Kinkkua on hyvä sulatella joulupäivän iltana Ruutu-palvelun ja maailman parhaan koripallon parissa. Kello 19:00 New York Knicks ja Philadelphia 76ers kohtaavat Madison Square Gardenissa.

Illan pääkamppailuna kello 22:00 nähdään Golden State Warriorsin ja Cleveland Cavaliersin kohtaamiseen Oaklandissa. Paria pidetään monien papereissa myös jo tulevan kesän finaalikaksikkona.

New York Knicks – Philadelphia 76ers

Tämä pari on monella katsojalle jopa illan ykkösottelu, eikä syyttä. Knicksin Kristaps Porzingis ja 76ersin Joel Embiid ovat monien papereissa lajin lahjakkaimmat isokokoiset nuoret pelaajat. Embiidin pelikunto on kuitenkin vielä pieni kysymysmerkki kamerunilaisen selkävaivojen vuoksi

Porzingis tekee joukkueensa ykköspyssynä 24,7 pistettä ottelua kohden, kun Embiidin vastaava lukema on 23,7. Levypallot ovat Embiidin selkeä vahvuus verrattuna Porzingisiin. Keskiarvolla 10,9 hän on kategoriassa koko sarjan seitsemänneksi paras. Porzingisin vastaava lukema on 6,7. Kaksikko on sarjan kärkipäätä myös blokeissa. He jakavat keskiarvolla 1,96 kolmannen sijan yhdessä New Orleans Pelicansin Anthony Davisin kanssa.

Knicks pitää hallussaan idän viimeiseen pudotuspelipaikkaan oikeuttavaa kahdeksatta sijaa ja 76ers hengittää niskassa sijalla kymmenen. Knicksin voittoprosentti 53,1 on irronnut 17 voitolla ja 15 tappiolla, kun taas 76ersin 43,8% on hedelmää 14 voitosta ja 17 tappiosta.

Knicks hävisi lauantaina vieraissa Detroit Pistonsille 104-101, mutta 76ers kulkee huomattavasti syvemmässä suossa. Joukkue on viiden ottelun tappioputkessa ja viimeisestä kymmenestä ottelusta se on voittanut yhden. Alkukauden hyvä vire on vain kaunis muisto.

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers

Nämä joukkueet tuntevat toisensa yhtä hyvin kuin itsensä. Viime kauden finalistit kohtaavat joulupäivänä 25. kertaa kauden 2014-2015 alusta lukien, ja viimeisten vuosien aikana kohtaamisia on riittänyt varsinkin korkeiden panosten otteluissa.

Noista 24 ottelusta 22 on pelattu joulupäivänä, Martin Luther Kingin päivänä tai NBA-finaaleissa. Warriors on vienyt viimeisen kolmen vuoden aikana kamppailut 15-9. Joulupäivän kohtaamiset ovat tasan 1-1, Martin Luther Kingin muistopäivän ottelut 2-0 ja loppuottelut 11-7. Tilastoista suurin, NBA-mestaruudet, ovat joukkueiden välillä Warriorsin hyväksi 2-1.

Molemmat joukkueet kaipaavat ykköspelintekijää kipeästi takaisin sairastuvalta. Cavaliers odottaa Isaiah Thomasin toipumista lonkkaleikkauksesta ja Golden State Stephen Currya, joka on ollut viimeiset kuusi ottelua sivussa nilkkavamman vuoksi.

Warriors pistää voittoprosentilla 78,8 hallussaan lännen toista sijaa Houston Rocketsin takana, samaan aikaan kun Cavaliers on idän kolmantena Raptorsin ja Celticsin peesissä 24 voitolla ja yhdeksällä tappiolla.

Cavaliersin tahti on jo pidempään ollut varsin tappava, sillä viimeisestä 20 ottelusta on irronnut 18 voittoa. Warriors kärsi jouluaattoyönä tappion Denver Nuggetsille, mutta sitä edelsi 11 pelin voittoputki. Joulupäivän iltana kello 22:00 kohtaavat siis kaksi varsin kovakuntoista joukkuetta.