Marko Yrjövuori pääsi seuraamaan NBA-maailmaa aitiopaikalta 12 vuoden ajan, kun hän toimi legendaarisen Los Angeles Lakersin medical trainerina. Lakersin kanssa Yrjövuori voitti myös kaksi NBA-mestaruutta. Yrjövuori avaa haastattelussa hieman taustahenkilön tehtäviä sekä omia NBA-muistoja.

Toimit Lakersissä medical trainerina yhteensä 12 vuotta, mutta kuinka paljon NBA:ta tulee seurattua nykypäivänä?

– Seuraan lähinnä tuloksia NBA-appin kautta ja yritän seurata omien valmennettavien suorituksia ja uraa.

NBA-kausi on pelaajille pitkä ja raskas, mutta millainen se on taustalla oleville henkilöille? Kuinka pitkiksi päivät venyvät ja onko missään vaiheessa aikaa levolle?

– Taustajoukkojen tehtävänä on pitää huolta siitä, että pelaajat ovat pelikunnossa ja heillä on kaikki tarvitsemansa, jotta kaikki fokus säilyy itse pelissä ja harjoittelussa. Työ päivät venyivät usein jopa 16-tuntisiksi. Lepo on melko vieras käsite NBA-trainereille.

Pelaajat elävät usein glamour-elämää, mutta pääsevätkö taustat osaksi sitä?

– Elämme pelaajien kanssa lähes 24/7 joten väkisinkin sivutuotteena tulee osaksi myös glamour-elämää. Nuorena poikana se tietysti oli uutta ja mukavaa, mutta mitä vanhemmaksi tuli, sitä tärkeämpää oli viettää aikaa kotona perheen kanssa.

Muodostit läheisen suhteen Kobe Bryantiin. Mikä teki Bryantista niin hyvän pelaajan?

– Rautainen itseluottamus, periksiantamattomuus ja kova työ.

Onko joku muu pelaaja tehnyt urasi aikana sinuun vaikutuksen omasta tai vastustajan joukkueesta?

– Tein vuosien saatossa Performance yritykseni kautta töitä varmasti satojen NBA-pelaajien kanssa. Monista heistä tuli hyviä ystäviä. Ehkä yksi parhaista tarinoista on Shaun Livingston ja hänen comeback vakavan polvivamman jälkeen.

– Jos taas puhutaan suorituskyvystä, esimerkiksi Blake Griffinin fysiikka on täysin uskomaton ja vielä en ole toista samankaltaista päässyt treenaamaan.

Voitit Lakersin mukana kaksi NBA-mestaruutta. Kumpi niistä oli henkilökohtaisesti makeampi?

– Kyllä Orlandon juhlat jäivät muistiin ikuisesti.

NBA:ssä on nähty tällä kaudella poikkeuksellisen paljon pahoja loukkaantumisia? Onko pelimäärä ja –tahti mielestäsi liian kova?

– Pelimäärät ja matkustelu vievät veronsa. Palautuminen näyttelee valtavan tärkeää osaa. Mutta NBA on miljardibusiness ja pelaajat ovat tärkein osa sitä koneistoa. Vaikka kaudet ovat vaativia, en usko että kukaan on valmis luopumaan pelimääristä. Jos ajatellaan järjellä, vastaus on; kyllä kaudet ovat liian rankkoja.

Millä miettein olet seurannut Lauri Markkasen tulokaskautta?

– En ole nähnyt kuin highlighteja, mutta se että suomalainen koripalloilija pääsee niihin, on uskomaton ja hieno suoritus. Odotan innolla, että päästään vaihtamaan Laurin kanssa kesällä tarinoita.

Olet ainoa suomalainen NBA-mestari. Uskotko saavasi jossain vaiheessa seuraa Markkasesta tai jostain muusta?

– Suurin osa pelaajista tai taustajoukoista ei koskaan pääse mestaruuteen tai edes finaaleihin asti, olen ollut onnekas, että pääsin sen kokemaan ja vielä useaan kertaan. Voittaminen ei riipu yhden pelaajan taidoista, vaan voittaminen on monen asian summa. Laurilla on kaikki edellytykset pitkään NBA-uraan ja toivotaan, että hän pääsee siten mukaan myös voittajajoukkueeseen.

Kaipaatko vielä NBA-aikoja?

– Kaipaan ihmisiä ja ystäviä joiden kanssa vietin paljon aikaa ja koin hienoja asioita. Itse NBA:tä en työpaikkana kaipaa, ja on mukavaa katsoa pelejä nyt ihan vain fanina.