Petteri Koposen Barcelona päätyi helmikuussa vaihtamaan päävalmentajaa, kun Sito Alonso sai lähteä ja kokenut Svetislav Pesic hyppäsi katalonialaisten ruoriin. Samalla Barcelonan peliesitykset ovat parantuneet ja erityisesti puolustuspelaaminen on parantunut.

Pesicin alaisuudessa erityisesti Barcelonan puolustus on ottanut harppauksia eteenpäin. Hiljattain Espanjan liigassa Barcelona jätti Murcian 55 pisteeseen ja Real Madrid sai sille vähäiset 72 pistettä kasaan El Clásicossa. Euroliigassa Barcelona on voittanut kaksi edellisotteluaan pitkälti puolustukseensa nojaten. Belgradin Punainen tähti sai Barcelonaa vastaan ainoastaan 54 pistettä ja toissakierroksella katalonialaiset hiljensivät Pireuksen hornankattilan latomalla Olympiakosia vastaan tylyt 90-63-voittolukemat.

– Pystymme edelleen parempaan, mutta puolustus antaa meille tällä hetkellä turvaa siitä, että pystymme voittamaan pelejä. Olemme yksinkertaistaneet puolustuksessa joitain asioita ja nyt jokainen tietää mitä vastustajalle annetaan ja mitä otetaan pois. Hyökkäyksessä meillä ei ole niin montaa settiä, mutta pyrimme luomaan etuja ja käyttämään niitä hyväksemme. Kaikki tietävät nyt mitä kentällä pitää tehdä, Koponen kehuu Koripalloliiton tiedotteessa.

Pesic on tuonut mukaan entisen Jugoslavian koriskulttuurille ominaisen kovan harjoitusetiikan. Koponen onkin ottanut kokeneen luotsin harjoitukset ilolla vastaan.

– Alonson aikana harvoin treenasimme koko kentällä, vaan pääasiassa puolikentällä. Nyt menemme ylös ja alas ja intensiteetti on paljon korkeampi ja sitä kautta saamme intensiteetin myös peleihin ja olemme valmiimpia. Olemme löytäneet roolimme sekä itseluottamuksemme ja kaikki tietävät mitä pitää tehdä.

– Treenaaminen sopii minulle ja se tuntuu sopivan myös joukkueelle. Kun hävisimme viisi peliä peräkkäin, meillä oli joukkueen sisäinen palaveri, jossa ei ollut valmentajia mukana. Sanoin siellä, että meidän pitää treenata kovempaa emmekä voi vain vetää palauttavia treenejä koko ajan. Emme mene hullun kovaa, mutta tempo ja rytmi ovat nyt ihan eri tasolla kuin ennen. Ne ovat avainjuttuja, jotta pystymme pelaamaan aggressiivisesti ja löytyy jalkoja puolustukseen.

Maajoukkueessa Koponen on nähty useimmiten peliä johtavana takamiehenä, mutta Barcelonassa rooli on ollut pääasiassa heittävänä takamiehenä. Kakkospaikan rooli kelpaa Koposelle hyvin, kun peli kulkee ja minuutteja tulee.

– Pesicin aikana olen välillä ollut treeneissä pointtina, mutta meillä on kolme muutakin pointtia. Hän tietää, että pelaan maajoukkueessa pointtina ja olen valmis hyppäämään myös siihen rooliin tarvittaessa. Aloitan kuitenkin tällä hetkellä kakkosena ja valmentaja luottaa minuun. Onneksi olen pystynyt vastaamaan huutoon, pelannut hyvin ja voittoja on tullut. Onhan se aina kivempi pelata, kun tulee luottoa ja voittoja, Koponen heittää.