Naisten Korisliigan marraskuun pelaaja EBT:n Kamilah Jackson on vakuuttanut alkukaudesta vahvalla korinaluspelaamisellaan. Sarjan levypallokuningatar haluaa olla johtaja parketilla ja toimia esimerkkinä etenkin joukkueen nuoremmille pelaajille.

Suomalainen talvi on Espoo Basket Teamin amerikkalaissentterille Kamilah Jacksonille hämmentävää aikaa. Hän kertoo, ettei ole koskaan ollut maassa, jossa lämpötila laskee nollan alapuolelle kuten Suomessa.

– Se on todella erilaista. Olen aina ollut kuumassa tai lämpöisessä. Etenkin lumi on iso muutos minulle. Toisaalta oli todella hienoa olla täällä Suomen 100-vuotisjuhlien aikaan.

Jackson saapui Suomeen outojen yhteensattumien sävyttämänä. Hänen ystävänsä, Äänekosken Huiman Jazmine Perkins kertoi Jacksonille tehneensä sopimuksen suomalaisjoukkueeseen ja hetken perästä Jacksonin agentti soitti: Suomesta tarjottiin sopimusta. Jackson päätti tarttua tilaisuuteen.

Hawai´in kasvatti Jackson (25, 181 cm) on tutustunut yliopistouransa jälkeen eurooppalaiseen koripalloon. Hän pelasi Israelissa, Sveitsissä ja Portugalissa ennen sopimusta EBT:n kanssa. Hän näkee, että pelityyli ja kilpailun taso ovat täysin erilaisia joka maassa.

– Israelissa kilpailu oli todella kovaa koska noin puolet pelaajista oli WNBA-pelaajia. Sveitsissä luotettiin paljon amerikkalaisiin pelaajiin ja Portugalissa joukkue oli monipuolinen ja kilpailullinen.

Suomen pelin tasoa hän kuvailee fyysiseksi, jossa sallitaan hieman enemmän virheitä.

Tappiot kouluttavat voittamaan

Kamilah Jackson pitää Espoo Basket Teamia nuorena, mutta kovaa työskentelevänä joukkona. Suurimpana haasteena hän näkee pelaajien kadon. EBT on kärsinyt muiden joukkueiden tapaan loukkaantumisista, jolloin rosterit ovat sarjan otteluissa ajoittain kapeita.

– Jos aiomme mennä pudotuspeleihin tarvitsemme tasaisuutta jokaiselta.

EBT:n kausi alkoi vaikeasti, mutta marraskuun aikana joukkue tilastoi 5–1 voittorynnistelyn. Jackson uskoo, että joukkueen tekeminen paranee yhä. He ovat ottaneet opikseen jokaisesta tappiosta.

– Ei sillä ole väliä miten aloitat, vaan sillä miten lopetat, Jackson kiteyttää.

Vitospaikan pelaaja on ylpeä itsestään siinä, että hän pyrkii jatkuvasti parempaan suoritukseen. Hän kertoo olleensa aina hyvä levypallopelaaja koska hän osaa lukea heittoja ja tietää mihin pallo yleensä laskeutuu.

– Pyrin jatkuvasti kehittämään peliäni kokonaisvaltaisesti. Henkilökohtainen tavoitteeni on tehdä kaikkeni ollakseni johtaja ja esimerkki nuoremmille pelaajille.

Parhaiden haastaminen kehittää

Kamilah Jackson näkee, että nokkimisjärjestys naisten Korisliigassa alkaa HyPon, Peli-Karhujen ja Catzin kautta. Hän pitää viimeksi mainitun Natalie Daytä todella hyvänä ja monipuolisena pelaajana. Myös Kouvottarien Layne Murphy, Forssan Alun Mia Loyd ja Peli-Karhujen Megan Mullings saavat osansa kehuista. EBT voitti marraskuussa sarjan kärkijoukkoon kuuluneen Peli-Karhut -ryhmän niukasti 75–69. Jackson tilastoi ottelussa tupla-tuplan (18/22).

– Pelasimme siinä ottelussa hyvin yhteen ja joukkuepuolustus toimi paremmin kuin aikaisemmin. Haluan aina pelata parhaita vastaan, jotta nähdään missä joukkueemme menee. Uskon, että kaikki olivat nälkäisiä voittamaan hyvin pelanneen joukkueen.

EBT:n joulukuun ohjelmaan kuuluu enää ottelu Vimpelin Vetoa vastaan lauantaina 16.12. Joulun pyhät Jackson aikoo viettää Suomen talvisesta tunnelmasta huolimatta kotona Yhdysvalloissa.

– Aion syödä paljon amerikkalaista ruokaa ja viettää joulua perheen kanssa.