Perjantai-iltana sydäntä särkevän kotitappion Tshekille kärsinyt Bulgaria saapuu sunnuntaina Helsingin Jäähallin ”neljän pisteen otteluun” täynnä tulta ja tappuraa. Amerikkalaissyntyinen takamies Dee Bost tekee Bulgariasta vaarallisemman ja monipuolisemman vastuksen.

Tshekki säilytti tappiottoman tilinsä Bulgaria-vierasvoitollaan ja käytännössä selvitti tiensä MM-jatkokarsintoihin. MM-karsintalohkon kaksi muuta jatkopaikkaa ratkotaan yhden voiton joukkueiden Islannin, Bulgarian ja Susijengin kesken, joten sunnuntain ottelussa panokset ovat huipussaan.

Susijengi ja Bulgaria kohtasivat edellisen kerran Botevgradissa marraskuussa, jolloin Susijengi haki ratkaisevan johdon kotijoukkueesta kolmannella neljänneksellä.

– Botevgradin ottelussa pelin kulku muuttui täysin, kun onnistuimme viiden minuutin periodilla saamaan stoppeja, juoksemaan avoimella kentällä ja etsiytymään hyviin heittopaikkoihin. Saimme vastustajan pelintekoa ja kärkipelaajia hidastettua, Alexander Madsen jakoi hyviä syöttöjä ja Antti Kanervo käytti heittopaikat hyödykseen, Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala kertailee marraskuun tapahtumia Koripalloliiton tiedotteessa.

Botevgradissa Bulgaria ryntäsi kuitenkin raivokkaasti takaisin takamatkaltaan ennen kuin Jamar Wilson jääti ottelun vapaaheittoviivalta. Seuraavassa ottelussaan Islannissa Bulgaria taipui siltaan, mutta kykeni jälleen palaamaan peliin mukaan ikään kuin varoituksena henkisestä kapasiteetistaan.

– Bulgaria on kova, fyysinen kamppailujoukkue ja jos vastustaja ei ole tottunut fyysisyyteen, he voivat tulla takaisin pitkältäkin takamatkalta tai karata pitkään johtoasemaan. Olennaista on hoitaa levypallopelaaminen hyvän puolustuksen jälkeen niin hyvin, että pääsemme juoksemaan kenttää ja hallitsemaan tempoa.

Marraskuun otteluissa Bulgarian kokoonpanosta puuttui amerikkalaissyntyinen takapelaaja Dee Bost, joka siirtyi kesken kauden Zalgiris Kaunasista ranskalaisen Strasbourgin takalinjoille. Bost on päässyt Strasbourgissa rytmiin ja tekee Bulgariasta välittömästi vaarallisemman joukkueen.

– Bostin paluu muuttaa Bulgarian dynamiikkaa välittömästi. Nyt pelinrakentaminen jakaantuu Bostin ja Stanislav Marinovin harteille ja vahvistaa heidän takakenttäänsä huomattavasti.