Susijengin kapteeni korostaa kotiyleisön merkitystä – ”Huudolla on valtava vaikutus”

© Kuva: fiba.com

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

Nousu Euroopan B-divisioonasta A-divisioonaan 2007, vuosien 2008-12 EM-karsinnat, unohtumattomat EM-kisat aina Koperista Helsinkiin ja Bilbaon MM-huuma 2014 – Susijengin fanit eli kuuluisa ”kuudes pelaaja” ovat eläneet tunteella ja rakkaudella oman suosikkijoukkueensa takana jo yli vuosikymmenen.

– Fanien kannustus Koperin EM-alkulohkossa 2013 tuli valtavana yllätyksenä ja antoi meille energiaa edetä alkulohkosta jatkopeleihin asti. MM-kisoissa 2014 oli aivan uskomatonta, kun jo ensimmäisenä pelipäivänä noustiin bussista harjoituksiin ja sadat ihmiset olivat meitä vastassa ja osoittamassa suosiotaan, Susijengin kapteeni Shawn Huff nauraa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Helsingin EM-kotikisoissa odotukset olivat aivan katossa, mutta jo ensimmäisestä pelistä alkaen odotukset ylittyivät moninkertaisesti. Fanit loivat peleihimme sellaisen tunnelman, joita koko joukkue tulee muistelemaan lopun ikäänsä.

Helsingin elo-syyskuun 2017 EM-kisahuumasta on jo puoli vuotta, mutta joukkue tekee paraikaa hartiavoimin töitä uuden tavoitteen saavuttamiseksi. Kiinassa pelataan MM-kisoja 2019, ja uuden karsintajärjestelmän myötä jokainen MM-karsintaottelu voi olla ratkaisevassa roolissa kisapaikkoja jaettaessa.

Kiinan arvokisoihin on kuitenkin vielä pitkä matka ja Susijengi on pelannut MM-karsintojaan ilman monia avainpelaajiaan, kuten NBA:ssa Suomea edustavaa Lauri Markkasta sekä Euroliigan ja FIBA:n välisen pelaajien edustusoikeuskiistan pelinappuloiksi joutuneita Petteri Koposta ja Sasu Salinia.

Tätä suurempaan rooliin Huffin mukaan nousevat Susijengin fanit.

– Mitä haastavammat lähtökohdat, sitä suurempi merkitys yleisön kannustuksella on joukkueelle, Huff lataa.

– Jos avainpelaajia on poissa, muiden pelaajien on noustava pelaamaan omille äärirajoilleen. Sen saavuttamiseksi yleisön tsempillä ja huudolla on valtava vaikutus. Meillä on tällä hetkellä sähisevä, hustlaava duunarijoukkue, joka imee yleisön kannustuksesta jokaisen saatavilla olevan energiapisaran.

”Kuudes pelaaja” on näytellyt suuressa aloitusviisikon roolissa lukuisissa Susijengin otteluissa sen historian varrella.

– Koperin ja Montpellierin EM-alkulohkoissa 2013 ja 2015 yleisö ei lakannut kannustamasta meitä, vaikka oltiin jo lähes taivuttu siltaan. Me voimaannuttiin koko joukkue yleisön tuesta ja pystyttiin kaivamaan tiemme voittoon kummallakin kerralla Venäjää vastaan. Niiden matsien jälkeen oli todellakin syytä kiittää Susijengi-faneja tuesta, Huff kertailee.

Edellinen Susijengi-fanien taidonnäyte nähtiin Helsingissä viime syyskuussa, kun Puola johti Susijengiä yhdeksällä pisteellä puolitoista minuuttia ennen loppua. Susijengi vei varsinaisen peliajan viimeiset minuutit 9-0 ja voitti kahden jatkoajan jälkeen.

– Näytti toivottomalta, mutta fanit eivät lakanneet uskomasta meihin. Se kuuluu ihan omien ikimuistoisten maaotteluiden kärkeen. Sellainen ei olisi ollut mahdollista ilman yleisön tukea.

Yleisön hurmosta koettiin myös yksitoista vuotta sitten, jolloin Susijengi hävisi Euroopan A-divisioonan karsintojen ensimmäisen osaottelun Romaniaa vastaan vieraskentällä seitsemällä pisteellä ja tarvitsi kahdeksan pisteen voiton Vantaan Energia Areenalla päästäkseen pelaamaan EM-karsinnoissa. Täysi tupa siivitti Suomen 111-61-voittoon.

– Joskus yleisö saa pelaajat sellaiseen hurmokseen, että kaikki onnistuu. Joskus varhaisempina vuosina fanijoukkomme ei ehkä ollut niin iso, mutta kun muutama fani laittaa kaiken tunteensa kehiin, pelaajat saavat siitä valtavan paljon.

Huff muistuttaa, että Kiinan MM-kisoilla on vielä mahdollisuus olla jälleen yksi suuri luku Susijengin historiassa. Ennen MM-kisatavoitteen toteutumista on Susijengin kuitenkin käännettävä marras- ja helmikuisia karsintaotteluita voitokseen vaihtelevin kokoonpanoin – ja siihen auttavat fanit.

– Ennen kuin voidaan puhua MM-kisapaikasta, pitää hoitaa MM-karsinnat kotiin mahdollisimman puhtaasti. Meille on tärkeää saada fanit taaksemme jo juuri tänään, että voidaan lähestyä Kiinan tavoitetta askel askeleelta.

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.