Korisliigan toisesta välieräparista povataan huippujännittävää

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!

Korisliigan toinen välieräsarja käynnistyy perjantai-iltana, kun runkosarjan kolmanteen sijaan päättänyt BC Nokia matkustaa sarjataulukon toisen sijan valloittaneen Karhu Basketin vieraaksi. Molemmat joukkueet selvittivät tiensä puolivälierien läpi suoraan kolmessa ottelussa ja ottelusarjasta onkin ennakoitavissa äärimmäisen tasainen.

BC Nokia niputti joensuulaisen Kataja Basketin tyylipuhtaasti voitoin 3-0 matkalla välieriin, joukkueen nojatessa vahvasti päävalmentaja Ville Tuomisen organisoimaan puolustukseen sekä sarjan parhaimpiin lukeutuvan takamies-sentteri -kombinaation pelaamiseen. Sama sapluuna on tehnyt näätäpaidoista yhden koko sarjan kuumimmista joukkueista kevätauringon alla, eikä nokialaisten välieräpaikka ollut varmasti yllätys koripallokansan syvien rivien keskuudessa.

BC Nokian pelaamisen selkärankaa ei tarvitse varsinaisesti etsiä kissojen ja koirien kanssa. Sarjan isojen miesten eliittiin kuuluva serbijätti Dragan Labovic on jatkanut pudotuspeleissä siitä, mihin mies jäi runkosarjassa. Hyökkäyspäässä jokaisella mahdollisella tavalla jatkuvana uhkana toimiva Labovic postitti puolivälierissä 21,0 pistettä, 5,0 syöttöä ja 3,7 syöttöä ottelua kohden, nakutellen kahden pisteen heitot 53,3%, ja kolmoset peräti 55,6% tarkkuudella säkin pohjalle.

Fiksuna ja äänekkäänä pelaajana Labovic toimii myös BC Nokian puolustuspelaamisen ankkurina. Välierissä onkin mielenkiintoista nähdä, millä keinoin Bojan Sarcevicin johtama Karhu Basketin hyökkäys lähtee haastamaan Labovicia BC Nokian puolustuksen ytimessä.

BC Nokian kaksipäisen lohikäärmeen toinen pää löytyy takakentältä. Vincent Council lämmitteli syksyn ja leimahti ilmiliekkeihin kevätauringon pilkahtaessa pilvien takaa. Yhden onnistuneen ja yhden karvan päähän jääneen tripla-tuplan kevään aikana kirjauttanut Council omaa sen tason työkalupakin pelinrakentajan paikalla, ettei vastaavaa ole löydetty hetkeen liigaparketeilta.

Council jatkoi vahvaa kevättään puolivälierissä, niputtaen Kataja Basketin taskuunsa 18,0 pisteen, 10,0 syötön ja 5,0 levypallon keskiarvojen muodossa. Kaikki tämä, vaikka mies osui kolmen pisteen kaaren takaa tasoonsa nähden heikosti, 30,8% tarkkuudella (koko kaudella 40,4%). Council pitää näätäpaitojen hyökkäyksen lankoja käsissään mestarillisesti ja on varmasti valmis taistelemaan pelinrakentajien paremmuudesta Sarcevicin kanssa.

Ulkomaalaisnelikon täydentää monipuolinen Leyton Hammonds (13,7/7,3/3p 42,9%), sekä tarkkakätinen Devoe Joseph (18,3/4,3/3,7 syöttöä) joka latoi joka toisen kaukolaukauksen pussiin puolivälierissä. Näätäpaidoissa viettämässään 25 ottelussa 45,2% tarkkuudella kolmoset pussittanut Joseph toi Nokialle saapuessaan juuri tarvittavan lisän näätäpaitojen kokoonpanoon, eikä ole sattumaa, että juuri Josephin saapumisen jälkeen BC Nokia on ollut sarjan kuumimpia joukkueita.

Vahvaa kevättä pelaava Aapeli Alanen (10,3/4,7/1,0 torjuntaa) ja loputon mismatch-ongelma vastustajien puolustuksille, Eldar Skamo (5,0/5,3/2,0 syöttöä), tarjoilevat kotimaisen osaston kärkiosaamista ja tukevat erinomaisesti Councilia ja Labovicia näätien hyökkäyksessä.

Takakentän väsymätön rakkikoira Niko Mattila (5,7) tulee varmasti olemaan läpi sarjan Sarcevicin niskassa, lonkassa ja parhaimmillaan jopa saman pelipaidan alla puolustamassa mesikämmenten hyökkäysten moottoria. Vastaavasti etukentällä puolustuspään erikoisosaamista Labovicin takaa parketille tuo päävalmentaja Tuomisen luottopelaaja Daniel Dolenc (4,7/3,7).

