytensä lisäksi liikkuvuudellaan ja aktiivisuudellaan. Taktisessa mielessä Bulgaria on kurinalainen joukkue ja minun silmissäni hyvin valmennettu ryhmä.

Coach Toijalan Bulgaria-tärpit:
Alexander Vezenkov (206/22): ”Äärimmäisen monipuolinen, liikkuva ja hyvin heittävä iso pelaaja, joka juoksee kenttää erinomaisesti eikä pelkää ratkaista. Löi itsensä viime vuonna Euroliigassa läpi ja ihmettelen, ettei hänelle ole roolia tämän kauden FC Barcelonassa löytynyt.”

Pavel Marinov (199/27): ”Sen verran on kotiinpäin vedettävä, että Steaua Bukarestin luottomies nostetaan esille. Monipuolinen 3-paikan pelaaja, joka osaa pelata 1-4-pelipaikoilla. Vahvuutensa, aktiivisuutensa ja aggressiivisuutensa puolesta kuvastaa koko Bulgarian joukkuetta.”

Chavdar Kostov (196/27): ”Kaveri ampui kolmosensa 47% tarkkuudella EM-karsintapeleissä. Maailmanluokan heittäjä, joka juoksee skriineistä kovalla vauhdilla heittopaikkaan. Häntä ei voi jättää hetkeksikään vapaaksi.”