Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

Steaua on selvittänyt tiensä finaaleihin vaikeimman kautta. Ensin puolivälierissä Timisoara kaatui otteluvoiton 3-2 ja samoihin lukuihin päättyi myös välieräsarja hallitsevaa mestaria ja runkosarjan voittajaa Cluj’ta vastaan. Ratkaisevassa välierässä Steaua haki kovan 76-72-voiton Cluj’n vieraana. Steaua on osoittanut erityisesti henkistä kovuutta, sillä sen kausi on ollut katkolla jo viisi kertaa, mutta joka kerta joukkue on pystynyt kampeamaan voiton.

– Urheilu on siinä mielessä erikoista, että siinä on pienet marginaalit. Tässä on kokenut sekä sankarin että konnan roolin perspektiivit ja se on usein kolikon heittoa. Olimme viisi kertaa selkä seinää vasten ja joka kerta pystyimme voittamaan. Olemme kirjoittamassa aikamoista tarinaa. Sekä valmentajat, pelaajat että muu ryhmä on pystynyt elämään hetkessä emmekä ole katsoneet seuraavaa ottelua pidemmälle ja pystyneet puristamaan otteluista voitot, Toijala kertaa pudotuspelien vaiheita Koripalloliiton tiedotteessa.

Viimeinen välierävoitto Cluj’sta oli erityisen maukas. Cluj voitti ottelusarjan kaksi ensimmäistä peliään kotonaan, mutta Steaua hoiteli nimiinsä Bukarestissa pelatut ottelut. Viides ja ratkaiseva peli pelattiin jälleen Cluj’n kotikentällä, jolla se oli hävinnyt Romanian liigan otteluissa kauden aikana ainoastaan kahdesti. Voitolla Steaua sai samalla makean revanssin viime kauden finaaleissa kokemalleen tappiolle.

– Viimeisen välierän jälkeen fiilis oli huojentunut ja onnellinen. Siinä oli sellainen voittajafiilis, vaikka tärkeimmät pelit ovat vielä edessä. Olimme tiukassa paikassa ja tuntui, että olisimme voittaneet jotain isompaa, vaikka nyt kausi vasta huipentuu.

Joukkueen henkinen puoli kivenkova

Vaikka finaalit ovat vasta edessä, hehkuttaa Toijala jo joukkueensa henkistä kanttia.

– Sitä ei tarvitse enää epäillä tapahtui finaaleissa mitä tahansa. Joukkue on henkisesti vahva, mutta nyt vastassa on taas erilainen joukkue. Olemme pelanneet 27 päivän aikana 10 peliä ja siihen matkat päälle. Meidän täytyy pitää huolta, että olemme valmistautuneita ja fiksusti toipuneet välierästä.

Finaalipaikka toi varmuutta myös Toijalan tulevaisuuden suunnitelmiin, sillä hänen sopimuksessaan ollut optio ensi kaudesta aktivoitui seuran puolelta automaattisesti finaalipaikan myötä.

– Minulla on optio vielä purkaa sopimus, jos jotain erikoista tulee, mutta minulla on oikeus jatkaa päävalmentajana. Ensi kauteen olisi ihan erilaiset lähtökohdat, kun viime kesänä pakka oli ihan levällään ja joukkuetta alettiin rakentaa vasta heinäkuun lopussa. Nyt kuudella pelaajalla oli sopimuksessa sama optio, joten se luo ihan erilaiset lähtökohdat ensi kauteen.

 

Finaalissa Steaua saa vastaansa Oradean, joka sijoittui runkosarjassa kolmanneksi. Joukkueet kohtasivat toisensa kauden aikana viidesti ja Oradea vei keskinäiset ottelut 3-2. Toijalan mukaan vastaan on asettumassa jälleen vaikea haaste.

– Oradea pisti joulutauon aikana paketin kokonaan uusiksi. ToPossakin pelannut takamies Obie Trotter sai lähteä kuten myös nelospaikan pelaaja. He muuttivat joukkueensa täysin erilaiseksi. Heillä on tasaisen iso joukkue ja kokoa löytyy myös takakentältä ja he juoksevat hyvin kenttää. Molemmat voittivat vieraissa sen jälkeen, kun he muuttivat joukkuettaan. Meilläkin on olemassa kokoa takakentälle ja match-upit sopivat hyvin. Mielenkiintoinen finaalisarja on tulossa ja olisi tärkeä saada hyvä alku. Tärkeämpi on kuitenkin tietenkin lopettaa hyvin, Toijala naureskelee.

Romanian liigan finaalit käynnistyvät maanantaina ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.