Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

Korisliigan syöttökuninkuuden kuudella kaudella vienyt Rannikko taituroi neljä syöttöä avausneljänneksellä Helsinki Seagullsin vieraana ennen kuin joutui jättämään kentän loukattuaan nilkkansa. Rannikko nousi näin kolmella syötöllä ohi Damon Williamsin, joka jäi toiselle sijalle 2284 syötöllään.

Rannikko osoitti maailmanluokan pelinlukutaitoaan jo 17-vuotiaana pelikaudella 1997-98, jolloin hän vei nimiinsä ensimmäisen kerran Korisliigan syöttökuninkuuden turkulaisen Piiloset Basketin riveissä.

Timo Parviaisen kanssa muodostettiin Turun vuosina hyvä akseli. Hän oli urheilullinen kaveri, kelle pystyi syöttämään korin päälle, mikä oli suomalaispelaajalle vielä harvinaista. Sami Laaksonen ei niinkään korin päällä pelannut, mutta hänen kanssaan yhteispelaaminen toimi myös erinomaisesti, muistelee kolme syöttökuninkuutta Turussa kirjannut Rannikko Koripalloliiton tiedotteessa.

– Olin katsonut nuoruusvuosina 1990-luvun alussa paljon Kari-Pekka Klingan syöttöpeliä. Toinen esikuva oli Pete Niiranen, joka oli aikaansa edellä; paitsi syötti erinomaisesti, myös piti hauskaa kentällä.

Pelattuaan hurjat 13 kautta Euroopassa ammattilaisena Rannikko palasi Suomeen ja liittyi joensuulaiseen Kataja Basketiin, jossa vietetyn neljän vuoden aikana ”Taikuri” johdatti joukkueensa kahteen Korisliigan mestaruuteen ja kuittasi syöttökuninkuuden jälleen kolme kertaa.

– Vuosien myötä opin ainakin monipuolistamaan syöttämistä. Nuorempana syötin tavallisesti skriinin tehneelle isolle miehelle, vanhempana opin löytämään paremmin vapaat heittäjät tai näkemään vapaat miehet kentällä. Tosiasiahan on se, että joku on aina kentällä vapaana – pitää vain tietää, kenelle pallo pelataan.

Koripalloliiton tekemä videohaastattelu Rannikosta löytyy kokonaisuudessaan yläpuolen videolta.