FIBA Europe Cupia pelataan pienen tauon jälkeen keskiviikkoiltana Joensuu Areenalla, jossa Kataja Basket saa vastaansa väkivahvan ranskalaisen ESSM Le Portelin. Kyseessä on jatkolohkon toinen kierros ja joensuulaiset hakevat avausvoittoaan taivuttuaan joulukuussa Venäjällä pelatussa ensimmäisen kierroksen ottelussa Nizhni Novgorodille. Tuleva ottelu on Kataja-päävalmentaja Greg Gibsonille uransa 100. kansainvälisillä kentillä.

Ranskalaisjoukkue on jo osoittanut kovuutensa: pudotettuaan karsinnassa venäläisen Parman se selvitti alkulohkon saldolla 5 voittoa ja 1 tappio. ”Kuoleman lohkoksikin” kutsutun jatkolohkon ensimmäisellä kierroksella turkkilainen Istanbul BBSK iskettiin parkettiin lukemin 86-49.

Le Portelin omalla maaperällään esittämä puolustuspeli puhuu täysin omaa kieltään: viisi FIBA Europe Cup -vierailua kotikentälleen on tuottanut vastustajille keskimäärin vaivaiset 56,6 pistettä. Kaikki alkulohko-ottelut huomioiden sitä vastaan tehtiin keskimäärin 65,3 pistettä per ottelu mikä oli samassa lohkossa toiseksi tulleen hollantilaisjoukkue Donar Groningenin (65,2) jälkeen koko sarjan paras noteeraus. Mainittakoon, että Katajaa vastaan tehtiin alkulohkossaan keskimäärin 80,2 pistettä per ottelu.

Päävalmentaja Greg Gibson valmistaa joukkojaan kovaan haasteeseen.

– Vastaan tulee atleettisin joukkue jonka olemme pitkään aikaan kohdanneet, hieman (saksalaisen Telekom Baskets) Bonnin tyyppinen. Nopea ja aktiivinen, joka laittaa puolustuksessa oikein kunnolla painetta ja pakottaa vastustajan tekemään asioita joita se ei halua, Gibson toteaa Katajan sivuilla.

Kataja-leirissä lähtökohdat ovat selkeät. Virheet on minimoitava keinolla millä hyvänsä.

– Ykkösasia on pitää pallosta huolta, menetyksiin ei ole varaa tällaista joukkuetta vastaan. Palloa pitää joka tapauksessa pystyä liikuttamaan paljon ja viisaasti – paikoilleen ei saa jäädä ja näin luoduista tekopaikoista on vain onnistuttava, Gibson painottaa.

– Emme ole olleet hyviä puolustuspäässä viime aikoina ja tähän asiaan tulemme keskittymään valmistavissa harjoituksissa. Pystymme paljon parempaan.

– Edessä on todella iso haaste, mutta toisaalta tämä joukkue on näyttänyt, että juuri silloin se on parhaimmillaan.