Korisliigan kauden huipennus on vihdoin ovella. Runkosarjan kaksi parasta joukkuetta, Salon Vilpas ja Kauhajoen Karhu Basket, aloittavat finaalisarjan sunnuntaina Salohallin parketilla kello 18.15.

Molemmat joukkueet ovat saaneet huilata tovin välierien jälkeen ja nyt, vihdoin, on aika lähteä selvittämään Pantterin uusi osoite.

– Hyvillä fiiliksillä lähdetään, jengissä on arvatenkin aika odottava fiilis. Pari päivää huilattiin välierien jälkeen ja sitten on pyritty harjoittelemaan sellaisella rytmillä, että tuntuma pelaamiseen pysyisi, mutta akut pysyisivät kuitenkin täynnä, pyörittelee Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo Korisliigan sivuilla.

– Sunnuntaina sen sitten näkee, että miten tässä ollaan onnistuttu.

Molemmat joukkueet ovat todellakin saaneet huilata välierien jälkeen. Yli viikon tauolta palaavat joukkueet ovat varmasti täynnä virtaa sunnuntai-iltana, kun ylösheitto irtoaa kohti Salohallin kattopaneeleja.

Vilpas joutui juuri pudotuspelien kynnyksellä vastaanottamaan äärimmäisen ikäviä uutisia, kun joukkueen hyökkäyksen kapellimestari Teemu Rannikko putosi loukkaantumisen vuoksi pois loppukaudeksi runkosarjan viimeisessä ottelussa. Vilppaan hyökkäyspelaaminen ei ehkä heti KTP-sarjassa vielä ollut täydellisesti uomissaan, mutta välierien ratkaisuotteluissa viikinkipursi seilasi jo komealla tavalla oikealla kurssilla.

– Hyökkäyspelaamisemme oli luonnollisesti Rannikon loukkaantumisen jälkeen hetkellisesti vähän takkuisempaa, mutta pointin vastuuta kantavat takapelaajamme (Jaylon Brown ja Aatu Kivimäki) ovat kehittyneet koko ajan, Iisalo huomauttaa.

– Tilanne tuli tietyllä tapaa kuitenkin aika puun takaa, mutta olemme pyrkineet auttamaan kaksikkoa ja kehitystä on tapahtunut läpi pudotuspelien.

Minkälaisen ryhmän Vilpas sitten saa vastaansa finaaleissa? Runkosarjassa otteluvoitot menivät tasan 2-2 ja joukkueiden hyökkäykset olivat runkosarjassa pistekeskiarvoissa sijalla 1 ja 2. Minkälaisen uhkan Karhu Basketin hyökkäys Vilppaalle asettaa?

– Karhu Basketin hyökkäyksessä Gregory Mangano asettaa heittovoimansa kautta erilaisen haasteen kuin kahden aikaisemman vastustajan etukentällä on ollut tarjota, mutta näen silti, että Bojaniin (Sarcevic) se kaikki kulminoituu, Iisalo toteaa.

– Mies pääsi mielestäni vähän liian helpolla välierissä, joten lähdemme hankaloittamaan miehen elämää parketilla. Kaikki varmasti näkivät, miten onnistuimme puolustuspäässä Anton (Nikkarinen) kanssa ensimmäisellä kierroksella ja (Michael) Caffeyn kanssa välierissä, nyt haemme samanlaista onnistumista Bojania vastaan.

Luottamus omaan tekemiseen on Salossa, ymmärrettävästi, korkealla tasolla. Keinot Pantterin metsästykseen ovat selkeänä Iisalon mielessä.

– Uskon, että meillä on koko sarjan paras puolustus ja sen voimin lähdemme voittamaan Pantteria, Iisalo linjaa.

– Omien juttujen korkealla tasolla toteuttaminen tulee olemaan avainasemassa ja meillä se tarkoittaa kovalla intensiteetillä puolustamista ja stoppien jälkeen kentän siirtymistä vauhdilla.

Myös Karhu Basket on saanut huilata viikon verran ennen finaaleja. Miten Kauhajoella ovat välipäivät sujuneet?