– Karhu on voittanut 14 ottelua putkeen ja heillä on kotietu, joten kyllä he suosikkina tähän sarjaan lähtevät. Mutta, meillä on hyvä meininki ja korkea itseluottamus, niin mennään kokeilemaan, että minne se riittää. Ei meillä hirveästi ole menetettävää ja kun paineetta pääsee pelaamaan, niin yleensä hyviä asioita tapahtuu, pyörittelee BC Nokian päävalmentaja Tuominen, siirtäen paineita kauhajokisten puolelle Korisliigan nettisivuilla.

– Karhun hyökkäyspeli pyörii paljon Bojanin kautta. Bojanin palloskriinipelaaminen on iso osa heidän hyökkäystään. Puolustuspäässä he ovat isoja ja liikkuvia ja isotkin pelaajat pystyvät myös puolustamaan kaarella. He ovat todella monipuolisia puolustuspäässä.

Karhu Basketin hyökkäyspelaamisen moottorina toden tosiaan toimii tuttu partasuu, kenties uransa parasta kautta pelaava Sarcevic. Sarjan parhaiden pelaajien joukkoon kevään aikana noussut Sarcevic kieputteli puolivälierissä 17,0 pistettä ja 5,3 syöttöä, kahmien myös 2,0 riistoa ottelua kohden.

Sarcevicin ja Stephen Maxwellin (24,0/6,0) tai Gregory Manganon (16,7/5,3) väliset palloskriinipelit ovat useimpien mesikämmenten hyökkäysten keskiössä. Sarcevicin kirurgin tarkkaa operointia ei ole muutenkaan helppoa saada kuriin, eikä tilannetta helpota Maxwellin jatkuva uhka rullaajana ja Manganon kyky niin ikään rullata, mutta myös hypätä kaaren taakse naulaamaan kolmosia pussin pohjalle. Puolivälierissä 208-senttinen Mangano upotti kolmosensa renkaan läpi 44,4% tarkkuudella.

Karhu Basketin toinen todellinen ase löytyy laiturin paikalta. Urheilullinen, vahva ja monipuolinen laituri, 198-senttinen Rene Rougeau oli jo runkosarjassa kauhajokisten puolustuspään tärkeimpiä palasia ja mies on jatkanut samalla linjalla pudotuspeleissä. Silmämääräisesti joka puolelle parkettia ennättävä Rougeau kirjautti puolivälierissä keskiarvoikseen 11,0 pistettä, 6,7 levypalloa, 5,3 syöttöä, järjenvastaiset 4,0 torjuntaa ja 1,3 riistoa ottelua kohden.

Räjähdysmäisen nousun kotimaisen koripalloyleisön yleiseen tietouteen tällä kaudella tehnyt Henri Kantonen (8,0/4,3/2,0 syöttöä/1,0 riistoa) täydentää kauhajokisten viisikon ja tarjoaa Sarcevicille hyökkäysalueen äärimmilleen levittävää heittouhkaa. Sarcevicin takana pelintekijän roolia harjoittaa Joonas Lehtoranta (5,5), joka pystyy parhaimmillaan omalla panoksellaan muuttamaan yksittäisen ottelun kulun Karhu Basketin suuntaan.

Päävalmentaja Jussi Laakson sveitsiläinen linkkuveitsi, tarvittaessa likimain minkä tahansa roolin ja työnkuvan tismalleen halutulla tavalla suorittava Juho Lehtoranta (4,7/3,3) tuo 82 pudotuspelin kokemuksellaan myös tarvittavaa rauhallisuutta joukkueen pelaamiseen molemmissa kenttäpäissä. Pyrinnön paidassa mestaruudenkin voittanut Kelvin Lewis (11,7/3,7/2,0 syöttöä/1,0 riistoa) tarjoaa samanlaista turvaa ja rauhallisuutta, samalla tuoden tarvittavan lisämausteen Karhu Basketin hyökkäykseen jatkuvalla korintekovalmiudellaan.

– Puolivälierien jälkeen saimme noin viikon valmistautumisjakson välieriin. Olemme käyttäneet sen ajan hyvään harjoitteluun sekä vastustajan heikkouksien ja vahvuuksien opiskeluun, toteaa Karhu Basketin päävalmentaja Jussi Laakso.

– Olen varma, että perjantaina pallon noustessa olemme valmiita haasteeseen, jonka BC Nokia meille asettaa. Nokialaisryhmällä oli myös viikon verran aikaa punoa juoniaan, mutta vaikka jotain uuttakin vastaan tulisi, heidän keihäänkärkensä on edelleen trio Labovic-Council-Joseph.

Lähde: Korisliigan kotisivut

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!