Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää yksi yö, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä.

Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

Islanti hävisi marraskuun MM-karsintaikkunassa molemmat ottelunsa ja on pakkovoiton edessä myöhään perjantaina Reykjavikissa säilyttääkseen mahdollisuutensa edetä karsintojen toiseen vaiheeseen.

Vaikka Islanti onkin hävinnyt perättäiset ottelut, susileirissä piskuisen saarimaan edustusjoukkue tiedetään vaaralliseksi vastustajaksi. Hartwall Areenalla syyskuussa pelatussa EM-kisaottelussa Islanti hallitsi peliä aina neljännen jakson alkuun asti ennen kuin Suomi karkasi neljän pisteen voittoon.

– Perjantain ottelusta tulee valtavan tärkeä. Meidän on hoidettava tällaiset pelit pystyäksemme ottamaan seuraavan askeleen. Islanti tulee olemaan huolellisesti valmistautunut, joten meidän pitää olla varpaillamme heidän varaltaan, Wilson toteaa Koripalloliiton sivuilla.

FIBA:n ja Euroliigan välinen maajoukkuepelaajien edustusoikeuskiista on verottanut useiden maajoukkueiden avainmiehistöä, mutta Islanti on saanut pelata MM-karsintaottelunsa lähes samalla miehistöllä kuin EM-kisoissa. Islannin tutusta iskunyrkistä mm. Martin Hermannsson, Haukur Palsson ja Jakob Sigurdarsson olivat kaikki mukana marraskuun mittelöissä.

– Islanti pelaa ”small ball”-koripalloa; he juoksevat kenttää hyvin ja heittävät heti, kun kori näkyy. He yrittävät pitää tempon niin korkealla kuin mahdollista. Tavallaan he pelaavat kuin me, eli yrittävät päihittää vastustajansa tekemällä haalarihommia vastustajaa kovemmin.

”Toinen osaottelu on oma lukunsa”

Sunnuntaina Helsingin Jäähallin ”Sudenpesään” saapuu vieraaksi Bulgaria, jonka Susijengi onnistui kukistamaan MM-karsinta-avauksessa kahden pisteen marginaalilla.

Vaikka Suomi on jo hakenut Bulgarian päänahan kertaalleen ja pääsee nyt kotikentälleen susifanien eteen, Wilson varoittaa aliarvioimasta sunnuntain vastustajaa.

– Jokainen maajoukkue tällä tasolla on hyvä ja valmistautunut. Olimme hieman vajaamiehisiä Botevgradissa marraskuussa, mutta saimme homman hoidettua, Wilson arvioi.

– Toinen osaottelu on kuitenkin oma lukunsa. Vaikka pelasimmekin jo heitä vastaan voitokkaasti, meidän on palattava taktiikkataulun ääreen. Bulgariakin tulee varmasti muuttamaan osa-alueita pelaamisessaan.

Bulgarian viimeiset vuodet ovat menneet koripalloilullisesti alakanttiin, mutta maan koripallossa on pitkät perinteet ja nykyaikaista osaamista.

– Olin jo marraskuussa yllättynyt siitä, kuinka nopea ja liikkuva joukkue Bulgaria oli. Siinä on taas meille iso haaste.

”Suomesta on tulossa iso koripallokulttuurin tyyssija”

Susijengi pelasi marraskuun karsintaikkunassa ilman NBA:han siirtynyttä Lauri Markkasta, Euroliiga-pelaajia Petteri Koposta ja Sasu Salinia ja pitkäaikaisia runkopelaajiaan Teemu Rannikkoa ja Gerald Lee Jr.:a. Lisäksi Tuukka Kotti sai kolhun Bulgaria-ottelun alussa eikä kyennyt pelaamaan Tshekkiä vastaan.

Susileirissä ei ole kuitenkaan jääty voivottelemaan poissaoloja, vaan vähemmän kokeneet pelaajat ovat osoittaneet kykynsä. Pitkä matka Kiinan elo-syyskuun 2019 MM-kisoihin on vasta alkanut.

– Suomalaiset fanit näkevät, mitä tapahtuu isossa kuvassa. Suomesta on tulossa iso koripallokulttuurin tyyssija, ja maajoukkuejärjestelmästämme on kasvamassa erinomaisia pelaajia, kuten viimeksi Lauri Markkanen, Wilson arvioi.

FIBA:n käyttöön ottamaa uusvanhaa karsintajärjestelmää seurajoukkuekauden katkaisevine ikkunoineen ”Jammu” pitää tervetulleena uudistuksena.

– Kilpailujärjestelmän muutos antaa vähän paremman mahdollisuuden viettää kesälomaa perheen kanssa, ja pidän siitäkin, että saamme pelata keskellä kautta. On mukavaa päästä kotiin kauden ollessa käynnissä, nukkua omassa sängyssään, syödä itse tehtyä ruokaa.

Susijengi ja Bulgaria kohtaavat MM-karsintaottelussa Helsingin Jäähallilla sunnuntaina 25.2. klo 18:30.