– Positiivisilla fiiliksin tässä ollaan, joskin tietysti myös odottavilla. Jengissä on hyvä fiilis, tai kyllä ne ainakin vielä treeneissä viihtyy keskenään, Karhu Basketin pääkäskijä Jussi Laakso naurahtaa.

Välierät BC Nokiaa vastaan voitoi 4-1 selvittänyt Karhu Basket on jo nyt varmistanut seurahistoriansa ensimmäisen liigatason mitalin, selvittämällä tiensä seurahistoriansa ensimmäisiin finaaleihin. Näätäpaitojen haasteen hienosti selvittänyt Karhu Basket saa finaalissa vastaansa kuitenkin vielä pykälän verran kovemman nipun, Vilppaan puolustuksen ollessa tilastollisesti koko sarjan paras.

– Vilppaan puolustuksessa on paljon samoja asioita kuin mitä BC Nokia teki, jonka takia taktisella puolella ei ole niin isoja muutoksia tulossa vastaan. Vilpas on kuitenkin asteen urheilullisempi joukkue ja he puolustavat todella korkealla intensiteetillä, joka asettaa meille haasteen, Laakso pohtii.

– Videot on katsottu ja Seagulls onnistui tekemään Vilppaan ja tähtisentteri Aaron Jonesin elämän puolustuspäässä vaikeaksi muutamalla keinolla, joita saatamme itsekin kokeilla. Taktiikka ja ottelusuunnitelma sunnuntaille on valmis, onneksi paineet ovat vastustajan nurkassa.

Pitkähkö tauko on varmasti ehtinyt herättämään ajatuksia valmentajissa ja kiusaus muutaman lisäkiemuran fläppitaululle piirtämiseen voi olla aika suuri. Odottavan aika kun on tunnetusti keskimääräistä pidempi.

– Kyllä me hyökkäyksessä luotetaan kuitenkin pääasiassa siihen omaan juttuun ja niihin asioihin, jotka ovat toimineet läpi kauden, Laakso vakuuttaa.

– Joitain pieniä viilauksia on tehty, mutta en usko, että kummaltakaan joukkueelta tullaan mitään valtavan isoja muutoksia näkemään hyökkäyspäässä vaikka pieni tauko onkin ollut välierien jälkeen.

”Fyysistä ja korkealla tempolla pelattavaa korista”

Vastakkain on sarjan kaksi parasta joukkuetta likimain millä mittarilla tahansa, kaksi äänekästä ja asiantuntevaa faniryhmää sekä kaksi ensimmäistä mestaruuttaan hakevaa organisaatiota. Hirveän paljon herkullisempia asetelmia ei etukäteen voisi käsikirjoittaa, vaikka yrittäisi.

Miltä sarja näyttää näin ennakkoon, Jussi Laakso?

– En usko, että sarja ainakaan neljässä ottelussa menee poikki. Enkä yllättyisi lainkaan, vaikka sarja venyisi aina seitsemänteen otteluun asti, Laakso puntaroi.

– Varmasti fyysistä ja vauhdikasta korista tullaan näkemään. Pienistä asioista tulee lopulta olemaan kiinni se, kumpi finaalisarjan kääntää itselleen. Ensimmäisessä ottelussa jos onnistuisimme kotiedun itsellemme ryöstämään, se olisi valtavan iso asia.

Iisalo jakaa Laakson näkemyksen. Urheilullisuus, aktiivisuus ja korkea tempo ovat varmasti finaalisarjan tunnusmerkkejä, venyy sarja sitten kuinka moneen otteluun tahansa.

– Se on varmaa, että fyysistä ja korkealla tempolla pelattavaa korista tullaan näkemään, Iisalo lupaa.

– Vastakkain on kaksi todella hyvää joukkuetta, joista löytyy todella kovia urheilijoita monella pelipaikalla. Hieno finaalisarja tiedossa.

Korisliigan ensimmäinen finaaliottelu, Vilpas – Karhu Basket, pelataan sunnuntaina 6.5. Salohallissa, kello 18.15. Ottelu on nähtävissä Elisa Viihteen Fanseat.com -palvelun kautta.